Dalmata Mentés

Polka – gazdis

2018.02.06. – Polka túl van a műtéten!

Polka, a pécsi mentésben átvett fiatal dalmata keverék szuka tavaly nyáron érkezett gondozásunkba testvérével, Pepével. Kacska járása miatt kivizsgáltattuk, és sajnos beigazolódtak félelmeink: az akkor 5 hónapos kölyök combcsontfeje kopásnak indult, állatorvosunk a műtétet is kilátásba helyezte nála.

Polka esetében e veleszületett rendellenesség a mindenféle kontrollt mellőző szaporítás eredménye, a Pécs melletti szaporítótelep felszámolásával, az összes onnan származó eb ivartalanításával tudjuk csak meggátolni a hibás gén továbbörökítését.

Polka

Polka

Időközben Polkának komoly érdeklődői akadtak, akiket állapotáról teljeskörűen tájékoztattunk, s mindezek tudatában fogadták örökbe választottjukat. Január 22-ére jegyezték elő Polkát műtétre, melyet megelőzően két hónapon keresztül jártak vele fizioterápiára, és otthon is lelkiismeretesen folytatták a gyakorlatokat. A következetes nevelést szem előtt tartva kutyaiskolába is beiratkoztak vele. A torna és a kíméletes mozgatás hatására Polka gyönyörűen megerősödött és megizmosodott, így valamelyest nyugodtabban néztek a komoly műtét elé.

A beavatkozást tehát elvégezték Polkánál 22-én. Mint kiderült, a porcos rész kopása már jelentős mértékben előrehaladt, az érintett combcsontfej fele szinte teljesen le volt már kopva, nagyon is indokolt és sürgős volt a műtét. Enélkül néhány hónapon belül óriási fájdalmai lettek volna a kutyának, súlyosabb esetben le is sántulhatott volna, lábra se tudott volna állni. Gazdáival együtt mi is nagyon aggódtunk érte, ám a lábadozás ideje szépen telik, extra figyelemmel viselik gondját.

Polka

Polka

Polkának most sok pihenésre van szüksége, néhány hét múlva újra megkezdhetik vele a fizioterápiát, hogy megfelelően rehabilitálódjon, és hosszú évekig boldog és fájdalommentes életet élhessen családja szeretetével körülvéve.

Köszönjük Robi, hogy ilyen odaadással vigyázol Polkára!

Polka története: http://dalmatamentes.hu/portfolio/polka/
Polka képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/szuka/polka/

Dalmata Mentés

 

2017.11.16. Polka gazdis!

Polka a 4. gazdis kutya a pécsi mentésből. A mostanra 7 hónapossá cseperedett kamasz igazi otthonra lelt és mára egész jól összeszokott gazdijával. Gondoskodó családba került, ahol esténként még be is takarják, és most, hogy aláírtuk a szerződést, szeretnék a kutyaiskolát is elkezdeni vele, hogy Polka korábban megkezdett tanulási folyamatát folytassák.

Polka

Polka

Az örömöt azonban beárnyékolja egy nem annyira jó hír: Polkának komoly csípőproblémája van.
Már korábban észre vettük furcsa lábtartásait, de a vizsgálathoz fiatal kora miatt meg kellett várjuk, hogy fél éves legyen, így a próbaidő végére esett a szakorvosi csípővizsgálat. Sajnos a diagnózis nem túl jó. Első lábainak nincs baja, a röntgenkép egyenes csontokat mutat és mivel Polka csontozata még fejlődésben van, ezért ezt az esztétikai dolgot elnőheti. A csípőjén azonban már a röntgen elkészülte előtt, a kimozgatásnál is jelezte az orvos, hogy probléma van, melyet hamarosan láthatunk is: Polka combfeje nem illeszkedik bele a csípő vápába. A szakorvos szerint komoly műtét vár rá, melyet most még nem tudnak megcsinálni nála a fejlődésben lévő csontozat miatt.

Polka

Polka

Két hónap múlva kontrollröntgenre mennek, ahol újra megnézik Polka csípőjét és egyeztetnek a műtéttel kapcsolatban. Sajnos Polka sántítani kezdett és fájdalmai is vannak. Fájdalomcsillapítót, ízületi támogatást kap jelenleg. Figyelni kell a mozgatásra, a terhelésre, ami nem egyszerű feladat egy izgő-mozgó kölyökkutyánál.

Gazdija elsőre nagyon megrémült, hiszen nem számítottunk ennyire rossz hírekre. Ennek ellenére
vállalja Polka ellátását, végigjárják az útjukat, aláírtuk az örökbefogadási szerződést. Egyesületünk továbbra is figyelemmel kíséri Polkát és nem hagyjuk magára a gazdit sem, próbáljuk a jövőben is támogatni őket.

Polka csípőröntgen

“Mostanában Polka több időt is volt egyedül a lakásban. Nagyon jól viselkedett, nem szedett szét semmi fontosat. Persze mi is igyekszünk eltenni előle mindent amit nem neki szánunk. De a bútorokat nem lehet elrakni. Viszont nem is bántotta :-). Mostanában igényli, hogy este takarjuk be, így alatta is van pokróc és be is takarjuk eggyel. Pedig nincs hideg a lakásban :-). A kertet használja, a lengőajtós kutyabejárón már profin közlekedik.
Jól vagyunk. Sokat futkározik, néha ugrál. De mindezt magától csinálja. Sántítása visszaállt az előző szintre. Kap már zöld-kagylót voltunk az orvosnál.”

Polka

Polka

Polka nem az egyetlen kutya, aki ilyen vele született genetikai problémával küzd, sajnos előfordulhat, bár egy gondos tenyésztő szűri a tenyészpárjait ilyen jellegű betegségekre is. Esetében a szaporítónál ilyesmi még gondolat formájában sem merült fel sajnos, nem véletlen, hogy ezeket az ebeket menteni kell onnan, az ész nélküli szaporítást pedig fel kell számolni, az esetleges hibás gén továbbörökítését az összes onnan származó eb ivartalanításával felelősen és biztosan meggátolni!

Polka gazdáira nehéz hetek, hónapok várnak, de ennek ellenére ő jól érzi magát saját családjában, ahol most az eddigieknél is nagyobb figyelmet szentelnek neki, megkap minden támogatást, hogy sorstársaihoz hasonlóan a lehetőségekhez képest ő is teljes életet élhessen. Kutyás sportokat nem fognak űzni vele, valószínűleg hegyet mászni sem fogják elvinni, de kímélő, megfelelő mozgatással, szakszerű kezelésekkel ő is boldog kutya lehet! Drukkoljunk nekik, hogy minden rendben legyen!

Polka története: http://dalmatamentes.hu/portfolio/polka/
Képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/szuka/polka/

Dalmata Mentés

Polka

Polka

2017.10.20. Polka próbaidejét tölti gazdijelöltnél

Polka átesett az ivartalanításon és már a varratokat is kiszedték. Nagyon jól érzi magát gazdijelöltjénél, a lábadozás alatt is nagy odafigyeléssel voltak felé és a műtét után végre megkezdheti az igazi beilleszkedést új családjába. Próbálgatják a mindennapokat, a szabályokat, az eddig megtanult trükköket. Rendszeresen kapunk hírt a történésekről, néhány sor a gazdijelöltek tollából:

Polka jól van. Szokjuk egymást. Még új neki minden. Nekünk is. Séta után ügyesen befordult a mi sorsunkba és megállt a kapunál. Mintha már itthon érezné magát. Pórázon sétáltattuk.”
“Voltunk ma varrat szedésen, nagyon jól viselte. Amit viszont az előtérben csinált azon meglepődtünk. Barátkozott az ott lévő emberekkel és még a kutyák felé is érdeklödött. Itthon bárki elmegy a kert elött, ugatja, morogja. Itthon még nem barátkozott kutyákkal. Velünk viszont nagyon kedves.”

Polka bizonytalan és feszült viselkedését még oldani kell, új családja folytatja a kutyaiskolát, hogy Polkának minél hamarabb stabil és kiegyensúlyozott lelkivilága legyen, mely elengedhetetlen a boldog és gondtalan együttéléshez.
Reméljük a próbaidő hátralévő része is jól és eredményesen telik majd!

Dalmata Mentés

2017.10.05. – Polka próbaidőre költözött gazdijelöltjéhez!

Polka, a pécsi mentés eltitkolt szuka kölyke 2 hónapja került gondozásunkba. Az akkor még 4 hónapos kölyök nagyon feszült, stresszes állapotban került Egyesületünkhöz, mindenre ugatott és az új szituációkban bizonytalansága miatt túlreagált. Befogadói hozzáértő gondoskodásának hála, mára megnyugodott és sokkal nagyobb a lelki stabilitása, bizalma. Oltási programját nemrég fejeztük be, mely a pécsi kutyák kennelköhögése miatt nála is eltolódott, így ő is gazdikereső státuszba került.

Polka

Polka

Polkának kiváló gazdijelöltje akadt, aki több alkalommal jött ismerkedni a kutyával. Polka hamar nyitott lett, olyannyira, hogy a harmadik alkalommal már megismerte, köszöntötte, a találkozó végén pedig elbúcsúzott érdeklődőjétől. A következő séta alkalmával már abszolút látszott a kötődés, figyelt Róbertre és szót is fogadott neki, Róbert pedig nagyon hozzáértően kezelte a kutyát. A találkozó végén Polka leült Róbert kocsija mellé, várva, hogy ő is mehessen vele haza. Erre akkor még nem volt lehetőség, de egyértelművé vált, hogy Polka ragaszkodik jelöltjéhez.

Polka

Polka

Róbertnek lehetőséget nyitottunk arra, hogy Polkával egy kutyaiskolai foglalkozáson vegyen részt – külön köszönjük Mariannak és Lilinek, illetve a Z Kutyaiskolának ezt az alkalmat. Polka a behívási gyakorlatoknál Róberthez futott oda, hiába volt ott gondozója is. Nagy szó ez bármelyik mentvényünk esetében, hiszen az igazi kötődés később alakul ki. Róbert folytatja a kutyaiskolát Polkával, ahogy eleve javasoltuk esetében, nagyon élvezte az első alkalmat is és látja, érti a lényegét, miértjét.
Szerződést írtunk a próbaidőről, Róbert szabadságot vett ki az egész próbaidőre, hogy az első időszak minden percében Polkával legyen és jól összehangolódjon a közös életük.

Polka

Polka

A hét második felére Polkát előjegyeztettük ivartalanításra, melyet fiatal kora miatt állatorvosi javaslatra most végeztetünk el rajta. A lábadozási időszakot szintén Róbertnél tölti, melyről később hírt adunk.

Drukkoljunk együtt Polkának a problémamentes próbaidőhöz!

Polka története weblapunkon olvasható: http://dalmatamentes.hu/portfolio/polka/
Képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/szuka/polka/

Dalmata Mentés

Polka

Polka

2017.09.27. – Pepe és Polka oltási programja kompletté vált

A múlt hétvégén a pécsi mentés legifjabb tagjai, Pepe és Polka is megkaphatták veszettségi oltásukat. Az elhúzódó köhögés miatt, amin Pilar kivételével a pécsi kutyák minden tagja átesett, most sikerült mindannyiuk oltási programját befejezni. Ismételten köszönjük a fuvart és segítséget Treff gazdi Gábornak!
Mindkét kölyök sokat nőtt, lassan kamaszkorba lépnek. Befogadójuk sokat foglalkozik velük, így rengeteget okosodtak az elmúlt hónapokban, szépen fejlődnek, már csak egy gazdi hiányzik nekik.

Polka & Pepe

Polka & Pepe

Egyesületünk minden kutya esetében a törvényi előírásoknak megfelelően a kötelező veszettségi oltással, michrochippel, továbbá két kombinált oltással látja el mentvényeit, folyamatos parazitamentesítésükre, az élősködők elleni védelemre és a fejlődésükhöz elengedhetetlen minőségi tápra is odafigyelünk.

A gazdikereső kutyákról családi környezetben, ideiglenes befogadóknál, bentlakásos kutyapanzióban gondoskodunk, amíg el nem jön értük a nekik megfelelő végleges gazda.
Egészségügyileg teljes körűen ellátott, kivizsgált, ivartalanított, ezen felül rehabilitált és szocializált, nem “zsákbamacska” ebeket fogadhat tőlünk örökbe, aki pöttyös társat képzelt el magának.

Pepe és Polka jellemzése, az örökbefogadás tudnivalói weboldalunkon olvashatók:
http://www.dalmatamentes.hu/pepe
http://www.dalmatamentes.hu/polka

Kérjük támogassátok munkánkat, jelenleg 9 eb felelős ellátása, gondozásának költségei hárulnak kicsiny egyesületünkre! NÉLKÜLETEK NEM MEGY!
http://dalmatamentes.hu/lang/hu/6-8-eb-ellatasa-elszamolas/

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
K&H 10403923-50526590-88901008
IBAN: HU57 1040 3923 5052 6590 8890 1008
BIC Code: OKHBHUHB
paypal-en keresztül: info@dalmatamentes.hu
http://www.dalmatamentes.hu(Donate gomb a weblapunk főoldalán található)
A közleménybe kérjük írjátok be: Pepe és Polka

Köszönjük!

Dalmata Mentés

2017.09.18. – Pepe és Polka okosodik 🙂

A legkisebbek is folyamatosan okosodnak, tanulnak önkéntesünknél.
Mindkét pöttyös gazdikereső!
Több infó: http://www.dalmatamentes.hu/polka
www.dalmatamentes.hu/pepe
Érdeklődni: kapcsolat@dalmatamentes.hu (Pepe, Polka) – az érdeklődéseket első sorban bemutatkozó emailben várjuk!
06303457051, 06208066919, 06208066923

Dalmata Mentés

 

2017.09.05. – Pepe és Polka oltáson jártak

Pepe és Polka, a pécsi mentés két kölyök kutyája is meggyógyultak végre a köhögésből, így a hétvégén megkaphatták a második kombinált oltásukat, erősítve ezzel immunrendszerük védekező képességét a későbbiekre. Ha minden továbbra is rendben lesz velük, két hét múlva kaphatják meg a következő esedékes oltásukat.

A kombinált oltás (sajnos) nem kötelező, de nagyon fontos egy fiatal kutya életében, mert ennek (és megfelelő ismétlésének) hiányában komoly és életveszélyes betegségeknek lehetnek kitéve!
Egyesületünk minden esetben a kötelező veszettségi és a két kombinált oltással látja el menvényeit, folyamatos parazitamentesítésükre, az élősködők elleni védelemre és a fejlődésükhöz elengedhetetlen minőségi tápra is odafigyelünk.

A gazdikereső kutyákról családi környezetben, ideiglenes befogadóknál, bentlakásos kutyapanzióban gondoskodunk, amíg el nem jön értük a nekik megfelelő végleges gazda.

Egészségügyileg ellátott, szocializált, nem “zsákbamacska” ebeket fogadhat tőlünk örökbe, aki pöttyös társat képzelt el magának. A kutyák jellemzése, az örökbe fogadás tudnivalói weboldalunkon elolvashatóak:

Pepe és Polka gazdikereső fiatal dalmata keverék kutyusok: 

Kérjük támogassátok munkánkat, jelenleg nyolc eb felelős ellátása, gondozásának költségei hárulnak kicsiny egyesületünkre!
http://dalmatamentes.hu/lang/hu/6-8-eb-ellatasa-elszamolas/

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
K&H 10403923-50526590-88901008
IBAN: HU57 1040 3923 5052 6590 8890 1008
BIC Code: OKHBHUHB
paypal-en keresztül: info@dalmatamentes.hu
http://www.dalmatamentes.hu (Donate gomb a weblapunk főoldalán található)
A közleménybe kérjük írjátok be: Pepe és Polka

Köszönjük!

Dalmata Mentés

2017. 09. 01. – Gazdát keres Polka – 5 hónapos dalmata keverék kölyök szuka!

Polka a pécsi mentés egyik kölyökkutyája, testvérével, Pepével együtt került gondozásunkba a második körben Picasso és Penny mellett (2017.07.26.). A szaporító feltett szándéka volt, hogy Pepét és Polkát eltitkolva, később egymással pároztassa a testvéreket. Szerencsére kiderült, hogy rejtegeti a két kölyköt és meghiúsult a terve, így a kicsik is Egyesületünkhöz kerültek.

Polka Pepével együtt került elhelyezésre panzióba, családi körülmények között, befogadói hozzáértően gondoskodnak róla, biztosítva számára a fizikai és szellemi foglalkozást is. A többi pécsi mentvényhez hasonlóan sajnos ő is elkapta a köhögést, emiatt oltási programja tolódik, viszont a betegségből felépülve gazdikereső státuszba került.

Polka nagyon emberközpontú, tanulékony, kedves, játékos kölyök. Falattal jól motiválható, lelkesedése határtalan, ezért hajlamos a lopkodásra, ha lehetősége van rá. Új emberekkel, új helyzetekben kissé bizonytalan és könnyedén túlreagálja a dolgokat, ilyenkor ugatásba kezd. Akár egy lehulló levelet vagy mozgó zacskót is képes így véleményezni, ilyenkor nem könnyű őt kizökkenteni, de a lelki stabilitás megteremtésén már dolgoznak.

Igényli kutyatársaságot, testvére, Pepe nélkül elveszettnek érzi magát. Alkalmas lehet egy kiegyensúlyozott, jól szocializált, nyugodtabb kutyabarát mellé, aki segít neki a bizonytalanság leküzdésében és igazi társak lehetnek.
Az ül és pacsi szavakat már érti, a feksziket tanulja. Behívásra általában jól reagál, de könnyen terelődik a figyelme, így ezen a területen még sok tanulás vár rá.
Olyan gazdit szeretne, aki türelmes, határozott, szívesen járna vele kutyaoviba/suliba, ahol megtanulják a megfelelő mederbe terelni Polka domináns természetét.

Polka 5 hónap körüli dalmata keverék szuka kutya, féreghajtott, microchippel rendelkezik, oltási programja folyamatban van. Ivartalanítás után fogadható örökbe.
Lakásba vagy kertes házba (lakásba bejárással, bent lakással) fogadható örökbe.

Érdeklődni: kapcsolat@dalmatamentes.hu (Polka) – az érdeklődéseket első sorban bemutatkozó emailben várjuk!
További információ honlapunkon olvasható: http://dalmatamentes.hu/portfolio/polka/
06303457051, 06208066919, 06208066923

Dalmata Mentés

2017.08.20. – Pepe és Polka

A pécsi szaporítótelep felszámolásakor nem számítottunk kölyökkutyákra. A Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány kezdte meg a kutyák kimentését tavasszal, az akkori kölyök állományt örökbe adták, egyesületünk júniusban csatlakozott be a mentésbe, a maradék 10 felnőtt kutya elhelyezésében, ellátásában, örökbe adásában vállaltunk együttműködést. Három héttel ezelőtt ütött be a váratlan meglepetés, amikor is kiderült, hogy a szaporító a hatóságok és a pécsi kollégák elől is eltitkolt két kölyökkutyát! Már akkor sejtettük, hogy nem véletlen maradtak ki a számolásból.

Pepe a kan és Polka a szuka testvérek, négy hónap körüliek. A szaporító nem titkolt szándéka volt, hogy a kölyköket majd tovább szaporítja. IGEN jól olvassátok, nem törődve a következményekkel testvéreket akart egymással fedeztetni!

A helyzet azonnali intézkedést kívánt, így került a gondozásunkba Pepe és Polka, akik Picassoval és Pennyvel együtt felutaztak Budapestre, állatorvosunknál vettük át őket is, megvizsgáltattuk őket, féreghajtót kaptak és átbeszéltük oltási programjukat.

Pepe&Polka

Pepe&Polka

Velük együtt 12-re duzzadt fel a pécsi mentendő ebek száma!
Sorstársaikhoz hasonlóan panzióban tudtuk őket elhelyezni a fővárostól nem messze. Sajnos jelenleg ők is köhögnek, kezelésük még folyamatban van, emiatt oltási programjuk is tolódik, ezért még nem örökbe fogadhatóak, látogathatóak.

A plusz két eb tartása, gondozása, egészségügyi ellátása és a betegeskedés nem kalkulált kiadásokat jelentenek, szűkös kereteinket messze túl haladják ezek a kiadások.
Kérjük segítsétek munkánkat, a felnőtt ebek mellett a két kölyök teljes oltási programja, kezelése majd ivartalanítása óriási költséget ró ránk. NÉLKÜLETEK NEM MEGY!

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
K&H 10403923-50526590-88901008
IBAN: HU57 1040 3923 5052 6590 8890 1008
BIC Code: OKHBHUHB
paypal-en keresztül: [url]info@dalmatamentes.hu[/url]
http://www.dalmatamentes.hu/ (Donate gomb a weblapunk főoldalán található)
A közleménybe kérjük írjátok be: Pécsi mentés

Pepe és Polka fotóalbuma: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/pecsi_mentes/Pepe_es_Polka/

A pécsi mentésről weblapunkon olvashattok: http://dalmatamentes.hu/lang/en/pecsi-mentes-s-o-s-ujabb-4-kutya-erkezett/

Köszönjük!
Dalmata Mentés

Categories: