Dalmata Mentés

Are you ready to adopt a dog?

Készen áll az örökbefogadásra?

Egy állatot befogadni, az állat élete végéig szóló elkötelezettség.
Készen áll arra, hogy szeretettel törődjön és kielégítse minden igényét kedvencének élete végig (az elkövetkező körülbelül 10-17 évig)?

Mielőtt örökbefogadna, tervezzen előre! Vegye figyelembe az eddigi életritmusát!
Rendelkezik elég idővel, energiával és anyagi forrásokkal, hogy egy újabb családtagot fogadjon be?
Családja minden tagja egyetért ezzel a döntéssel és vállalja ezen ráfordításokat?
Vállalja, hogy áldozatokat kell hoznia a kutyájáért?
Esetleg szenved-e valaki a családodban allergiától?
Milyen változásokra számít az elkövetkező 5-10 évben az életkörülményeit tekintve?
Tud-e majd ugyanúgy foglalkozni a kutyával ha megváltozik a családja összétele?
Amikor kevésbbé lesz már játékos, és sokkal inkább Önre lesz utalva, amikor majd gyakoribb orvosi kezelésre lesz szüksége?
A dalmaták akár 17 évet is megélhetnek.
Egy ismeretlen előéletű, becsült korú felnőtt állat befogadásánál az együtt töltött idő akár 10-13 év lehet. Vállalja?

Naponta minimum 2 órát kell rászánnia a kutya etetésére, sétáltatására, ápolására, tanítására, lemozgatására, játékra. Azokon a napokon is szüksége van ezekre, amikor legszívesebben semmit nem tenne, vagy éppen sokat dolgozott, esetleg más programja van. Kutyája igényeit nem hagyhatja figyelmen kívül a nagyon rossz napjain sem! Le kell vinnie ha esik, ha fúj, mozgatnia kell, ha süt a nap és akkor is ha kint éppen fagy.
A dalmaták nagy mozgásigényű kutyák, ha nincsenek lemozgatva, és nem foglalkozik vele a gazdi, unalmukban esetleg találhatnak maguknak olyan elfoglaltságot, ami Önnek nem fog tetszeni. Ha nem érik elegendő ingerek (tanítás, játék, mozgás), a kutya rombolhat vagy akár énekelhet hosszú órákon át aminek a környezete nem fog örülni.
Általában egy kert nem elég inger a dalmatának az első hét után, bizony akkor is ki kell vinni sétálni, ha megfelelően tud mozogni a kertben, mert az egy idő után unalmassá válik számára.
A megfelelően tréningelt kutya békés pihenéssel tölti azt az időt, amíg a gazdi nem vele foglalkozik.
Rendszeres orvosi ellátásra lesz szüksége (oltások, féreghajtás, stb.), és ha előfordul valami sürgős eset akkor is állatorvoshoz kell vinnie, nem várhat amíg úgy áll anyagilag!
Az ő egészsége sem lehet anyagi kérdés!

Saját lakásban él, vagy kell engedély a főbérlőtől, hogy kutyát tarthasson?
A kutyák zajosak lehetnek és előfordulhatnak “balesetek” is, amelyek eltakarítása az Ön dolga, mindegy hogy házon belül vagy az utcán történt a dolog. A környezete neheztelhet Önre, ha nem körültekintő a kutyapiszok eltakarításával kapcsolatban, és ez esetben sosem a kutya a problémás, hanem a hanyag gazda.
Biztonságosan elkerített udvarral rendelkezik? Szökésmentes a kerítése?
Az ismeretlen előéletű, befogadott kutyusok az első pár héten “szökősek” lehetnek. Amíg meg nem szokják új területüket, családjukat, nem érzik magukat biztonságban a kertben egyedül. Újonnan befogadott kutyáját sose hagyja magára az első pár éjszakán a kertben szabadon! Ilyenkor megoldást jelenthet egy kerti épületben, kennelben, vagy akár az előszobában kialakítani egy fekvőhelyet a kutya számára a kezdeti időkben.
A dalmaták emberközpontú kutyák, ami azt jelenti, hogy igénylik az ember közelségét. Nem ideális számukra, ha a kert az egyedüli életterük. Ha nem járhatnak be a házba, akkor szigetelt, az időjárástól védett kutyaházat igényelnek. A kemény fagyok idején pedig gondoskodnia kell arról, hogy fűtött helyen legyen a kutya. Mivel rövid szőrű fajta, abszolút kinti tartásra nem javasoljuk.

 

Előkészületek az örökbefogadásra

Bevásárló lista az új családtag számára:

Biléta – az egyik legfontosabb! A gazdi telefonszáma olvasható legyen és jó ha a biléta vízálló! Igaz, hogy a chip ma már kötelező, de sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen, ha viszont a gazdi telefonszáma ott lóg a kutya nyakában, hamarabb hazatalálhat ez elveszett eb!
Nyakörv
Póráz
Etetőtál
Itatótál
Táp (mérőpohárral, mert a dalmaták falánkak és hízásra hajlamosak – a táp fajtájáról a kutya gondozója ad bővebb tájékoztatást)
Jutalomfalat (a tanításhoz)
Fekhely (szivacs, párna, takaró, kutyafekhely, babzsák, fotel)
Kert esetén bélelt, szigetelt kutyaház
Szállító ketrec vagy hám biztonsági övvel, tömegközlekedés esetén szájkosár – a biztonságos utazáshoz
Gumikefe a szőr ápolására
Kullancs és bolha elleni védelem
Játékok (labda, húzókötél, stb.)
Rágócsont, fogtisztító (elfoglaltságnak sem utolsó és a fogápolás fontos része)

Készítse fel lakását is az új családtag érkezésére! Veszélyforrás lehet ha van valamilyen mérgező növény, vagy lógó, szabad elektromos vezeték, illetve bármilyen elérhető élemiszer. A kezdeti időkben a féltett cipőket is javasolt elpakolni.
Fekvőhelynek valamilyen legalább 2 oldalról “védett” helyet válasszon a kutya számára, lehet ez egy sarok vagy az ülőgarnitúra és a fal köze is. A dalmaták kíváncsi kutyák, ezért célszerű olyan pihenőhelyet választani nekik, ahonnan beláthatják a történéseket.
Az együttélés szabályait érdemes már a kutya érkezte előtt végig gondolni, a család minden tagjával megbeszélni, egyeztetni.
A dalmaták makacs kutyák, a velük való együttélés szórakoztató és kellemes lehet, ha vannak szabályok, amiket minden esetben következetesen be kell tartani velük. A jól nevelt kutya boldog kutya, mert a gazdi is csak örömét leli benne.

Kérjük, hogy ne vásároljon előre az interneten, hirdetés útján kiszemelt kutyának semmilyen felszerelést!
Csakis abban az esetben kezdjen el a bevásárláson gondolkodni, amikor már az előzetes ismerkedéseket követően a próbaidőre költözést lefixálta a kutya gondozójával lsd: Örökbe fogadás menete!
A felszerelésekkel, az állat gondozásával kapcsolatban tagjaink szívesen segítenek. Mivel a kutyát legjobban gondozója ismeri, forduljon hozzá bizalommal!