Dalmata Mentés

Spaying/neutering

Miért szorgalmazzuk az ivartalanítást?

Gondolatok az ivartalanításról.

Nyilván sajnálod a sintértelepeken kicsiny ketrecben, minimális mozgástérrel rendelkező, szeretéhes, sóvár szemekkel néző ebeket, akinek feje fölött ott lóg a pallos.
Sajnálod őket, mert különben nem olvasnád e sorokat. Valahogy eljutottál a fajtamentés oldalára, tehát érdekel a téma.

Szaporítás – miért ne legyenek kiskutyái az ebemnek
Talán elfogadod, hogy sok a gazdátlan eb, és nem érted az embereket, hogyan hagyhatják ilyen sorsa kedvencüket (avagy azok leszármazottait).
“Értem, és elfogadom, DE én csak egyetlen almot szeretnék drága Pöttyösömnek, mert hát olyan jó a vérvonala! Egyébként is már leélte élete felét, olyan kis ideig lesz velem, mi lesz velem azután? Milyen jó lenne, ha a saját kölyke lenne utána társam amiben egy kicsit ő is benne lenne?” Gyakran hallani ilyen érvelést.
“Csak egyetlen almot.” Szép gondolatmenet lenne ez, ha Pöttyöskéd csak saját magát reprodukálná, megtartanád Pöttyöske kettőt és minden csodás lenne.
DE! Az igazság az, hogy az ilyen középtermetű kutyák, mint a dalmata, egyszerre (egy alomban) 6-8 esetleg 10 utódot hoznak a világra egyszerre!
Tedd fel magadnak a kérdést: mi lesz a többi 8 maszattal?
Sorolj fel most azonnal, fejből 8 olyan ismerősödet, rokonodat akinek jószívvel odaadnád a kis ebpalántát, aki a kutya élete végéig (10-15 évről beszélünk) el fogja látni,
gondoskodik róla és megtartja ÖRÖKRE!
Nem, nem csak addig, amíg jajj de édi, hanem akkor is, amikor nevelgetni kell, tanítgatni, állatorvoshoz vinni, meggyógyítani, naponta lemozgatni, sétáltatni, játszani vele, stb.
Ha ez utóbbiak elmaradnak, akkor Pöttyöske kettő meg Pöttyöske három felcseperedve hirtelen neveletlenné, kezelhetetlenné “válik” és megy a sintértelepre, már hopp ismét egy szerencsétlen szempár aki az emberi önzőség és felelőtlenség áldozata, a te önzőségedé, a te áldozatod!
Miért is a tiéd? Mert csakis a te saját érdekedet nézed amikor a kutyádat befedezteted, a saját örömödre (gondolod te az elején).
A kutyádnak ez egyáltalán nem okoz örömet és nem is szükséges számára.
Ma már állatorvosilag is igazolt tény, hogy NEM KELL a szuka kutyának életében legalább 1 almot szülnie. Sőt, ha egyéves kora környékén ivartalanítod, akkor örökké fiatal, játékos, kölykös marad viselkedése a hormonok miatt.
De térjünk vissza hozzád: oké, nem kell azonnal, gondolkodj el rajta….akkor csak sorolj fel 8 olyan embert akire jó szívvel rábíznád saját kutyádat (azt az 1-et, nem 8-at)
amikor elmész 1 hétre nyaralni ahová nem tudod magaddal vinni.
Találtál ilyet? (az már valami, de még mindig nem jársz közel sem 6-8 végleges gazdihoz)

Kereslet a kiskutyákra – ingyen is nehezen viszik őket, nem jó üzlet!
Még nem is beszéltünk arról, hogy oké, nincs 8-10 ilyen ismerősöd, de hát el is lehet adni a kiskutyákat vagy ingyen elajándékozni.
Nézz körül, tájékozódj mielőtt bajba kerülsz!
Tele van az internet több hónapos, fajtatiszta kutyákkal, akiket már gyakorlatilag bármire elcserélne szaporítója, mert a nyakán maradt. Nem 1, nem 2 kutya, van hogy egy egész alomnyi. Nincs rá kereslet! Nem véletlenül! A kutyákra is igaz, hogy ami olcsó az valószínűleg olyan is.
Sajnos ma Magyarországon a hirdetett dalmata kutyusok (de ez más fajtára is jellemző) nagy része szaporítóktól származik.
Feszegethetnénk itt is hosszasan a tenyésztő kontra szaporító témát, megteszik ezt mások, máshol, sok helyen.
A lényeg: tenyésszenek a tenyésztők! Azok, akik hivatalosan is erre szánják a fejüket, ismerik jól a fajtát, válogatott, díjnyertes, törzskönyves, egészségileg kifogástalan,
jó idegrendszerű, a fajtára jellemző pozitív tulajdonságokkal bíró egyedeket vonnak be a tenyésztésbe.
Ezektől a tenyészpároktól nagy valószínűséggel egészséges, a fajtára jellemző pozitív tulajdonságokkal rendelkező egyedek fognak világra jönni.
Ami számodra érdekes: nem kell majd csalódnod, mert formás, egészséges, jó idegrendszerű dalmatád lesz neked is ha megbízható helyről vásárolsz kutyát.
A tenyésztő jellemzői röviden: fel tudja mutatni a tenyészpár törzskönyveit, kiállítási eredményeit, egészségi szűrővizsgálataik eredményeit. Az alomból származó kölyköknek minden szükséges oltását igazolni tudja, a kötelező chipezést sem felejti el, igény szerint kikéri a kölyök törzskönyvét és a hobbi célra vásárolt kutyát ivartalaníttatja, szerződéssel adja oda a kiskutyát, általában érdekli is a kölykök további sorsa, tehát lehet vele tartani a kapcsolatot.
Mindezeknek (magának a szülőpárnak a vizsgálatai, eredményei és a kölyköké is) súlyos anyagi vonzattal járnak, tehát nem fogja egy-két ezer forintért eladni ezeket a minőségi kölyköket.

Tenyésztés…
Ha ilyen helyről származik a kutyád, törzskönyves szülőktől, jó vérvonalú, ivartalanítva sem lett, akkor miért ne “tenyészthetnéd” te is?
Mert ettől még nem vagy tenyésztő. Kutyádat meg kell mérettetni a szakmában jártas szakemberek előtt, el kell végeztetni a kötelező egészségügyi szűréseket
és ki kell választani számára a genetikailag javasolt, hasolnó minőségű (és procedúrán átesett) párt.
Szép szakma, ha erre adod a fejedet hát járj utána, kérdd ki a tenyésztő véleményét akitől a kutyát vásároltad és tájékozódj mielőtt belevágnál (kezdj el kiállításokra járni).
Fontosak a részletek.
Most nem mennék bele, hogy mennyi időt, energiát és anyagi ráfordításokat igényel egyetlen alom felnevelése a fent említett kritériumok biztosításával
(az elléshez és a kölykök nevelkedéséhez szükséges hely megfelelő kialakítása, a speciális tápok, gyógyszerek, vitaminok biztosítása mind az anyakutya, mint a kölykök számára, az oltások, törzskönyvek kiváltása, a napi többszöri mosás, etetés, állatorvos kihívása, …stb.). A végén valószínűleg még rá is fizetsz anyagilag, de hát az öröm a tiéd ha sikerül mindnek felelős, végleges gazdát találni….
…ha bevállalod a fentieket, de ezt a kiállításokra járástól kell elkezdeni ha tenyésztő szeretnél lenni.

Szökős kutya, hobbi célból tartott kutya, az együttélés lehet örömteli is
Ha úgy döntesz, te nem szeretnél tenyésztő lenni, nem érdekel ez a világ ilyen mélységben és belátod, hogy a minőségi tenyésztés csak a felelős tenyésztés,
akkor megkönnyíted saját és a kutyád életét ha az ivartalanítás mellett döntesz.
Kan kutya esetén megúszod azt az őrületet amit kutyád művel a szukák tüzelése idején (évente minimum 2x), megszűnhet szökőssége.
A dalmaták másszák a kerítést! Számos példával találkoztunk már, megmásszák bizony és volt már rá nem egy példa, hogy ez okozta vesztüket 🙁 majd születnek a dalmata keverékek és indul elölről a körforgás: ha a fajtatiszta kutyának is nehéz gazdát találni, a keverékeknek aztán végképp, már megint lesz lealtatandó kutya a menhelyeken, ne gyártsuk a problémát!
Ha időben ivartalanítod, nagy valószínűséggel nem lesz domináns, nem fog kakaskodni a többi hímmel, azok sem fogják megtámadni őt. Kicsit egyszerűbb nem domináló kannal sétálni, akit ki tudsz mozgatni, játszhat más kutyákkal, mint egy morgó ebet rövidpórázon húzkodni, majd az energiáit otthon levezető ebbel küszködni.
Szuka kutya esetén megúszod, hogy minden tüzelésnél kimaradtok a szabadtéri programokból, alig jártok le az utcára mert nem tudod odaengedni más kutyákhoz,
hetekig be van zárva szerencsétlen hogy ne essen meg vele a nemkívánatos. Közben ő meg tele van ugyanúgy energiával, amit a lakásban vezet le, kinek is jó ez?
Ilyenkor oda sem tudod adni olyannak akinél ivaros kankutya van, pedig lehet csak ilyen ismerősödre tudnád rábízni amikor elutazol.

Betegségek megelőzése
Nem utolsó szempont, hogy az ivartalanítás mindkét nem esetében komoly (általában időskori) megbetegedést előz meg!
Sok szuka pusztul el gennyes méhgyulladásban, emlőgyulladásban, emlőrákban míg kanoknál a prosztatarák, a hugycsőelzáródás és a hererák okozhatja az állat elhullását
(esetleg ezt megelőző hosszadalmas, költséges kezelését).
Sokkal egyszerűbb átesni ezen a rutinműtéten még a problémák jelentkezése előtt.
A műtét általában 1 óra, a lábadozás 1-2 nap, a kutya általában már másnap nem emlékszik az egészre.
Varratszedésig figyelni kell rá, kicsit vissza kell fogni az ugrálást, játékot, de két hét után minden a régiben lesz. Újabb tévhit: “elhízik a kutyám ha ivartalanítom” – nézz be hozzánk a fórumunkba és vizsgáld meg a saját szemeddel, hogy el vanak-e hízva az ivartalanított kutyák?

Egyszerű az egész.
Aki pedig fajtatiszta egészséges dalmatát szeretne, az vásároljon minőségi tenyészetből vagy ha ezt nem teheti, fogadjon örökbe egy mentendő kutyát.
Egyesületünk segít az ivartalanításban, a tőlünk örökbefogadott kutyákat csak a műtétet követően lehet örökbe fogadni, mivel mentvényeink nagy része ismeretlen előéletű,
de amelyik mégis törzskönyves azt is, mert mi sem foglalkozunk tenyésztéssel.

Elég hosszú gondolatmenet volt, beismerem.
Remélem, hogy most már belátod, miért fontos ivartalanítani a kutyádat és ezzel a felelős döntéssel példát mutatsz másoknak is, hogy vegyék észre, nem csak mások a hibásak a fennálló helyzetért, hanem mi magunk is azok vagyunk, ha nem tesszük meg amit magunk is megtehetük a gazdátlan állatok számának növekedése ellen.

Ne szaporíts és ne vegyél kutyát szaporítótól, mert a körforgást csak ez állíthatja meg!
Ha mással nem, ezzel segítsd munkánkat!

Üdvözlettel:
Dalmata Mentés csapata

bővebb információkat találsz a következő honlapon ahol nagyon jól összefoglalják a feljebbi gondolatmentettel kapcsolatos egyéb kérdéseket:
http://olcsokutya.info/