Dalmata Mentés

Visszakaptuk Donnie-t – Négy hónapig tartott az örökkön-örökké

Tavasszal kért tőlünk segítséget Donnie megtalálója, aki az utcán találta az akkor 4 hónap körüli kóborló dalmata keverék kölyköt és miután kereste, de nem jelentkezett érte a kutya gazdája, így segítséget kért a kutya költségeinek támogatásában és gazdikeresésben egyesületünktől. A megtalálóval ideiglenes befogadói szerződést kötöttünk és megkezdtük a kiskutya állatorvosi kezelését, oltási programját. Meghirdetve gazdikeresőként hamar lettek is rá érdeklődők. Az első ismerkedés azonban váratlan fordulatot hozott, a kutya érdeklődője az ideiglenes befogadóval együtt megkerülték egyesületünk évek óta bevált örökbe adási protokollját, az érdeklődő hölgy türelmetlenségét és erőszakosságát pénzzel megerősítve megvásárolta az ideiglenes befogadótól Donniet és elvitték tőle.

Egyesületünk felszólításának ellenére sem a szerződést szegő ideiglenes befogadó, sem a kutya érdeklődője nem volt hajlandó visszaszolgáltatni a kutyát, sőt, rágalmazó hadjáratot indítottak közösségi oldalakon a Dalmata Fajtamentéssel szemben, és mivel nem született örökbe fogadás, és ezzel nem sikerült átíratniuk a kutya chipjét az egyesületünkről, ezért hosszú hetekig feljelentéssel fenyegetőztek.
Ügyvédet fogadtunk hát, aki megvizsgálva a rendelkezésre álló dokumentumokat hivatalos állásfoglalásában tájékoztatta Donnie bitorlóját jogosulatlanságáról. Válasz természetesen nem érkezett, a kutyát továbbra sem voltak hajlandóak visszaszolgáltatni, vagy bármilyen együttműködésre törekedni a Dalmata Mentéssel.

Miért nem indítottunk mi bírósági eljárást? A válasz igen egyszerű. Az állatvédelmi törvénnyel és kutyás jogvédelmi ügyekben nagy tapasztalattal bíró ügyvédünk mindenre kiterjedően tájékoztatott minket arról, hogy egy ilyen perbe belemenni több százezer forintos költséget jelent az egy-két ezer forintos beérkező eseti adományokból gazdálkodó szervezetünknek, valamint akár egy-másfél évig is eltarthat, mire jogerős ítélet születik. Ez olyan magas költséget jelent, amire nem fordíthatjuk a kutyák mentésére adományozók támogatását! Ekkora összegből 10-15 kutyát is meg lehet menteni! Egy-másfél év eltelte után pedig megkérdőjelezhető az is, hogy kiszakítsunk-e egy családból egy kutyát, aki ott már megszokott, ha bíróságra visszük a dolgot, ez hamarabb nem fog eldőlni sajnos.

don.col

Nem volt szükség ennyi időre, és nem volt szükség hatósági közbenjárásra.

Donniet ugyanis 4 hónap után a család – akik nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy az ismerkedés idő, hogy nem véletlen kérjük a jelentkezőket többszöri találkozás során ismerjék meg a kiszemelt kutyát, mérjük fel együtt, hogy beleillik-e az életükbe, bírni fognak-e a kutya habitusával – nemes egyszerűséggel leadta a kutyát abba a kutyapanzióba, ahová nyár eleje óta rendszeresen és egyre sűrűbben hordták. Ott hagyták, végleg!!
Becsomagolták a kis batyuját és mindennel együtt leadták, lemondtak az amúgy sem a tulajdonukban lévő kutyáról!

A kutyapanzió ezt követően, amint megkapták Donnie minden dokumentumát, leolvasták microchipjét – amin a mai napig látható állatorvosunk bejegyzése, miszerint a kutya a Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület tulajdona, a kutyát eltulajdonították és keressük – értesítettek minket.
Donnie öt napot töltött még a számára már jól ismert helyen, mégis mély depresszióba esett. A gondozók már ismerték jól, sok hétvégét töltött náluk, elmondásuk szerint még sosem látták ilyennek. Nem játszott, nem evett. Tudta, hogy kidobták!!

Négy hónapig tartott a jólét, a nagy színház a nyilvánosságnak, a közösségi oldalra felposztolt ideálisnak tűnő fotók, a foyton heverő, boldogan a kanapén alvó, mozdulatlan kutyáról. Négy hónapig tartott a felelősség, az örökkön örökké a mindent megadunk a kedvencünknek és ennyi. Egy telefon a panziónak (hiszen ott milyen jó helye is van másik 50 eb között egész nap játszhat) nyár közepén, a szabadságolások kezdetén, hogy hát nem tudják tovább tartani és bevitték, leadták, eldobták, mint a megunt játékot.

Sokat nem is kell magyarázni vajon miért váltak meg tőle, a kutya totál neveletlen! Ezt az átadó kutyapanzió munkatársai is megerősítették, és mi is tapasztaltuk, nagyon nehéz eset. Felugrál mindenkire, az asztalra, az ablakra, az ajtón nyomja ki magát ezerrel, nyitja a kilincseket. Folyamatosan szökne, pórázon kezelhetetlenül rángat, ha zárt helyen (legyen ez kennel vagy egy szoba) egyedül marad, azonnal elkezd rombolni, őrjöngeni, üvölteni és ugrik rá az ablakra, szedi szét az ajtót. Nagyon szemtelen, nagyon pofátlan, nagyon erőszakos. Igazából ezeket már 4 hónaposan is láttuk rajta ideiglenes befogadójánál, és ezért nem lett volna mindegy milyen családba kerül, hogy lesznek-e elég következetesek és határozottak, hogy leneveljék ezekről a kölyökkori csintalanságokról, amik most, felnőt kutyaként már komoly problémákat jelentenek, megnehezítik és megkeserítik a mindennapi együttélést vele.

Akkor márciusban több jelentkező család is volt Donniera, de eltulajdonítói elvették a lehetőséget a többi családtól és a kutyától is, hogy megismerhessék, hogy megtaláljuk a neki való megfelelő családot! Most pedig van egy problémás, ereje teljében lévő fiatal felnőtt eb, akire ráhagytak mindent, aki így a falkarend csúcsán érzi magát, mert viccesnek tartották, hogy felágaskodik az étkező asztalra, hogy ráfekszik a gyerekre, akinek nem tanították meg, hogyan viselkedjen egyedül, amikor a gazdiknak el kell menni otthonról, stb. Donniet amilyen hamar tudtuk átvettük, kutyapanzióban tudtuk elhelyezni. A kedve már jobb, pár nap után elkezdett a többi kutya iránt érdeklődni is.

Kutyakiképző vette kezelésbe, akinek lesz vele munkája, egyesületünknek meg kemény kiadásai, napidíjat fizetünk gondozásáért, tartásáért!

Donnie 07.29.5

És még nincs vége…

Donnie kis batyucskájában találtunk állatorvosi leleteket, amik arról tanúskodnak, hogy a kutyát még áprilisban elvitték állatorvoshoz, és annak ellenére, hogy nem az ő tulajdonuk volt, a kutyát megműttették. Ezzel természetesen nem ártottak neki, ivartalanítatták és eltávolíttatták farkas körmeit a hátsó lábáról. Valószínűsíthetjük, hogy itt vették észre, hogy valami nem stimmel a kutya csípőjével.

Megröntgenezték és közepesen súlyos csípő diszpláziát állapítottak meg nála, kórlapján feketén-fehéren ott áll, hogy gyógyszeres kezelést javasoltak, a kontroll vizsgálata most esedékes augusztusban! Ezt leadáskor elfelejtette megemlíteni a négy hónapig idilli fotókat posztoló eltulajdonítója, semmilyen gyógyszert vagy gyógykezelési utasítást nem adott hozzá, de legalább hagyta a kanapéra ugrálni hónapokon át naphosszat az akkor növésben lévő, ortopédiai problémával küszködő kamasz kutyát!

Talán említenünk sem kell milyen jókor jött ez, amikor egy hete zúdult ránk a pécsi mentésből + 4 eb, összesen 12 kutya kimentésén, állatorvosi ellátásán és elhelyezésén fáradozunk a pécsi kollégákkal együtt, valamint Lapaj, a 14.életévét betöltött dalmata keverék kutyus gondozását is magunkra vállaltuk egy másik egyesülettől, akik nem tudták megfelelően ellátni a beteg idős kutyát.

2017.04.korlap_

Most visszakaptunk egy értelmetlenül és jogtalanul eltulajdonított, majd négy hónap alatt még jobban tönkretett, nevelésre, gyógyszerezésre, állatorvosi kezelésre szoruló kutyát!
Jövő héten egyeztetünk állatorvosunkkal, kérünk időpontot Donnie csípővizsgálatára, hogy megkezdhessük a szükséges ellátását, kezelését.

Kérjük ha tehetitek, akár egy jelképes összeggel is támogassátok a mentést!

Összesen 8 kutya áll gondozásunkban, ebből 5 eb kutyapanzióban, ellátásukért napidíjat fizetünk! Több, mint túlfeszíti költségvetési kalkulációinkat ez a létszám, és még 6 kutyát kellene átvennünk a pécs melletti szaporító telepről, de ideiglenes befogadók és támogatások nélkül ez biztosan nem fog menni!

Hamarosan közzé tesszük kalkulációnkat mentésenként, az adományok beérkezéséről és felhasználásáról, valamint a kutyák helyzetéről, állapotáról folyamatosan beszámolunk.

Sok kicsi sokra megy, csak együtt tudunk segíteni, a kutyákat felelősséggel és megfelelően ellátni!

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
K&H 10403923-50526590-88901008
IBAN: HU57 1040 3923 5052 6590 8890 1008
BIC Code: OKHBHUHB
paypal-en keresztül: info@dalmatamentes.hu
http://www.dalmatamentes.hu (Donate gomb a weblapunk főoldalán található)
A közleménybe kérjük írjátok be: Donnie panzio, állatorvosi kezelés támogatása

Donnie története: http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php?f=103&t=934

Donnie adatlapja: http://dalmatamentes.hu/portfolio/donnie/

Köszönjük!