Dalmata Mentés

Polka gazdis!

Polka a 4. gazdis kutya a pécsi mentésből. A mostanra 7 hónapossá cseperedett kamasz igazi otthonra lelt és mára egész jól összeszokott gazdijával. Gondoskodó családba került, ahol esténként még be is takarják, és most, hogy aláírtuk a szerződést, szeretnék a kutyaiskolát is elkezdeni vele, hogy Polka korábban megkezdett tanulási folyamatát folytassák.

Polka

Polka

Az örömöt azonban beárnyékolja egy nem annyira jó hír: Polkának komoly csípőproblémája van.
Már korábban észre vettük furcsa lábtartásait, de a vizsgálathoz fiatal kora miatt meg kellett várjuk, hogy fél éves legyen, így a próbaidő végére esett a szakorvosi csípővizsgálat. Sajnos a diagnózis nem túl jó. Első lábainak nincs baja, a röntgenkép egyenes csontokat mutat és mivel Polka csontozata még fejlődésben van, ezért ezt az esztétikai dolgot elnőheti. A csípőjén azonban már a röntgen elkészülte előtt, a kimozgatásnál is jelezte az orvos, hogy probléma van, melyet hamarosan láthatunk is: Polka combfeje nem illeszkedik bele a csípő vápába. A szakorvos szerint komoly műtét vár rá, melyet most még nem tudnak megcsinálni nála a fejlődésben lévő csontozat miatt.

Polka

Polka

Két hónap múlva kontrollröntgenre mennek, ahol újra megnézik Polka csípőjét és egyeztetnek a műtéttel kapcsolatban. Sajnos Polka sántítani kezdett és fájdalmai is vannak. Fájdalomcsillapítót, ízületi támogatást kap jelenleg. Figyelni kell a mozgatásra, a terhelésre, ami nem egyszerű feladat egy izgő-mozgó kölyökkutyánál.

Gazdija elsőre nagyon megrémült, hiszen nem számítottunk ennyire rossz hírekre. Ennek ellenére
vállalja Polka ellátását, végigjárják az útjukat, aláírtuk az örökbefogadási szerződést. Egyesületünk továbbra is figyelemmel kíséri Polkát és nem hagyjuk magára a gazdit sem, próbáljuk a jövőben is támogatni őket.

Polka csípőröntgen
“Mostanában Polka több időt is volt egyedül a lakásban. Nagyon jól viselkedett, nem szedett szét semmi fontosat. Persze mi is igyekszünk eltenni előle mindent amit nem neki szánunk. De a bútorokat nem lehet elrakni. Viszont nem is bántotta :-). Mostanában igényli, hogy este takarjuk be, így alatta is van pokróc és be is takarjuk eggyel. Pedig nincs hideg a lakásban :-). A kertet használja, a lengőajtós kutyabejárón már profin közlekedik.
Jól vagyunk. Sokat futkározik, néha ugrál. De mindezt magától csinálja. Sántítása visszaállt az előző szintre. Kap már zöld-kagylót voltunk az orvosnál.”

Polka

Polka

Polka nem az egyetlen kutya, aki ilyen vele született genetikai problémával küzd, sajnos előfordulhat, bár egy gondos tenyésztő szűri a tenyészpárjait ilyen jellegű betegségekre is. Esetében a szaporítónál ilyesmi még gondolat formájában sem merült fel sajnos, nem véletlen, hogy ezeket az ebeket menteni kell onnan, az ész nélküli szaporítást pedig fel kell számolni, az esetleges hibás gén továbbörökítését az összes onnan származó eb ivartalanításával felelősen és biztosan meggátolni!

Polka gazdáira nehéz hetek, hónapok várnak, de ennek ellenére ő jól érzi magát saját családjában, ahol most az eddigieknél is nagyobb figyelmet szentelnek neki, megkap minden támogatást, hogy sorstársaihoz hasonlóan a lehetőségekhez képest ő is teljes életet élhessen. Kutyás sportokat nem fognak űzni vele, valószínűleg hegyet mászni sem fogják elvinni, de kímélő, megfelelő mozgatással, szakszerű kezelésekkel ő is boldog kutya lehet! Drukkoljunk nekik, hogy minden rendben legyen!

Polka története: http://dalmatamentes.hu/portfolio/polka/
Képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/szuka/polka/

Dalmata Mentés