Dalmata Mentés

Rege és Zazi próbaidős gazdisok

Néhány héttel ezelőtt Regének, a nemrégen Füzesgyarmatról mentett, és azóta ideiglenes befogadónknak köszönhetően felerősödött dalmata kannak komoly érdeklődői akadtak.
A többszöri találkozó alatt megismerhettünk egy szimpatikus, kutyás tapasztalattal rendelkező családot, ahol sok foglalkozás, szerető otthon, tágas kert, közeli erdő-mező a minden napos mozgatáshoz, és sok-sok felelős szeretet vár az új családtagra. Az ismerkedések alatt közös sétákat is tettünk, Rege már előre üdvözölte látogatóit és néha Zazi, a kabai mentésből született kutyák utolsó gazdikeresője is velünk tartott.
Közös elhatározásként végül mindkét kutya együtt költözhetett! Az már korábban is látszott, hogy a két kutya teljesen össze van nőve! Zazi minden találkozón játékra invitálta Regét, akivel percekig együtt hemperegtek, birkóztak, látszott az összhang a két fiatal kan kutya között, így gondozójukkal együtt nagyon örültünk neki, amikor a gazdijelöltek felvetették, hogy bevállalnák mindkét kutyát.

20140606_125144  20140606_135959

Az elmúlt hétvégén személyesen szállítottuk a kutyákat új otthonukba, hogy az új környezetben lássuk a kutyák reakcióit. Rege kicsit izgága volt az autóban, és a kertben elengedve is fel-le rohangászott, hogy felfedezzen minden zugot. Korábbi életét valószínűleg láncon vagy szűk helyre bezárva tölthette, gyerekkora nem lévén érthető izgatottsága és neveletlensége. A kinti tűzhelyet, vagy a lepottyant szalonna bürkét persze azonnal megtalálta, nagy éhenkórász és kukázó a fiatalúr. Zazi is követte mindenhová nála még egyelőre kicsivel nagyobb társát. A gazdi természetesen felkészült érkeztükre, vacsora várta őket.

DSC06926 DSC_7443

Képeket is kaptunk azóta a fiúkról, valamint élmény beszámolót, ebből idéznénk néhány sort:

“Nos a srácok remekül vannak!!! Első este gyorsan elmentünk egy nagy sétára már, erdőn át a szántásra és erdőn keresztül vissza. Volt újdonság bőven, alig bírtunk loholni utánuk :D 

Zazi egy csoda, csak nézni kell rá, mindent tud, hogy mit akarsz mondani. Áldott jó kutya… egy kis bújós cica-mica. Mondjuk még mindig mindent megrágcsál, de nincs elől semmi, ami rossz lehet rá nézve. Most a rumlis kerti tóból kimentette a rég elfeledett kerámia békákat, kitette őket sorban napozni, van egy kis háncs rágcsálás az előkertben, de semmi extra.

Rege is bújik, nagyon tud hízelegni, beszélget, dünnyög, mormog, de ő mááán csintalan. Ugye nincs itt semmiféle orosz juhász domináns kutyus, aki leteremtené, azaz most ő a rangidős, a főnök. Néha pitbullnak érzi magát, kőkemény a “csávó”, nem annyira ártatlan már, mint azon a megviselt fotón :)
Valamiért aláássa folyton a medencét, biztos pancsolni akar, szerencsére még nem történt baj. Elsőre ásott, megszidtuk, betemettük. Aranyos azért, mert szidásnál is simán odajön – persze szemlesütve – ha hívjuk.
Másodszor kiásta, leszidtuk, betemettük. Fél óra múlva éppen arra járt, véletlenül egy teniszlabdával. Az a fránya teniszlabda nem pont ott esett ki a szájából?? És persze elsőre nem sikerült felvennie, ezért egyet túrnia kellett a labdán az orrával, no meg a mancsával rásegíteni, persze minden hátsó szándék nélkül, szóval harmadszorra is kitúrta így félig. Iszonyat esze van…:D
Ma egy lövés szerű hangra lettünk figyelmesek, aztán előre szaladtunk, hogy mi lehet az, hát a muskátlis láda ugrott le az ablakból, véletlenül persze ott járt Rege :D
Szóval rendre tanítanak minket,, le kell kövezni a medence körül, ahogyan azt már tavaly óta tervezzük és oda kell rögzítenünk a virágládát, ahogyan azt már régóta terveztük.

Viszont juti falat helyett, juti simi van. Így már cseppet sem cápák. Igyekszünk csak az edényükben etetni őket. Kint főzök a teraszon mellettük, nincs tűzhelyre ugrálás. Kint eszünk közöttük szintén a teraszon, nincs agresszív kunyerbálás. Nincs kukázás. Persze próbálunk okosabbak lenni náluk, nem nagyon elől hagyni semmit.
Egész nap “döglés” van. Hol a napon, hol az árnyékban. No meg játék. Velem is és ketten együtt is. Vacsi előtt egy jóóóó nagy séta minden nap. Persze szigorúan pórázon. 
Rendes gyerekek…
Vettem nekik egy jó vastag csomós kötelet, persze kettőt, kisebbet-nagyobbat, hát van vele hancúr. Húzzák két oldalról, Rege dobálja magának, olyanokat repül a kötél, hogy az csak na, aztán felugrik és elkapja a levegőben… nagyon szórakoztató. Zazi pedig gyönyörűen apportírozza a sajátját.”

DSC_7658  DSC_7652

A próbaidő alatt figyelemmel kísérjük, és igény szerint segítjük a gazdikat a kutyusok mielőbbi beilleszkedésében, bízva benne, hogy néhány hét múlva aláírhatjuk az örökbe fogadási szerződéseket is.

Zazi képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/kanok/zazi

Rege képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/kanok/rege