Dalmata Mentés

Dolly (Mira)

Dolly (Mira) fóruma elérhető ide kattintva

2017.07.24. – Szonja és Mira hírek

Hírt kaptunk Szonjáról és Dolly/Miráról. Nagyon örülünk a beszámolónak, több, mint 2 éve gazdis kutyusok már, a fényképeken is látszik, hogy kiegyensúlyozottak, boldog gazdis ebek lettek. Olvassátok a gazdi beszámolóját!

“Szeretnék beszámolni Szonja és Mira /Dolly/ életének alakulásáról.
Szonja 2.5 éve, Mira 2 éve került hozzánk.

Szonja bizalmát nem volt könnyű megszerezni, a régi sérülések még mindig nem tűntek el teljesen. A kabai mentésből való, valószínű őt bántották a legtöbbet. Most már együtt alszunk, mert nála ez a bizalom jele. Eleinte simogatni sem hagyta magát.

Mira /Dolly/ ideiglenesen került hozzánk, de első perctől megszerettük. Rajong Szonjáért, mindig ráveszi egy kis játékra.

Nagyon szeretik egymást, jókat játszanak együtt. Szeretnek kötelet,rongyot húzogatni, kergetőzni és gödröt ásni. /persze nem az egész kertben szabad nekik ásni/
Sokat sétálunk, vigyáznak az egészségemre. Azt szoktam mondani, ők a legjobb edzőim.

Hálás vagyok a Dalmata Mentésnek, hogy vigyáztak rájuk és köszönöm, hogy rám bízták őket.
Minden nap szeretetet és örömet hoznak az életünkbe.”

Történetük itt olvasható: http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php?f=39&t=277
http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php?f=45&t=555

Dalmata Mentés

2015.11.17. – Dolly (Mira) gazdis!

A tavasszal gondozásunkba vett kölyök kutya, akit helyi állatbarátok az út széléről szedtek össze, akkor súlyos betegen érkezett ideiglenes befogadóinkhoz. Kikezeltettük a parvoból, a szeretettel teli gondoskodásnak hála hamar meggyógyult és erőre kapott. Csodás pajtása lett Szonjának, akinek önbizalmat ad és jól lefárasztják egymást a környező hegyekben tett minden napos hosszú séták, és a tágas kertben hancúrozások alkalmával is. Ezzel ugyan “elveszítettünk” egy ideiglenes befogadót, de Mira biztonságot adó, végleges családra talált és Szonja is egy négylábú társra.
Mira eleven, de szófogadó kiskamasszá fejlődött, termetre ugyan kisebb maradt egy átlagos dalmatánál, de gazdijait ez egyáltalán nem zavarja, ragaszkodnak hozzá és szeretik.
Az őszre tervezett ivartalanítást picit tolnunk kellett, mert Mira betüzelt, ennek lezajlását megvártuk és a gazdi is úgy alakította, hogy a műtétet követő napokban mellette lehessen. Tegnap került sor az operációra, amely probléma mentesen lezajlott.
Mira kapott egy korszerű, felfújható gallért és már teljes jogú családtagként vihették haza, mivel az örökbe adási szerződést is megkötöttük.
Boldog gazdis életet Mira (Dolly)!

2015.09.08. – Dolly hírei 🙂

Dolly (akit Mira néven szólítanak már), ideiglenes befogadójánál csodás otthonra talált. Az kölyök májusban került gondozásunkba, parvós volt: hosszadalmas kezelés után felépült és megkezdhette új életét befogadójánál. (Dolly eddigi életéről bővebben itt olvashattok:viewtopic.php?f=7&t=555 )
A befogadó család korábban jelezte felénk örökbefogadási szándékát, melynek nem láttuk akadályát. A parvókezelés után még hagytunk időt, hogy a már egészséges kiskutya be tudjon illeszkedni a család mindennapi életébe. Oltási programja is megkezdődött, illetve a fizikai felépülés a súlyos betegségből. Befogadó családja lelkiismeretesen gondoskodott róla továbbra is, Szonjában pedig nagyszerű társra talált és igazi elválaszthatatlan páros lettek.
Néhány sor a gazdik tollából:

“Mira /Dolly/ nagyon jól érzi magát nálunk az első perctől fogva.
Szonját nagyon szereti, hamar összebarátkoztak.
Sokat futkároznak, hemperegnek a kertben. Mira nagyon jó hatással van Szonjára, sokkal oldottabb, bátrabb, amióta itt van. Persze néha együtt rosszalkodnak, lyukat ásnak.
Hármasban sétálunk, én Mira és Szonja. Néha külön-külön is ki megyek velük, de együtt jobban szeretünk sétálni.
Reggeli után alszanak, pihennek, főleg ilyen melegben.
Mira igazi eleven, játékos kutyus, nem fél semmitől.”
Képeket is kaptunk és természetesen folyamatosan tartottuk a kapcsolatot. A jó tapasztalatok után nem láttuk akadályát annak, hogy Dolly (Mira) megkezdhesse próbaidejét, melyet szerződésben rögzítettünk. Az ivartalanítás időpontjáig tölti próbaidejét, melyet a műtét után végleges örökbefogadási szerződésre cserélünk, a gazdik és Szonja nagy örömére.
Köszönjük mindenkinek a támogatást, mely által Dolly felgyógyulhatott a parvóból és igazi családra lelhetett, ahol boldog, teljes életet élhet.”

2015.07.31. – Dolly egyelőre nem gazdikereső!

Dolly teljesen felépült a parvoból és az elmúlt másfél hónapban szépen sorban megkaphatta a minden kiskutyának járó (és törvényileg is kötelező) oltásait. Két hetente vittük az állatorvoshoz, ahol megvizsgálták, veszettségit és két kombi oltást is beadattunk neki. A súlya sajnos lassan gyarapodik, korához képest egy picit alulfejlett, még csak 14.5 kg, viszont a kedve, étvágya jó.
Ahogy meggyógyult beindult a “kisördög” üzemmód is, energiáit lakópajtásával, Szonjával vezetik le, akivel a tágas kertben nagyokat hancúroznak, húzzák a köteles játékokat és aprítják a plüssöket. Sajnos a rágás nem csak a játékokra korlátozódik, így a lakásban el kell jól pakolni ha néhány órára egyedül maradnak.
Szonjára viszont nagyon jó hatással van a tiszta lelkű kiskölyök, aki segít neki az emberekkel való bizalmatlanságának legyőzésében, oldja őt, és aktívabbak együtt.
Dolly gondozói jelezték örökbe fogadási szándékukat, de mivel még csak nemrég óta mehetnek ki az utcára vele, ezért csak 1-2 hete kezdődött el az éles üzemmód számukra, amikor már két egészséges és energikus kutyával zajlik az élet. Hamarosan próbaidős szerződésre váltjuk az ideiglenes befogadói státuszukat ami a kora őszre kitűzött ivartalanításig mindenképpen szól. Dolly tehát nem keres gazdát, bízunk benne, hogy hamar megtanulja a kényelmes kutyás együttélés szabályait, a gazdijelöltek is belerázódnak a két kutyás hétköznapokba.

2015.06.12. – Dolly meggyógyult!

dolly2015.06

Dolly

A néhány hete az utcáról összeszedett és parvoban szenvedő kiskutya ma már nagyon jól van! Rendes hat hónaposhoz illően lopkod mindent és már egy cipőt is megrágott. Gondozóival együtt mi ennek most együtt örülünk ;)
Igazán energikus, szépen fejlődik a minőségi tápokon a gondoskodás mellett, és házigazdáinak kutyusával nagyokat hancúroznak majd pihennek ahogyan a fotó is mutatja.
Köszönjük szépen a támogatásotokat! A számlánkra 10 tételből összesen 63.300.- Ft érkezett Dollyra, amiből finanszíroztuk a korábbi 91ezres kórházi számláját és a jövő héten már kaphatja az első oltásait is végre.
Összefogás nélkül ez mind nem működne, ezért örülünk, hogy ennyien segítetek! Viszont meg kell említenünk, hogy ameddig van, aki 5, 10 meg 20ezer forintért vásárol kiskutyát, addig támogatja ezt a szaporító bizniszt és ennek így sosem lesz vége!
Ne vásároljatok szaporítóktól, mert amíg vásárló van, addig felelőtlen szaporítók is lesznek, akik miatt a kiskutyák (de akár a felnőttek is) ilyen bajba kerülhetnek!
Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, mint Dolly, hogy a soltvadkerti lányok nem mentek el mellette amikor betegen és elveszve az út szélén ücsörgött, hogy eljutott hozzánk a híre, hogy találtunk egy fantasztikus gondoskodó családot, akik bevállalták és szinte mindent eldobva ápolták 0-24 órában hetekig, és itt vagytok, akik utaltatok, megosztottátok, támogatjátok és ezzel lehetővé teszitek a mentést! A legtöbb kutya nem ilyen szerencsés, Dolly is ott pusztult volna el. Tenni kell érte, hogy változzanak a dolgok, főleg amikor kiskutya vásárlásra szánja magát az ember! A szaporítók felé a hivatalos lépéseket természetesen megtesszük, de fontos, hogy a lényeget mindenki átlássa, a kutya vásárlás és tartás felelősségét átgondolja.

 

2015.05.27. – Dolly gyógyítására gyűjtünk!

dolly2015.szamlak

Dolly

Dolly kórházi számláinak végösszege eddig 90.845.-Ft és még nincs vége, a kiskutya továbbra is gyógyszeres kezelés alatt áll.
Aki úgy érzi, hogy támogatná a felépülését weboldalunkon megtalálhatóak a támogatás módjai:
http://dalmatamentes.hu/lang/hu/tamogatas-support-unterstutzen/
Köszönjük!
Dalmata Mentés

 

 

 

 

 

 

 

2015.05.25. – Dolly, a kölyök, az emberi felelőtlenség újabb áldozata!

Dolly

Dolly

Tíz nappal ezelőtt kaptuk a segítség kérést egy kiskutya elhelyezésével kapcsolatban. Az öt hónap körüli dalmata kiskutyát a forgalmas főút szélén találták állatbarátok Soltvadkerten: “Az első nap csak reszketett és sokat sírt. A főúton ült mikor rátaláltunk. Nagyon rémült volt.”

A kiskutya microchippel vagy más azonosítóval nem rendelkezett, így kitették nyilvánosan a gazdi keresését a helyi talált/elveszett állatok csoportba ahol a szaporító, akinél született ráismert, így meg lett az a család is, akikhez Dolly került. Kerítés nélküli rendezetlen udvar és nagyon érdekes hozzáállás: a kutya chipezési és oltási költségeit eszük ágában nem volt megtéríteni, “annyit nem ér”. Hozzátennénk, hogy a hatályos állatvédelmi törvény szerint a kölyök kutya chipezése és védőoltásának biztosítása annak kötelessége, akinél a kutya született, ezt a törvény pontosan meghatározza mikor mit kell beadatni milyen életkorban, de erre majd később visszatérünk!

Nekünk és megtalálóinak ÉR annyit ez a kis élet, hogy felkaroltuk, elhelyezését a hétvégére tekintet nélkül s.o.s. megoldottuk. Vasárnap tudtuk átvenni, már az első pillanatban is gyanús volt, hogy ez a kiskutya ugyan nem sovány, és nagyon kedves, de talán túlontúl is az. Túl nyugodt egy öt hónaposhoz képest. Első utunk szokás szerint az állatorvoshoz vezetett. Megkapta a chipet, védőoltást azonban még nem kapott elővigyázatosságból, mivel néhány napot biztos, hogy oltatlanul az utcán töltött kóborolva semmi védelemmel! Természetesen hemzsegtek fiatal kis testén a bolhák, úgyhogy ez ellen gyorsan lekezeltük, kapott féreghajtót is. Befogadójánál érdeklődött, játszott, kedveskedett mindenkinek, majd másnap jött a baj!

Hétfő reggelre Dolly nagyon bágyadt lett és elkezdett hányni. Irány az orvos! 42 fokos lázat mértek nála, kapott rá lázcsillapítót, hányáscsillapítót, antibiotikumot. Kivizsgálták, vettek tőle vért, vizeletet, székletet, még ultrahangot is csináltak. Aznap lábadozott, másnap jobban lett, majd szerda reggel kihányta a gyógyszert és a forró tavaszi délelőtt végig hányt. Nagy szerencse, hogy gondozói egy percre sem veszítették szem elől és hamar bevitték az állatorvoshoz, ahol infúzióra került, nehogy kiszáradjon mindössze 10,5 kg-s teste. A vérképe ugyan csak gyulladást mutatott, de a parvo teszt ismételve is egyértelműen pozitív lett!! Nincs is min csodálkozni, szinte borítékolható volt, hogy az oltatlan kiskutya kikerült az utcára és beteg lett :( :(

Egy teljes hét küzdelem van mögöttünk! Gondozóival felváltva kéredzkettünk el a munkahelyünkről és vittük minden reggel az infúzióra, ami estig lecsöpögött és összeszorult szívvel mentünk érte este, vajon mire megyünk. 50-50% esélyt tudtak csak mondani az orvosok annak ellenére, hogy az első pillanattól kezdve megkapott minden állatorvosi segítséget, minden kezelést, kórházi ellátást, éjszakára pedig a családi felügyeletet.

Nehéz hét volt. Dolly szó nélkül tűrt minden szurkálást, nyomkodást, ide-oda pakolást, Nem volt jól. Nagyon nem volt jól. Elmorzsolgattunk egy könnycseppet, amikor végre elkezdett pénteken enni egy kis főtt csirkét és a a hétvégére a széklete is normalizálódott. Dolly ma már jobban van, szombaton volt bent utoljára teljes napos infúzión. A parvo ugyanis nem vicc, a legtöbb kiskutya elpusztul ha megkapja, és még jónéhány ilyen betegség leselkedik rájuk, ha nincsen megfelelően felkészítve törékeny kis szervezetük. Hogy mi lett volna vele, ha ott marad a főúton, ha elmennek mellette, ha visszakerül azokhoz az emberekhez, akik tettek rá, hogy a törvényileg is előírt kötelességeiket teljesítve beoltassák, féreghajtsák, parazitamentesítsék? Ha megvásárolta volna őt egy jóhiszemű család, hazaviszik és ott lesz rosszul?

Dolly kórházi számlái mai nappal 90.000.- Ft felett járnak!

Vajon ezt kifizette volna a szaporító, az a család, aki a hétezer forintos egyszeri chipezési és oltási költséget is sajnálta, vagy ha máshoz kerül, jobb körülmények közé ott is vállalták volna ezt a tortúrát? A mindennapos kórházi kezelést és ennek anyagi vonzatait? NE vásároljatok szaporítótól!
Hány életnek kell még végigjárnia a szenvedést, mire az emberek felfogják?

Olyan embertől vásároljatok, aki valóban tenyésztő! Rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, fel tudja mutatni a szülő kutyák származását, érvényes oltásait, egészségügyi igazolásait, a kiskutyákat is beoltatja többször is, chipezteti, féreghajtatja, parazitamentesen és igazolhatóan egészségesen tartja őket! Az öt-tízezer forintos kiskutya nem ilyen helyről származik!! Írunk erről bővebben weboldalunkon is: http://dalmatamentes.hu/lang/hu/egy-kiskutya-ara/

Dolly kezelése tovább folytatódik, mivel még mindig beteg, bár a kritikus szakaszon talán már túlvagyunk. Továbbra is napi szinten kell állatorvoshoz vinni, hetekig gyógyszeres kezelésre szorul még. Dolly értelem szerűen még nem örökbe fogadható.
Nagyon megköszönjük, ha meggyógyulásához bármilyen kis adománnyal hozzá tudtok járulni:

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
Bankszámlaszám: K&H 10403923-50526590-88901008
közlemény: Dolly

Dalmata Mentés

 

 

Categories: