Dalmata Mentés

Maja próbaidős gazdis

2023.01.31. Maja próbaidős gazdis!
Upsz, ez gyors volt…vagy inkább a sok várakozás után annyira felgyorsultak az események Maja körül, hogy tartozunk némi beszámolóval.
Fél éve kért segítséget Maja gazdája, aki megváltozott életkörülményei miatt már régen nem tudott napi rendszerességgel gondoskodni kedvencéről. Családon belül próbálták megoldani a kutya ellátását, de Maja csak “vegetált” 🙁 így került rá sor, hogy meghirdettük, szeretnének neki egy jobb életet. Fél év alatt összesen egy komolyabb érdeklődője volt csak 🙁 pedig fiatal kutya.
Decemberben jelezte egy korábbi ideiglenes befogadónk, hogy vállalna mentvényt gazdásodásig, közben Milo, Trixie és Dorka is gazdához költöztek, így elkezdtük leszervezni Maja átvételét, hogy közelebb legyen, jobban megismerjük, befogadója kutyakiképző családtagja felmérje, elkezdje az esetleges szociális hiányosságok szakszerű kézbe vételét, ezzel még több esélyt adva a mielőbbi sikeres gazdisodásnak.
A két ünnep között Maját átvettük családi körülmények közé. Pozitív csalódás volt félős, ám alapvetően barátságos jelleme, viszonylag jó fizikai kondíciója. Lesz vele feladat, de rosszabbra számítottunk.
Időközben jött egy ígéretes, kitartó gazdijelölt, a közben már próbaidőre költöző Trixiere, de nyitott volt Majával az ismerkedésre. A személyes találkozók pozitívan sikerültek, így Maja nem töltött túl sok időt ideiglenes befogadójánál, január közepén próbaidőre költözött. Voltunk együtt állatorvosnál a költözés előtt, pótoltuk az évek óta elmaradt oltásait, parazita elleni kezeléseket.
Gazdijelöltje eltökélt, folytatja az egészségügyi elmaradások pótlását. Az első héten voltak vérvételen, allergológus állatorvossal egyeztetve nekiláttak a heti 2x speciális samponnal fürdetésnek, meghatározott diétának, Maja kezeletlen bőrallergiájának meggyógyításához. Félősségének oldására kiképző segítségét fogják igénybe venni, illetve szupercuki, nagyon jó természetű négylábú lakótársa is segíti benne, hogy bizalmat építsen az emberek felé.
Nagyon sok izom hiányzik róla, látszik, hogy nem volt lehetősége megfelelően mozogni előzőleg, ezt most már el is felejtheti, mert minden nap sétálnak, ez is újdonság Maja számára, fizikailag és szellemileg is építeni fogja őt!
Gazdijelölt írta az első napokról:
“Megérkezés után nehezen nyugodott meg, sokáig még nagyon izgatott volt, de szépen körbejártuk a kertet és a lakást, és Pufikával is ismét megismerkedtek, szerencsére továbbra is jól alakul a kapcsolatuk. Maja sokszor bátrabb és próbálkozik játszani Pufikával, de ő nem egy igazán játék kutya, de egyelőre békésen tűri, mikor Maja a fejével bökdösi és izgatottan körbeszaglássza.
Az első nap még csak egy nagyon kis kört sétáltunk, de utána nagyon szépen végigaludta az éjszakát. Pénteken már látszott, hogy ez az alhasi kipirosodás és a viszketés kicsit rosszabb, mert egész nap nyalogatta (lehet idegességből is, de látszott, hogy viszket neki) és nem is igazán a hasát, hanem a fenekét. Az állatorvos vett az alhasáról kenetet, azt mondta az annyira nem volt vészes, kevés benne a baci, de most szigorú hipoallergén diétára lett fogva 2 hónapig, ha esetleg ezalatt a két hónap alatt elmúlik a pirosság akkor ételallergia. Ha nem akkor poratka vagy pollen, akkor bonyolultabb és hosszabb lesz a kezelés. Mindenesetre most figyelni kell, mert említettem az orvosnak, hogy nagyon nyáladzik is, meg mondtam hogy előző gazda szerint párás időszakban jön ez elő, de erről akkor lehet érdemlegesen beszélni, ha hosszabb ideig van megfigyelve. Emellet, kapott allergia gyógyszert és most egy hónapig heti kétszer kell fürdetni. Ez tegnap történt meg először, és egyből két samponos volt a történet, egymást követve, tíz perc szünetekkel. Nem volt egyszerű, de ahhoz képest szépen bírta, bár meg volt ijedve. A hajszárítótól frászt kapott, így maradt a szárazra törlés majd a takarítás.
Szombaton és vasárnap is voltunk sétálni reggel és este is, jutalomfalattal egyre jobban oda tud figyelni, bár a végére elfárad, és ha a kerítések mögött megugatják a kutyák, továbbra is megijed. Bár ez is javul szerintem, amelyik kutya szolídabban ugatja meg, ott próbál nem is odanézni és tovább sétálni, ha valamelyik kutya pedig vehemensebben ugat akkor nagyon elkezd húzni és menekülni.
Vasárnap hagytam először egyedül itthon 2-3 órára, szerencsére végigaludta az egészet és semmit sem mozdított el a helyéről. Tegnap és ma kb fél napot volt itthon egyedül, de az már látszik, hogy nagyon nagy az alvás igénye, mert ma reggel én már fél6kor elkezdtem készülődni, és mire elkészültem (pedig hajat is szárítottam) még mindig aludt és úgy kellett felkelteni. Utána sétáltunk meg kapott reggelit és így szerintem ismét végigaludta azt az időt amit nem voltam itthon. Fokozatosan hozzászoktatom ahhoz a teljes időhöz, amit itthon kell töltenie, mikor én dolgozom.
Sokan látogattak is minket az elmúlt napokban. A zajokra és idegenekre, továbbra is feszülten reagál, mindenkit megugat és nehezen is lehet kizökkenteni ebből, de remélem, ez egyre jobb lesz ahogy szokja a környzetet meg engem.
Hétvégén találkozni fogunk egyik barátommal, aki kutyakiképző és nagyon jártas a témában, remélem fog tudni jó tanácsokat adni Majával kapcsolatban. Az én első célom az lenne, hogy ha ez a megijdés nem is tud kikopni belőle, valahogyan elérni nála azt, hogy én könnyen meg tudjam nyugtatni és kizökkenteni az ijdtségéből. Ha ez sikerül, akkor elkezdődhet a hozzászoktatás a velem mozgáshoz és az irodai létre, ott is már mindenki nagyon várja.
Nagyon izgága, így kevésszer tudom még lefotózni, meg én is inkább őt figyelem, de mellékletben csatolok pár képet.”

Drukkolunk Majának a mielőbbi beilleszkedéshez, és segítjük a gazdijelöltet amiben csak tudunk!

Maja története: www.dalmatamentes.hu/maja
Maja fotói: https://photos.app.goo.gl/W4MshQLGgdC6Baje7

Dalmata Mentés