Dalmata Mentés

Dogs rescued from Kaba

2013/12/11

A mai napunk sem volt unalmasnak mondható: délelőtt nagy adag tápadományt és takarókat vettünk át, délután az állatorvosnál jártunk csoportosan.

Carmen és Samy ivartalanítását a mai napra ütemeztük be, gyors egymásutánban, Szonja pedig megkapta a műtét utáni antibiotikum injekcióját.  Pöttyös csoportosulásunk befoglalta az egész állatorvosi rendelő váróját, melynek csúcsa a boxban ülő 5 kéthónapos kölyök volt, akiket első oltásukra és chipeltetésre hoztunk. Hol egy műtött kutyát toltak ki, hol egy csöppnyi pöttyös kapott szurit.

Szonja kontrollon

Carmen ideiglenes befogadói és Samy befogadója is velünk tartott, elkélt a segítségük.
Carmen ma elköltözött a műtét után befogadójához, ahol nyugodt környezetben kezdheti meg rehabilitációs időszakát.

Carmen

Samy ébredezik befogadója kezei között

A sok tennivaló épp most ér véget mára… tiszta és meleg a kutyaszoba, ropognak a tűzön a fahasábok, Samy és Carmen biztonságban és nyugalomban tölthetik lábadozási idejüket, Szonja is behúzódott a helyére durcogni
A kölykőcék összebújva alszanak és talán ma lesz az első olyan éjszaka, mikor mi is egy kicsit nyugodtabban hajtjuk álomra a fejünket, bár a holnap máris a sarkunkban lohol…!

Pöttyökkel teli álmokat kívánunk!

 

2013/12/09

A mai napunk a felajánlott adományok átvételének leszervezésével kezdődött. Munkanap van, nekünk is, és sok felé kellett menni. Köszönjük segítőinknek a szállításokat!

A kutyák állatorvosi ellátását is folytattuk, mivel Szejke (a leszült mamakutya) volt a legéletbevágóbb, utána következhetett a többi kutya.  Szejkével ma voltunk kontrollon, minden rendben van vele, erősödnie kell, mert borzasztóan sovány, és a kölykök nagyon aktívak, folyton szopiznak.  Ideiglenes befogadójánál nagyon jó helyen van, folyamatosan figyelnek rá, táplálják, gondozzák. Köszönjük, hogy a sok teher közül így levettek egyet a vállunkról!

Köszönjük a beérkezett adományokat, kaptunk már száraztápot, főzni való szárnyas “alkatrészeket”, rizst, törölközőket, ágyneműket, ellető ládát, és néhány kutyafelszerelést. Az előbbiek (étel, táp és a kutyák alá való ruhanemű) ilyen létszám mellett gyorsan fogyó eszközök, ezekből továbbra is várjuk a felajánlásokat!

A kutyákat támogatásának lehetőségeiről honlapunkon tájékozódhattok: http://dalmatamentes.hu/?page_id=1542&lang=hu

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
K&H 10403923-50526590-88901008

Paypal-en keresztül is utalhattok a weblapunkon lévő Donate gomb segítségével: www.dalmatamentes.hu

Nagy szükségünk van minden kis adományra!
Köszönjük!

Dalmata Mentés

2013/12/08

A mai napunk sem volt sem könnyebb, sem rövidebb az előzőeknél. Röviden összefoglalva igen kevés alvás után ismét a kutyákkal telt az egész napunk.
A reggeli takarítás után Andi es Domi segítségével hihetetlen gyorsan megfürdettük a kölyköket (9) és lekezeltük őket, és a felnőtteket is bolhairtóval. Még az újszülötteket is eszik a bolhák, sürgősen meg kellett csinálni. Puha, jó illatú lett mind, köszönjük lányok!
Kettőre vittük ivartalanításra Szonjét, vele együtt bechipeztettük, beoltattuk és megvizsgáltattuk a négy nagyobb kölyköt.
Mindeközben folyamatosan érkeztek a tárgyi adományok, többsége azonnali felhasználásra kellettek. Ezek átvételét egyeztettük, szerveztük miközben minden szabad kezünkben egy kutya volt.
Muszáj priorizálni a kutyák kezelhetősége és megfelelő ellátása miatt, ezért első sorban az ideiglenes befogadásra jelentkezőkkel beszéltük le, amit kellett.
Szejkét (mamakutty) es kölykeit Pomázra vittük, ahol egy gyakorlott, kedves család fogadta őket. Nagy terhet vettek le a vállunkrol, köszönjük!

Szejke és kicsinyei

Estére Samynek, a felnőtt kannak is lett ideiglenes befogadója, akihez elvittük. Közben vettük át több helyszínen az adományokat. Minden fuvarosnak, adományozónak nagyon köszönjük!

Mindezt csináljuk összesen hárman. Egyikünk 300km-ről segít, amiben tud, barátaink, parjaink támogatnak és segítenek a kutyák szállításában, ellátásában, a helyük takarításában itt éjjel-nappal.
Minden egyéb alkalmi segítséget is nagyon köszönünk, legyen az egy csomag atvétele, egy kutya megfogása az állatorvosnál ahová ketten vittünk ötöt, vagy egy darab szivacs, parna eljuttatása a kutyak alá!
Köszönjük Orsiéknak, és a Noé más önkénteseinek a gyors segítséget, az adományokat!

 

2013/12/06

A rendelőben Szejke, a mamakutya világra hozott még egy kis apróságot, de az utolsó kölyök nem akart kibújni, végül császármetszéssel született meg. Szejke egyúttal átesett az ivartalanításon is. A kis család jól van, ideiglenes befogadót keresünk számukra, hogy a kicsik nyugodt környezetben cseperedhessenek.

2013/12/05

Meghirdettük a fuvar kérést, Csaba, aki korábban Leilát is elhozta nekünk Balmazújvárosból Budapestre rögtön jelentkezett, hogy segít. Szerdán volt a helyszíni szemle, így ma délután már indultunk a kutyákért. Oda-vissza 550km.
Késő este (23h) megérkezett a “szállítmány”. Amikor felnyitották a csomagtartót olyan volt, mint egy megelevenedett de semmi képen sem vidám mese.

A beszámoló pedig sokkoló volt:
A kutyákat borzalmas helyről hoztuk el. A tulajdonosok vidéki piacon vették a felnőtteket még kölyök korukban “tenyésztés” és természetesen haszonszerzés céljából. Bevágták őket a fotókon látható 4 illetve 8 nm-es disznóólakba és ott szaporították szerencsétleneket.
Ezek egy jó szót, simogatást, normális ételt, fekhelyet, semmit nem láttak még a világból!
Csak a botot, a rúgást meg az éhezést.
Két szál szalma volt alattuk összesen, egymás ürülékét ették (még az autóban is).
Rettegnek az emberektől (érthetően), főleg a felnőtt kutyák. Két szuka autóból kivételével meg is szenvedtünk rendesen, alig lehetett megfogni őket. Láncon éltek, nem csoda.
http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=247

 

A kutyák elhelyezése nagyon hirtelen vált szükségessé, ezért jelenleg egy kazán szobában vannak, amin még sok átalakítandó dolog lenne.  Ehhez a Ti segítségeteket, felajánlásaitokat is nagy szeretettel várjuk!

A kölykök három különböző alom “maradékai”, néhány hét eltérés van közöttük. Állatorvosi vizsgálatukra, felmérésükre hamarosan sort kerítünk.
Jelen pillanatban még nem örökbe fogadhatóak, mivel egy fia oltásuk sincsen és semmilyen egyéb információt még nem tudunk róluk megosztani. Mindenki szíves türelmét kérjük ezzel kapcsolatban.

Valószínűleg mind a három felnőtt (amúgy 1-2 éves!!) szuka vemhes, az egyikük brutális állapotban van. Nagyon sovány, végig kilóg minden csontja. Izom semmi nincs rajta. A korábban lehozott almok teljesen kiszívták a testét, mivel rendes ellátást soha életében nem kapott. Látszott rajta, hogy minden pillanatban leellhet.
A többiek piszkálták, ezért elhelyeztük egy nagyméretű szállítóboxban, ahol még éjfél után meg is szülte az első két kicsinyét. Világos, hogy csak arra várt, hogy legyen egy nyugodt kis zug számára. Hajnalban világra hozott még 3 kiskutyát, egyikük sajnos halva született. A másik négy jól van, nemsokára indulunk velük az állatorvoshoz, mert a szukát meg kell ultrahangozni, hogy vannak-e még bent kölykök.

 

2013/12/02

Bejelentés érkezett egy magánszemélytől:

“Sziasztok!
Szombaton hoztunk el egy apródon (is) hirdető “tenyésztőtől” egy kis – általa – 8 hetesnek mondott dalmata kölyköt. Az apródon fent lévő képeknek ne higgyetek, mert nem olyan állapotok között vannak a kutyák.
A ház mellett egy szó szerinti disznóólban vannak a kutyák, kicsik nagyok vegyesen. Szombaton mi kb 17 kiskutyát láttunk, a legtöbbjük szó szerint csont és bőr. Rajtuk kívül van 3 anyakutya, egy apa, 2 kistestű keverék kutyus, meg egy kb 1 éves németjuhász. Az udvaron, ahova kijöhetnek, minden tele van ürülékkel és építési törmelékkel.
Az öregember bottal veri a kutyákat. Kapnak valami tápszerűséget, ezen kívül (mint a tyúkoknak) szórnak nekik néha valami kukoricás puffancsot, amit persze a nagyobb kutyák folyton összekapkodnak, elhajtják a kicsiket.
A kicsik nem kapnak se ellátást, se rendes kaját, se semmit.
Az öregembernek állítása szerint van oltóanyaga és oltási könyve, ha akarja az ember, akkor plusz díj fejében beoltja a kutyát. Mi persze ezt nem akartuk, inkább állatorvoshoz vittük.
Meg kell mondanom, kissé rosszul érzem magam, hiszen – mivel pénzt adtunk (15 ezer forint) a kutyáért – támogattuk ezt a borzalmat, de egy kiskutyát legalább kimentettünk abból a pokolból. Azóta természetesen arany élete van.
Viszont jó lenne, ha lehetne tenni valamit ez ellen a szörnyűség ellen.
A 3 anyakutya közül valamelyik folyton terhes, most is az egyik csont és bőr anya kiskutyákat vár. Állítólag kereskedők viszik el a kiskutyákat az öregtől.
Természetesen semmiféle papírt nem kaptunk a kutyához (nem mintha kellett volna nekünk), de szerintem azt is hamisítgatnak valakik nekik… Persze ez csak feltételezés.

Remélem, tudtok tenni valamit, amit előre is nagyon köszönök! Várjuk a visszajelzéseteket. “

Mivel mi nagyon kevés lehetőséggel rendelkező, viszonylag fiatal szervezet vagyunk (értsd: összesen három aktív taggal), ezért megkerestünk a bejelentéssel több nagyobb állatvédő alapítványt.
Az Országos Állatvédőrség azonnal intézkedett, elindították a hivatalos eljárást, aminek folyományaként a helyi jegyző és a helyi hatósági állatorvos kiment a helyszínre, a kutyák tulajdonosa lemondott az állatokról.
4 felnőtt dalmata és 10 kölyök sorsa vált így egyből kérdésessé
A felnőttek oltottak, de a kölyköknek semmilyen védőoltása nincs, tekintve az elhelyezésük körülményeire, nem lehetnek túl jó kondiban, tehát ha bekerülnek egy menhelyre, ott azonnal elpusztulnak!
Mivel a tulajdonos innentől kezdve szabadulni akart a kutyáktól és 280km távolságból nem tudjuk ezt kontrollálni sem mi, sem más szervezet, ezért nem maradt sok választásunk.

Egyik tagunk bevállalta az egész falkát s.o.s. jelleggel, ami azt jelenti, hogy mielőbb ideiglenes befogadókat várunk első sorban a fiatal (1-2 éves) felnőtt dalmaták részére. Mivel ők oltottak, ezért némi nyugalomra van szükségük meg felerősödésre ellenben a sok kölyökkel, akik előtt még ott áll az egész oltási programjuk. Utóbbiakat egyelőre nem szándékozunk szétválasztani. Folyt. köv.