Dalmata Mentés

Fanta, karácsonyra dalmata – NE ajándékozz állatot! 

2017.12.19. Fanta, karácsonyra dalmata – NE ajándékozz állatot! 

Gondozásunkba került Fanta, a fiatal dalmata kan. Története sajnos nagyon tipikus, kérjük olvassátok figyelmesen és jegyezze meg mindenki: élő állatot nem adunk ajándékba, a kutya egyáltalán nem jó ötlet a karácsonyfa alá, maximum ha játék plüssállatról van szó!

Fanta eddigi életének története tele van jóindulatú, de sajnos meggondolatlan szereplőkkel, kérjük mellőzzétek az ítélkezést, ez a helyzeten már nem változtat, bízunk benne, hogy azzal, hogy megosztjuk, mások előre tanulnak példájából.

Fanta

Fanta

Múlt héten érkezett egyesületünkhöz a segítség kérés, egy budapesti hölgy keresett meg minket, hogy egy hete befogadott egy fiatal (ivaros) kan dalmatát saját, fél éves (ivaros) szuka dalmatája mellé, lakótelepi albérletbe. A két kutya nem jön ki egymással, a szukája folyamatosan támadja a kant, nem bír velük, a két kutya fellármázza az egész házat, körbepisilték az egész lakást. Elkezdtek aggódni a szomszédok türelme miatt. Menhelyre nem akarta beadni, ezért keresett meg minket.

Vettük a segítségkérést és elkezdtünk megoldásokat keresni (szombat este!), ami nyilvánvalóan nem megy azonnal, menhelyünk nincs, de amúgy akinek van, annak sem állnak üresen a kenneljei, sőt!
Másnap (vasárnap) kora reggel már egy sms fogadott minket az egyesületi telefonon, hogy azonnal vigyük el a kutyát (hová is?), majd két órával később már azt mondták a telefonban, hogy megoldották a helyzetet és odaígérték “vidékre egy ismerősnek” egy másik ivaros fél éves szuka mellé, hogy majd pároztassák őket később (szaporítsák). 

Fanta

Fanta

Ez egy “roppant felelős” megoldásnak tűnt annak tudatában, hogy Fanta nem jött ki a hölgy fél éves szukájával sem, a kutya mindkét szeme kék (génhiba!!!), törzskönyve nincs, ahogyan betegségekre szűrt szüleiről sem tudunk, így ő maga nem minősül tenyésztésre alkalmas állatnak. Lépnünk kellett. Azonnal. A fajta és ennek a kutyának az érdekében!

A chip azonosító alapján felvettük a kapcsolatot a kutya eredeti gazdájával, aki írásos beleegyezését adta, hogy átvehetjük a kutyát, hogy felelős, gondoskodó gazdát találjunk számára. Annak megakadályozására, hogy a megígért “szuper helyre” kerüljön, egyik tagunk eldobva minden hétvégi munkáját és teendőjét elment érte, a panzióban helyet szorítottak nekünk kis logisztikai szervezést követően.

Mindeközben kiderült Fanta egy éves életének rövid története, miután beszéltünk a tulajdonosaival. Szeretnénk leszögezni, hogy teljesen jóindulatú, jó szándékú, a kutyának abszolút jót akaró és együttműködő emberekről van szó.
Aggódó, aktív, sokat dolgozó nyugdíjasok, akik tavaly kapták az akkor kölyök Fanta kutyát karácsonyra. Nem volt jó ötlet az ajándékozótól. Élő állatot nem szabad ajándékba adni!!

Fanta

Fanta

Fanta felcseperedett, és bizony ahogy egy rendes dalmata, nagyon aktív, emberközpontú, sok foglalkozást igénylő nagy termetű, erős kutya lett belőle. Igen, a kis cukeszmukesz pöttyös kölykökből mind ez lesz! Felnőnek! 

Sajnálatos módon gazdái nagyon sokat vannak távol otthonról, messzire járnak dolgozni nap mint nap, nem tudtak eleget foglalkozni a kutyával. Fanta unalmában kicsit rendezgette a kertet, és kárt tett az otthon maradt autóban is. Érthető okból viselkedett így. Éppen azért, mert gazdái szerették Fantát, megoldásnak azt látták, ha keresnek neki másik helyet, olyan gazdát, aki több időt tud vele tölteni, foglalkozni. Meghirdették és a fent említett budapesti hölgy fogadta be a saját kölyök kutyája mellé, vitte haza albérletbe elég meggondolatlanul, amire hamar rá is ébredt.

Fanta

Fanta

Az eredeti tulajdonos nyugdíjas pár nagyon röstelli a dolgot, még ők érezték magukat rettenetesen rosszul amiatt, hogy így alakult a dolog. Többször beszéltünk velük, így megtudtuk, hogy saját előző kutyáiktól sosem váltak meg, mind családtagként éltek velük, szép kort ért meg minden állatuk, felelős tisztességes emberek. Sajnos az ajándékba kapott kutya nem az ő döntésük volt, de próbálták legjobb szándékkal megoldani a kialakult helyzetet. Egyesületünkkel maradéktalanul és hatékonyan együttműködnek, tartjuk velük a kapcsolatot, nyomon követik a kutya sorsát, akiért most már mi tartozunk felelősséggel.

Fanta már biztonságban van, kutyakiképzőnél helyeztük el panzióban, nem került menhelyre, sem szaporítók kezére, és még ki tudja hány kézen keresztül váltott volna gazdát fiatalon, önhibáján kívül. Az első napokban nagyon meg volt szeppenve, de minket nem lehet könnyen átverni, láttunk már ilyet. Egy hét elteltével már nyiladozik is a kis csipája, egyre pofátlanabb, bizony elkezdte piszkálni a többi kutya közül a megadóbbakat, kezd kibontakozni a felnőtté váló ivaros dalmata énje. Mindazonáltal nagyon kedves, bújós, keresi az emberek társaságát, a simogatást, szóval jó kutya lesz belőle, csak elfér nála egy kis szocializáció és nevelés, ami előéletét tekintve érhető. Most már hozzáértő, jó kezekben van.

Fanta

Fanta

A héten megyünk vele az állatorvoshoz is. Oltási könyvvel vettük át, de azért kivizsgáltatjuk, mint minden mentvényünket.

Fanta egyelőre nem keres gazdát, még szükség van kis időre, hogy jobban kiismerjük őt és igazi jelleme alapján írhassuk meg gazdikereső hirdetését, így fogjuk csak megtudni, milyen körülményekkel rendelkező család lenne az ideális számára, ami neki a legmegfelelőbb és ahonnan nem kell többet tovább költöznie, hanem igazi családtag válhat belőle. Mint minden mentvényünket, őt is majd ismerkedés után lehet örökbe fogadni, ennek elérkeztét jelezni fogjuk.

Fanta további híreit megtaláljátok weboldalunkon, facebook oldalunkon és fórumunkon saját topicjában: http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=1161

Fanta képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/kanok/Fanta/

Fanta adatlapja: http://dalmatamentes.hu/portfolio/fanta/

A tanulság pedig az, hogy Ne ajándékozz kutyát!, mert ez saját, átgondolt döntés kell, hogy legyen, óriási és hosszú távú (10-15 évre szóló) felelősség! Nem döntheted el más helyett, hogy vállal-e új családtagot!

Ne fogadj be ismeretlen kutyát hirtelen felindulásból! A kutya “veszélyes üzem” is lehet, és amint a fenti példa mutatja, jó szándékod ellenére hamar bajba kerülhetsz. A menhelyek tele vannak, befogadót találni nagyon nehéz, megfelelő jó gondos gazdát még nehezebb, időigényes feladat. Nem tudunk megoldani minden magánakciós, félresikerült “mentést” mi sem. Fantának most szerencséje volt, és hajszálon múlt, hogy nem így lett.

Járd inkább körbe a témát, tájékozódj a fajtáról, amit kiszemeltél, gondold át alaposan, hogy hosszú távon ki tudod-e elégíteni az adott kutya igényeit, jó lesz-e ez mindenkinek…. a kutyának, a családodnak, a környezetednek, egy évre, kettőre, ötre, tízre…. kölyökként rágni, rombolni fog, idősnek egészségügyi gondjai lehetnek és támogatnod kell, sokba fog kerülni az állatorvos – tudod-e ezt vállalni? Ha segíteni szeretnél egy bajba jutott állaton, ismerd meg a konkrét ebet, szánd rá az idődet, mert az ő egész életére hozol döntést!

Dalmata Mentés