Dalmata Mentés

Dolly, a kölyök, az emberi felelőtlenség újabb áldozata!

Tíz nappal ezelőtt kaptuk a segítség kérést egy kiskutya elhelyezésével kapcsolatban. Az öt hónap körüli dalmata kiskutyát a forgalmas főút szélén találták állatbarátok Soltvadkerten: “Az első nap csak reszketett és sokat sírt. A főúton ült mikor rátaláltunk. Nagyon rémült volt.”

A kiskutya microchippel vagy más azonosítóval nem rendelkezett, így kitették nyilvánosan a gazdi keresését a helyi talált/elveszett állatok csoportba ahol a szaporító, akinél született ráismert, így meg lett az a család is, akikhez Dolly került. Kerítés nélküli rendezetlen udvar és nagyon érdekes hozzáállás: a kutya chipezési és oltási költségeit eszük ágában nem volt megtéríteni, “annyit nem ér”.
Hozzátennénk, hogy a hatályos állatvédelmi törvény szerint a kölyök kutya chipezése és védőoltásának biztosítása annak kötelessége, akinél a kutya született, ezt a törvény pontosan meghatározza mikor mit kell beadatni milyen életkorban, de erre majd később visszatérünk!
Nekünk és megtalálóinak ÉR annyit ez a kis élet, hogy felkaroltuk, elhelyezését a hétvégére tekintet nélkül s.o.s. megoldottuk. Vasárnap tudtuk átvenni, már az első pillanatban is gyanús volt, hogy ez a kiskutya ugyan nem sovány, és nagyon kedves, de talán túlontúl is az. Túl nyugodt egy öt hónaposhoz képest. Első utunk szokás szerint az állatorvoshoz vezetett. Megkapta a chipet, védőoltást azonban még nem kapott elővigyázatosságból, mivel néhány napot biztos, hogy oltatlanul az utcán töltött kóborolva semmi védelemmel! Természetesen hemzsegtek fiatal kis testén a bolhák, úgyhogy ez ellen gyorsan lekezeltük, kapott féreghajtót is.
Befogadójánál érdeklődött, játszott, kedveskedett mindenkinek, majd másnap jött a baj!
Hétfő reggelre Dolly nagyon bágyadt lett és elkezdett hányni. Irány az orvos! 42 fokos lázat mértek nála, kapott rá lázcsillapítót, hányáscsillapítót, antibiotikumot. Kivizsgálták, vettek tőle vért, vizeletet, székletet, még ultrahangot is csináltak. Aznap lábadozott, másnap jobban lett, majd szerda reggel kihányta a gyógyszert és a forró tavaszi délelőtt végig hányt. Nagy szerencse, hogy gondozói egy percre sem veszítették szem elől és hamar bevitték az állatorvoshoz, ahol infúzióra került, nehogy kiszáradjon mindössze 10,5 kg-s teste.
A vérképe ugyan csak gyulladást mutatott, de a parvo teszt ismételve is egyértelműen pozitív lett!!
Nincs is min csodálkozni, szinte borítékolható volt, hogy az oltatlan kiskutya kikerült az utcára és beteg lett
Egy teljes hét küzdelem van mögöttünk! Gondozóival felváltva kéredzkettünk el a munkahelyünkről és vittük minden reggel az infúzióra, ami estig lecsöpögött és összeszorult szívvel mentünk érte este, vajon mire megyünk. 50-50% esélyt tudtak csak mondani az orvosok annak ellenére, hogy az első pillanattól kezdve megkapott minden állatorvosi segítséget, minden kezelést, kórházi ellátást, éjszakára pedig a családi felügyeletet.
Nehéz hét volt. Dolly szó nélkül tűrt minden szurkálást, nyomkodást, ide-oda pakolást, Nem volt jól. Nagyon nem volt jól. Elmorzsolgattunk egy könnycseppet, amikor végre elkezdett pénteken enni egy kis főtt csirkét és a a hétvégére a széklete is normalizálódott. Dolly ma már jobban van, szombaton volt bent utoljára teljes napos infúzión. A parvo ugyanis nem vicc, a legtöbb kiskutya elpusztul ha megkapja, és még jónéhány ilyen betegség leselkedik rájuk, ha nincsen megfelelően felkészítve törékeny kis szervezetük!
Hogy mi lett volna vele, ha ott marad a főúton, ha elmennek mellette, ha visszakerül azokhoz az emberekhez, akik tettek rá, hogy a törvényileg is előírt kötelességeiket teljesítve beoltassák, féreghajtsák, parazitamentesítsék? Ha megvásárolta volna őt egy jóhiszemű család, hazaviszik és ott lesz rosszul?
Dolly kórházi számlái mai nappal 90.000.- Ft felett járnak! Vajon ezt kifizette volna a szaporító, az a család, aki a hétezer forintos egyszeri chipezési és oltási költséget is sajnálta, vagy ha máshoz kerül, jobb körülmények közé ott is vállalták volna ezt a tortúrát? A mindennapos kórházi kezelést és ennek anyagi vonzatait? NE vásároljatok szaporítótól!
Hány életnek kell még végigjárnia a szenvedést, mire az emberek felfogják?
Olyan embertől vásároljatok, aki valóban tenyésztő! Rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, fel tudja mutatni a szülő kutyák származását, érvényes oltásait, egészségügyi igazolásait, a kiskutyákat is beoltatja többször is, chipezteti, féreghajtatja, parazitamentesen és igazolhatóan egészségesen tartja őket! Az öt-tízezer forintos kiskutya nem ilyen helyről származik!! Írunk erről bővebben weboldalunkon is:http://dalmatamentes.hu/lang/hu/egy-kiskutya-ara/

Dolly kezelése tovább folytatódik, mivel még mindig beteg, bár a kritikus szakaszon talán már túlvagyunk. Továbbra is napi szinten kell állatorvoshoz vinni, hetekig gyógyszeres kezelésre szorul még. Dolly értelem szerűen még nem örökbe fogadható.
Nagyon megköszönjük, ha meggyógyulásához bármilyen kis adománnyal hozzá tudtok járulni:

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
Bankszámlaszám: K&H 10403923-50526590-88901008
közlemény: Dolly

Dalmata Mentés

10603274_827021664040583_7082945624232468066_n 004 013 012 20150521_205419