Dalmata Mentés

Befogadónál van a csanádapácai láncos kutya!

Februárban többen értesítették Egyesületünket egy – a Békés megyei Csanádapácán – láncon tartott, rettentő sovány dalmata szukáról. Sajnos a később törölt facebook-posztból és az online megkeresésből is hiányzott a kapcsolattartó személy elérhetősége, név és telefonszám híján pedig nem tudtunk lépni a kutya ügyében.

Lolly eredeti segítségkérő posztja (Facebook)

Lolly eredeti segítségkérő posztja (Facebook)

Egy nappal később egy korábbi örökbefogadónk, a 2012-ben mentett Kendi és Kapitány gazdája jelezte, hogy épp a környéken tartózkodik, keresi a kutyát, már a helyi önkormányzaton is érdeklődött, ahol semmilyen információt nem kapott, ő magához venné a kutyát, de kihez fordulhat? Az eredeti segítségkérőt megkeresve megtudtuk, hogy a kutya helyzete – átmenetileg – megoldódott: lekerült a láncról és egy fővároshoz közeli településre szállították valakik ideiglenes befogadóhoz. (Ha nem kérdezünk rá újból, valószínűleg nem derült volna ki ez sem, az időközben történtekről nem volt híradás, Egyesületünk felé nem jelezték a változást.)

A csanádapácai dalmata szuka

A csanádapácai dalmata szuka

Végre kaptunk egy telefonszámot, amin elértük az ideiglenes befogadót. Kiderült, hogy még nincs nála a kutya, másnál van másik településen, de hozzá fog kerülni hamarosan. Végül innen vették át korábbi örökbe fogadóink, akik az állatorvosnál kezdtek a ránézésre sem jó állapotban lévő kutyával. A kutyában az elsődleges hírekkel ellentétben volt chip! Kiderült, hogy nem 8, hanem 12 éves, két éves az utolsó oltása, Pötyinek hívják és van tulajdonosa, aki sajnos meghalt. Örököse külföldön él, így a kutya tulajdonjoga nem tisztázott és lemondó nyilatkozat sincs arról, hogy lemond a tulajdonjogról, így az új gazdik nem tudják átíratni a chipregisztrációt, nem tudnak tulajdonjogot szerezni!

Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy a kutya szívférges! Hosszú, fájdalmas és drága kezelés vár erre az idős kutyára, akinek új befogadói úgy teszik meg érte mindezt, hogy jogilag nem az övék az állat! Próbálnak jól eljárni, és hivatalos úton intézni a tulajdonos váltást, de a helyzet bizonytalan.

Sajnos más gond is van: Lolly (így nevezték el) nem jön ki más kutyákkal, így folyamatosan szeparálni kell új családja meglévő kutyáitól. Emberekkel barátságos, de a szeparáció miatt nehezebb a mindennapi élet.

Lolly befogadójánál

Lolly befogadójánál

Ehhez az átgondolatlan, kapkodó, konkrét információkat nem tartalmazó “mentéshez” (inkább facebookos közvetített segítségkérés) ilyen formában sajnos nem tudtunk érdemben csatlakozni, mivel az eredeti segítségkérés szerkesztője többszöri kérésünkre sem adott meg konkrét és igen fontos adatokat. Ennek eredménye, hogy jóakaratú, áldozatkész emberek az ország másik felén kerülnek kellemetlen helyzetbe, amikor egy közösségi oldalon feltett fénykép alapján elindulnak, és próbálják megtalálni a bajbajutott állatot, miközben készek felvállalni az anyagi és jogi felelősséget a kutya elhelyezésével és gondozásával.

A jogi oldal legalább annyira fontos egy állat megmentésénél, mint az, hogy minél hamarabb jó körülmények közé kerülhessen. Könnyen bajba kerülhet az, aki nem megfelelő alapossággal jár el, ezért kérjük, ha bajba került állat jut tudomásotokra, próbáljatok nagy körültekintéssel tájékozódni és tájékoztatni azt is, akitől a segítséget várjátok! A kutya akár balesetet, sérülést is okozhat, fertőzhet, tartását és ellátását törvény szabályozza, tulajdonosa felelősséggel tartozik érte, és rá is vonatkoznak a törvényi előírások!

Lolly befogadójánál

Lolly befogadójánál

Egy kutya megmentése nem csak arról szól, hogy futunk és elhozzuk! Fontos, hogy minden oldalról kifogástalan legyen az ügyintézés, és jogilag is megfelelően járjunk el, különben könnyen bajba kerülhetünk, és épp a megmentésre szoruló kutya látja kárát a felületes ügyintézésnek!

Lolly befogadóival tartjuk a kapcsolatot, és ha a kutya gyógyulásához szükségük lesz segítségre, mindent meg fogunk tenni, hogy támogassuk őket!

Lolly fotói: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazdiratalalt/2018/Lolly/

Dalmata Mentés