Dalmata Mentés

Mizo

2015.10.14. – Mizo, az idősödő dalmata úr nagyon jól érzi magát 🙂

A hétvégi orvosi vizitek alkalmával Mizoval is találkozhattunk. Több, mint két éve él harmadik családjával a 12 éves dalmata kan, csak az éves aktuális oltására hozták magukkal, amit meg is kaphatott. Régebbi allergiájának nyoma sincsen, kiegyensúlyozott, jó kondícióban van. Puszikkal halmozott el minket, mint mindig. Hihetetlen energikus, jó egészségnek örvend, nagyon megbecsült helye van szerető családjában. 🙂
Története egészen 2009-es találkozásunkra vezethető vissza fórumunkon: http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php…

 

2014.09.17. – Levelet kaptunk Mizo családjától 🙂

“Kedves Dalmata-barátok! Fogadjátok szeretettel ezt a kis összefoglalót Mizo uraság első nálunk töltött évéről!

Tavaly augusztus végén érkezett meg hozzánk Mizo, az akkor 10 éves, allergiás de csodaszép és nagyon jó természetű dalmata bácsi. Eleinte nagyon féltem, hogy a kora vagy az allergiája miatt sok lesz vele a probléma, hogy túl hamar kell végignéznem, ahogy elhagyja az élet, de nem így lett és nem így lesz. Bár ezek az aggodalmak komolyak voltak, mégsem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy ő kell nekem. Ő lesz a harmadik kutyám. (Bizony, ő harmadikként érkezett egy snaci-pincsi lány (3) és egy tacsi-beagle fiú (5) mellé!) Napokig bámultam a róla készült csillogó szemű, mosolygós képeket a neten és többé már nem érdekelt más, fiatalabb, egészségesebb kutya. Beleszerettem.

Addig módszeresen kerestem a kutyafalkám harmadik tagját. A kiválasztottnak elvben minden kritériumomnak meg kellett volna felelnie. (3-5 éves, közepes-nagy méretű, ivartalanított, makkegészséges és a legfontosabb: soha semmilyen körülmények között ne bántsa se a lány, se a fiú kutyákat, hiszen az első két kutyusom jóval kisebb termetű.) Mizo azonban önhibáján kívül ezek közül kettőnek nem tudott megfelelni. Ennek ellenére levelet írtam, hogy szeretnék találkozni vele.

Az első találkozás nem volt mesébe illő, őszintén szólva se én se a párom nem érdekelte őt annyira. Ez azonban cseppet sem zavart, sok tapasztalatot gyűjtöttem már a kutyákról, és tudtam, ő az a típus, akinek idő kell, ahhoz hogy megszeressen valakit. Másodszor már a két kiskutyánkkal együtt látogattuk meg, ezen a találkán is minden jól alakult. Nem pörögtek túlságosan egymásra, de össze sem vesztek. A harmadik alkalommal már a kertünkben találta magát. Míg Diával (nála vendégeskedett a gazdi keresés ideje alatt) kávéztunk, lassan felfedezte az új környezetet és úgy tűnt, a kicsikkel is jól megvan.

Nagyjából egy hónap kellett neki a teljes feloldódáshoz, addig egy kicsit félénk és visszahúzódó volt. Mostanra azonban teljesen kinyílt és életre szóló barátságot kötött két kis lakótársával. Főleg a szintén fekete-fehér foltos Tádét szereti, vele naponta többször nyargal végig a kerten hangosan ugatva, farok csóválva. Ha a játéknak vége sokszor egy kupacba fekszenek mindhárman, a kis Emmát középre veszik és a fiúk kétoldalt oltalmazzák a testükkel. Hihetetlenül igényli a törődést, behemót létére úgy bújik az ember ölébe, mint egy kiscica. A házunk mögött egy nagy mezőn kell átsétálni a buszmegállótól és ő általában már 200 méterről kiszúrja, hogy mindjárt hazaérek és vonyítva követeli, hogy siessek jobban. Egy igazi zabagép, ami nagyon megnehezíti a jó kondiban tartását, mert ha úgy érzi, kevés a kaja, kimegy a kertbe és szüretel magának egy kis barackot, szilvát, almát vagy diót, éppen azt, aminek szezonja van. (Na jó, tégladarabokat is szedtem már ki a szájából, tényleg nem válogatós!)

Tavasszal ünnepelte a 11. születésnapját. Egészséges, boldog és kerek kutya. Az allergiájának már csak halvány nyomai vannak. (A nyár vége felé elkezdte kikaparni a lábát, amitől egy kicsit megijedtem, de gyógyszer végül nem kellett. Egy hatalmas gyomirtás után azonnal jobban lett. Ezért most már valószínűsítem, hogy nem étel-, hanem pollenallergiája lehet.)

Ezekben a percekben is itt fekszik mellettem a szobában, szuszog miközben a picik a hasához bújnak. És ez még nagyon-nagyon sokáig így lesz! Köszönöm Dia és Dalmata Mentés, hogy vigyáztatok rá, amíg megtaláltuk egymást! És azt is köszönöm, hogy ilyen gyakran érdeklődtök felőle! :)

Csenge

mizo008  mizo009

 

2013.11.11. – Mizo gazdis!

Bő két hónap próbaidő után elérkezett az ideje, hogy Mizo örökbe fogadását is szerződéssel véglegesítsük.

Egy szép, napos őszi hétvégén együtt sétáltunk az új gazdikkal. Egyből látható volt, ahogy új gazdijaihoz ragaszkodik, viszonozza a törődést, szeretetet!
Szépen rendbe jött a szőre, jó a kondija. Az allergia ellenes gyógyszert csak rövid ideig kellett adni neki, hamar megszűntek a tünetek. Valószínűsítjük, hogy inkább valamilyen nyári pollenre volt allergiás, de azért gazdái továbbra is csirkementes, speciális táppal etetik a biztonság kedvéért.
Jól érzi magát új családjában, igazán neki való a környezet: mindig is imádta a kistestű kutyákat (első gazdájánál egy tacsival volt összezárva a szűk kennelben), most két kis játszópajtija is van, nagyon szeret a kertben intézkedni, a meleg szobában aludni családja közelében. Mi sosem voltunk igazából az ő családja, az előzőek csak részben voltak adottak. Mi csak a megmentő angyalai voltunk, kétszer is. Most viszont jó helyen van, ahol szeretik és ő meghálálja ezt.
Új gazdija írta Mizoról:

Sziasztok!
Hihetetlenül örülök, illetve örülünk, hogy Mizot választottunk harmadik kutyául. Nem csak azért, mert imádja a két kis dögöt (Emmát és Tádét), hanem azért is, mert nagyon jó természetű, kiegyensúlyozott kutyus. Messze kevesebb probléma van vele, mint a kicsikkel. Nem szökik, szófogadó, nyugodt, szobatiszta, nem rág, zúz, rombol. Egyetlen “hibája” hogyha éhes akkor nehezen ül meg a fenekén, előtte enni pedig felér egy farkasszem-párbajra hívással. A nyáltócsákról nem is szólva. Attól a pillanattól fogva viszont, hogy telepakolta a hasát, a világ minden finomsága illatozhat a lakásban, ő háttal nekünk szundikál. Sokan kérdezték, hogy de miért egy “öreg”, 10 éves kutyát választottunk. Nos azért, mert ez az “öreg” kutya remek házőrző, ugat, morog, örül, ugrándozik, mikor hazaérünk, hozza-viszi a labdákat, csóvál, kunyerál. Egyszóval azt teszi, amit bármelyik kutyától várunk. Akkor mégis kit érdekel a kora? Eleve idős(ebb) kutyát kerestem, mert a kölyközéshez nem volt energiám ismét, az első kutyám még csak most lett 2 éves. Édesek, aranyosak, amikor babák, de ez rengeteg gonddal jár. Sokkal többel, mint magadhoz venni egy jó természetű, korosabb, hálás kis ebet. Azt gondolom tehát, hogy a jó személyiség (ami passzol a leendő gazdihoz) sokkal fontosabb egy kutya esetében, mint a kora. Ennek fényében én mindenkit bátorítok arra, hogy merjen idősebb kutyát hazavinni! Ezt senki nem bánja meg! 
Bakos Csenge M. 

Mizo teljes történetét nyomon követhetitek fórumunkon, a saját topicjában:  http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php?f=12&t=191

Képek: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazdiratalalt/2013/Mizo/

 

2013.08.27. – Mizo próbaidős gazdis! 🙂

Nemrég érdeklődők akadtak Mizora. A bemutatkozó levelezések után személyes találkozót beszéltünk meg a szimpatikus fiatal párral.
Kifejezetten nagyobb testű, idősebb, nyugodt de aktív kutyát kerestek és Mizoban találták meg, amire vágytak.
A kölyökkori hebrencsséget, hyperaktivitást, rongálást, rágcsálást nem szerették volna ismét átélni, ennek okán kerestek idős kutyát, aki már előre tudhatóan kijön kistestűekkel.
Bizony, egy ennyi idős kutyának is vannak értékes tulajdonságai! Az allergiájával együtt járó kezelést is vállalták.
Az első napok visszajelzései nagyon pozitívak. Mizo jól viselkedik, szófogadó. Egyik újdonsült négylábú társával már az első éjszaka összebújva aludtak, napközben játszottak.
Drukkolunk Mizonak, hogy továbbra is minden ilyen jól menjen!

Az ismerkedésről, költözésről bővebben olvashattok fórumunkon, Mizo saját topicjában: http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=191

 

2013.07.07. – Gazdát keres Mizo, dalmata kan

Mizo egy beton alapú, kis alapterületű, zárt kennelben töltötte első 6 évét, majd az Állat és Ember Állatvédő Egyesületnek köszönhetően kinyílt számára a világ, új gazdához került.
Most viszont ismét gazdikereső: sajnos gazdája életviteléből adódóan nem tud megfelelően gondoskodni az időközben 10 évessé vált kutyáról.

Története fórumunkon olvasható: http://dalmatamentes.hu/forum/posting.php?mode=post&f=7

Mizo egészséges, de nem fiatal kutya már. Kicsi odafigyelésre, napi gondoskodásra van szüksége, amit jelenleg nem tudnak neki biztosítani. Állatorvos kivizsgálta, az allergiáját leszámítva abszolút egészséges. Oltott (veszettségi+kombinált), féreghajtott, microchipezett, ivartalanított, a fogköveit is leszedettük.
Nagyon jó a kondija, jó egészségnek örvend, de szeret nagyokat lustálkodni, puha babzsákon vagy egy rongyszőnyegen elnyúlni az ember közelében. Bár világ életében kinti kutya volt, lakásban csendes, nyugodtan viselkedik, nem ugat, abszolút szobatiszta!
Nem szükséges őt nagyobb túrákra vinni, egy tágas kertben biztosított szabad mozgás, időnkénti sétáltatás kielégíti mozgásigényét. Pórázképes.
Mizo értelmes, figyel az emberre. Általában véve mindenkivel nagyon kedves, puszilkodós. Ismeri az “ül”, “fekszik”, “helyedre” parancsokat. Abszolút jól kijön gyerekekkel, kedveli a társaságukat és nem löki fel őket. Játékos, de nem hebrencs kutya.
Más kutyákkal jól kijön, a kistestűeket kifejezetten szereti, az ivaros, domináns kanokkal nem haverkodik. Korábban volt rá példa, hogy elkapott egy-két szabadon lévő szárnyast, így ügyelni kell rá, hogy elkülönítve legyen tőlük.
Leginkább kertes házba javasolnánk a lakásba bejárással, főleg a téli időszakban bent alvással. Szigetelt kutyaházát “viheti magával”, ő nagyon jól érzi magát odakint a kertben, ahol figyelheti a ház körüli eseményeket, de a zord idő beálltával fűtött helyen kell éjszakáznia.
Különösen jó tulajdonsága, hogy nem megy el a háztól, ahol enni adnak neki és gondozzák, ragaszkodó.
Idősebb ember és vagy gyerekek mellé, családi kedvencnek is bátran ajánljuk. Probléma mentes, nyugodt, barátságos eb, aki még sok boldog pillanatot, szeretettel teli kutyás éveket adhat egy kis gondoskodásért, jó szóért, simogatásért cserébe.
Érdeklődni: info@dalmatamentes.hu (MIZO), 06303457051
Mizo fényképalbuma: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/kanok/Mizo/

Categories: