Dalmata Mentés

Örökbefogadás feltételei

Fontos információk:

A Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület menhelyet nem üzemeltet.
A gondozásunkban lévő kutyák ideiglenes befogadóknál vannak elhelyezve az ország különböző pontjain.
A gondozásunkban lévő kutyák örökbefogadásának feltételei: Örökbefogadási szerződéssel, leellenőrizhető, a kutya sajátosságainak megfelelő, az ebet családtagként kezelő, lelkiismeretes gazdához.

A közvetített kutyák esetében a kutya tulajdonosa, illetve befogadója által nyújtott információkért, a kutya esetleges egészségi állapotában felmerült problémákért egyesületünk nem vállal sem anyagi sem erkölcsi felelősséget. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk támogatni a közvetített kutyát is az új családjában. A közvetített kutyák elérhetőségeit emailben adjuk meg.

Kérjük érdeklődjön emailben (az adott kutya nevét/azonosítóját megjelölve) a kapcsolat@dalmatamentes.hu-n!

Mielőtt örökbe fogadna: Készen áll az örökbefogadásra?

 

Az örökbefogadás menete:

Egyesületünk több, mint tíz éve alkalmazza sikeresen többlépcsős örökbe adási rendszerét, amelyet az alábbiakban szeretnénk ismertetni. Az örökbe fogadás teljes menete minden esetben a kutya érdekeit tartja szem előtt! A rendszer sikerességét alátámasztja több, mint 100 örökbe adás amelyből a visszaadott kutyák száma kevesebb, mint tíz.  A kutyák érző élőlények, akiknek sorsáért felelősséget vállalunk, örökbe adásuk bizonyos fokú bizalmi szint létrejöttét igényli. A gazdik rendszerint büszkék rá, hogy egyesületünktől fogadtak örökbe, az egyesület szellemiségével, céljával, munkájával lehetőségük van megismerkedni, és annak elveit, szabályait elfogadják, sok esetben támogatják a jövőbeli mentendő ebek megsegítését. Az alább bemutatott lépések minden kutyánál és minden esetben megkerülhetetlenek és átléphetetlenek, kérjük ennek figyelembe vételét.

A gazdikereső kutyák hirdetésében leírjuk amit feltétlenül tudni kell róluk, kérjük, hogy először olvassa át az adott kutya/kutyák leírásait weboldalunkon: http://dalmatamentes.hu/lang/en/gazdit-keres-adoptable/ , tájékozódjon az egyesületről, annak működéséről!

Egyéb leírások találhatóak itt: Dalmata Mentés fóruma, érdemes átböngészni a kiszemelt eb történetét egészen a kezdetektől!

 

1. lépés: Érdeklődés – Bemutatkozás

Bemutatkozását emailben kérjük az alábbi címre legyen szíves elküldeni: kapcsolat@dalmatamentes.hu
Amennyiben van előre kiszemelt kutya, a levél témájába jelölje meg az adott kutya nevét.

Ahhoz hogy a kutya és a gazdi igényei is passzoljanak, szeretnénk megismerni a családot, aki örökbe fogadni készül! A kutyák igényeit, jellemét ismerjük. Sokat dolgozunk a sokszor szerencsétlen sorsú ebek mentésével, szívünkön viseljük sorsukat, a legjobbat szeretnénk biztosítani számukra, egy jobb életet, hosszútávú biztonságot, gondoskodó családot, ezért ahhoz, hogy jó szívvel rábízzuk a leendő gazdára meg kell ismernünk azokat a körülményeket, és elképzeléseket, amelyek közé a kutya kerülni fog. A hosszú távú örömteli kutyás élet alapja a kölcsönös egyezőség mindkét oldalról. Telefonos illetve személyes megbeszélés, találkozás előfeltétele az emailben elküldött bemutatkozás, ettől a lépéstől nem tudunk eltekinteni. Kérjük, hogy emailben írjon magadról néhány sor bemutatkozást! Hosszabb leírást, indoklást, fényképeket a kutya leendő helyéről esetleg a korábbi vagy meglévő kutyusokról is szívesen fogadunk természetesen.

(támpontok:
– Hol él (település neve)?
– Kertes házban vagy lakásban?
– Család összetétele? Gyerekek száma, életkora?
– Vannak más háziállatai, milyen neműek, korúak, ivarosak, mióta élnek Önökkel?
– Kutyás tapasztalata néhány sorban.
– Milyen célra szeretné befogadni a kutyát? Milyen szabadidős tevékenységet űzne a kutyával?
– Ki foglalkozna a kutyával és milyen jellegűen?
– Hol lenne a kutya helye?
– Mennyi időt töltene a kutya egyedül napi szinten és hol?)

 

2. lépés: Kérdőív

Bemutatkozójára válasz emailünkben egy rövid kérdőívet fogunk kiküldeni, ahol részletesen és számunkra feldolgozható, átlátható formában kérjük az adatait. Erre azért van szükség, mert többen kezeljük a beérkezett érdeklődéseket, sokszor a munkahelyünkön vagy útközben tudunk fogadni telefonos érdeklődéséket, így nem maradnak ki vagy vesznek el a fontos adatok, de emellett a saját megfogalmazású bemutatkozó soroknak is hasznát vesszük, mert ott lehetősége van a táblázaton kívüli esetleges egyéb körülmények bemutatására.
Természetesen adatait az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően bizalmasan kezeljük, harmadik félnek semmi esetben nem adjuk tovább. Telefonos illetve személyes megbeszélés, találkozás előfeltétele az emailben elküldött bemutatkozás, és az emailben visszaérkezett, hiánytalanul kitöltött kérdőív, ezektől a lépésektől nem tudunk eltekinteni.

 

3. lépés: Telefonos egyeztetés

A kitöltött kérdőív visszaérkezte után nyílik lehetőség rá, hogy személyes ismerkedést egyeztessünk bármelyik kutyánkkal kapcsolatban.
A kérdőív és a telefonos beszélgetés alapfeltétel bármely kutyával való ismerkedéskor. Telefonos beszélgetésre a kitöltött kérdőív visszaérkezte után nyílik lehetőség, meg fogjuk adni a kontakt személy elérhetőségét, akivel megbeszélheti az eddig felmerült kérdéseket, a személyes ismerkedés lehetőségének részleteit.

 

4. lépés: Látogatás, ismerkedés

Bemutatkozó levele és a visszaküldött kitöltött kérdőív alapján már elindulhat egy beszélgetés arról, hogy a kiszemelt kutya avagy melyik gazdikereső lenne ideális az Önök számára.
Ha megfelelőnek tűnnek a család körülményei, a következő lépésben telefonon egyeztethet személyes látogatást. A gazdikereső kutyák legjellemzőbben ideiglenes befogadónál laknak, elsősorban az ő időbeosztásuk, családi életük, munkabeosztásuk miatt kell egyeztetni a találkozót, amelyen az egyesület egyik tagja is részt vesz, és szeretnénk, ha a leendő gazdik részéről a család minden tagja el tudna jönni, akivel a kutya együtt fog élni, és egyeztetés alapján elhozza a jelenleg is Önökkel élő esetleges másik kutyát, hogy tesztelni lehessen hogyan viszonyul az örökbe fogadandó eb a család minden tagjához.  Legjellemzőbben Budapesten és annak vonzáskörzetében, általában hétvégén történnek az ismerkedések, ezek helyszínét és időpontját minden esetben előre leegyeztetjük, a település megjelölése a gazdikereső kutya hirdetési szövegében is megtalálható, de fenntartjuk a helyszín módosításának lehetőségét.

Személyes ismerkedés a bemutatkozó email, a visszaérkezett hiánytalanul kitöltött kérdőív és a telefonos egyeztetés vagy ezen felsorolás bármelyik elemének hiánytalan megvalósulása nélkül nem lehetséges! Egyesületünk nem üzemeltet menhelyet, így általában nincsen lehetőség az összes gazdikereső egy helyen történő megtekintésére, sétáltatására, az ideiglenes befogadónál történő gondozására, “kikölcsönzésére”.  Személyes ismerkedés nélkül nincsen lehetőség örökbe fogadásra, a kutyát nem áll módunkban elküldeni, elszállíttatni, “elpostázni” egy az érdeklődő által megjelölt helyszínre. Minden előzetesen elvégzett környezettanulmány és levélben, chaten vagy telefonon történt egyeztetés mellett a személyes találkozás döntő fontosságú az örökbe fogadás lépései közül, mert csakis így derül ki, hogy megvan-e a kölcsönös szimpátia az örökbe fogadni kívánó (és családjának minden tagja) és az adott kutya között!

 

5. lépés: Próbaidő

Az első látogatást követően javasoljuk, hogy térjen haza, gondolja át, és beszélje meg otthon még egyszer az örökbefogadást családjával. Az első ismerkedés alkalmával a kutya még nem költözhet próbaidőre, az ismerkedést követően hagyunk időt átgondolni a tapasztalatokat és a pozitív eredménytől függően beszéljük meg mi az az időpont, amikor fogadni tudják a kutyust, de ezt megelőzheti igény szerint több alkalom ismerkedés is. Esetenként változó, hogy szükséges-e többször találkozni az eb költözése előtt, de legalább egy személyes ismerkedés szükséges minden esetben! Látatlanban nem szerencsés új családtagot választani, akivel együtt szeretnék tölteni az elkövetkező éveket. Ha mindenki egyöntetűen szeretné a kutyát és felvállalja a vele járó felelősséget, valamint leegyeztette egyesületünk kapcsolattartó tagjával (az ideiglenes befogadó nem jogosult a kutyával kapcsolatos kérdésekről dönteni, de természetesen részese a folyamatnak, mivel ő foglalkozik napi szinten a kutyával, ő ismeri a legjobban), hogy a kutya próbaidőre költözhet, csak akkor kezdjenek felkészülni az új jövevény érkeztére! lásd: Előkészületek az örökbefogadásra   Eddigi tapasztalatunk alapján azt mondhatjuk minden távolság legyőzhető, komoly érdeklődők jöttek már Budapestre ismerkedni Zalagerszegről, Sopronból, Debrecenből, Veszprémből, Bécsből és Svájcból is, és végül boldog dalmata tulajdonosok, örökbe fogadók lettek. Érdemes rászánni az időt, mert a kutya egész életére választjuk őt társunknak!

A kutya költözését általában ideálisabb a hétvégére, vagy egyéb szabadnapjára tenni, hogy az első napokban a lehető legtöbb időt tölthesse a kutyával, a könnyebb beilleszkedés érdekében. A próbaidő általában 4 hét, de esetenként ez is változó, a próbaidős szerződésben rögzítjük ennek feltételeit. A próbaidő alatt szorosabb kapcsolattartást várunk el a gazdijelölttől, rendszeresen kérünk híreket, fényképeket, hogy meggyőződhessünk róla, minden rendben van a kutya beilleszkedésével, adott esetben segítséget nyújtsunk ehhez amennyiben szükséges. A próbaidő alatt természetesen már nem keresünk gazdát a kutyának, de tulajdonjoga még az egyesületé, a felelősséget pedig gazdijelölttel közösen viseljük, ez egyik fontos oka a kapcsolattartásnak.

 

6. lépés: Örökbe fogadás
A sikeres próbaidőt követi az örökbe fogadás, amely a tulajdonjog teljes átruházását jelenti. Kutyáink teljes oltási programmal, microchipezve, ivartalanítva és féreghajtva kerülhetnek gazdához. Ha a próbaidő alatt minden rendben van, akkor a kutya a család tagjává válik, aláírjuk az örökbefogadási szerződést.

Ingyen elvihető

A gondozásunkban lévő kutyákért nem kérünk ellenárat, de szívesen fogadunk adományt az egyesület, tehát a további mentendő kutyák javára!
Szponzor és állami támogatás nélkül, alkalmi adományokból és tagjaink saját zsebéből finanszírozzuk működésünket. Egy gazdátlan kutya mentése mindenképpen pénzbe kerül! Szállítása, elhelyezése sem kis feladat, de komoly összegeket emészthet fel a kutya alap orvosi ellátása (oltás, chipezés, ivartalanítás), arról nem is beszélve, ha a kutya betegen vagy sérülten kerül hozzánk.
lásd: Támogatás
Kivizsgált, egészséges, oltott, chipezett, ivartalanított kutyát fogad tőlünk örökbe, visz haza, akinek viselkedését is teszteltük, nevelését, rehabilitációját megkezdtük. Ezét ha teheti, kérjük támogassa munkánkat, hogy segíteni tudjunk a többi bajba jutott dalmatán is!

Mivel a gondozásunkba vett kutyák mentésére, orvosi ellátására, elhelyezésére időt, energiát és pénzt nem sajnálunk, és mindezt saját erőnkből tesszük, ezért szeretnénk meggyőződni arról, hogy a továbbiakban is ugyanolyan törődést és szeretetet kapnak, mint ideiglenes befogadójuknál (vagy még többet is, hiszen saját családjuk lesz végre).
A fenti procedúra ezért fontos számunkra, szeretnénk tudni hová kerül a kutya, és a továbbiakban is tartani szeretnénk a kapcsolatot az örökbefogadókkal. Időnként kérjük, hogy írjanak a kutyáról, küldjenek képet róla, és szívesen vesszük, ha közzétehetjük blogunkon, fórumunkon a sikertörténeteket, ha kedvet éreznek hozzá önkéntesként segítsék a mentés munkáját.
Dalmatás tapasztalataikat megoszthatják fórumunkon, ahol egy egyszerű regisztrációt követően írhatnak: http://dalmatamentes.hu/forum
Egyesületi életünket is nyomon követhetik a fórumon, ahol az előre jelzett, aktuális dalmata találkozókra, rendezvényekre várjuk minden támogatónkat, örökbefogadónkat, ideiglenes befogadónkat, és mindazokat akinek dalmatájuk van vagy csak egyszerűen szereti a fajtát és egyet értenek állatvédelmi szemléletünkkel!

 

Közvetített gazdikeresők

A közvetített (gazdától vagy menhelyről örökbefogadható) kutyák esetében az örökbefogadás anyagi vonzatait, feltételeit az örökbeadóval kell leegyeztetni. A legtöbb menhely elkéri a kutya oltásának és/vagy ivartalanításának árát, ezekről érdeklődjön elérhetőségeiken!

 

Örökbe adás külföldre
Egyesületünk Magyarország területén kívül csak az adott ország helyileg illetékes dalmata fajtamentésén keresztül, vagy ennek hiányában bejegyzett és elismert helyi állatmentő szervezeten keresztül tud örökbe adni.
Bővebb információért érdeklődjön a kapcsolat@dalmatamentes.hu -n.

 

Várjuk jelentkezését!

Dalmata Mentés