Dalmata Mentés

Kölyök kutyát szeretne?

Egyszer mindenkinél eljön az a pillanat, hogy kiskutyát szeretne. Mondjuk, ódzkodik tenyésztőt keresni, mert „nála biztos drága” a kölyök, inkább beüti a google-ba az általa áhított fajta nevét. A világháló egy szempillantás alatt rázúdít egy halom hirdetést, a leendő kutyatulajdonos pedig elámul a sok hangzatos, csillogó reklámszöveg láttán Nem sok minden érthető ugyan belőle, de a cuki-pofa bébi fotók minden bizonytalanságot elaltatnak benne.

Gyere kedves leendő gazdi, nézzük csak meg közelebbről, mi is van a hirdetések mögött….beszéljük csak át! Tudod, ez hosszú évekre szóló döntés lesz!

Vannak ugye elvárásaink a kiskutyánkkal szemben, az a fajta kutya legyen, amelyiket szeretnénk, egészséges legyen, okos legyen, a szülei is szép kutyák legyenek, és olcsó legyen, mert ugye nem szeretnénk rá sokat költeni. Szóval sok mindent kell mérlegelnünk a jó döntésünkhöz.

A hirdetések szövege a következőket zúdítja ránk: minőségi; kitűnő; törzskönyves szülőktől; gyönyörű kiskutyák, nagyon szép szülők; többszörös győztes; tenyészthető; igazi ritkaság; igény szerint chip – törzskönyv; sürgős; azonnal; helyhiány miatt; elcserélném; fajtiszta és még sorolhatnám.

Na nézzük csak meg, mit takarnak ezek a címkék?

1. Fajtiszta/fajtatiszta

Óriási különbség van a faj és a fajta között. A faj a kutya, a kutya fajon belül létezik a dalmata fajta. Tehát, ha kutya kutyával párosodik, az fajtiszta, ha dalmata dalmatával az fajta tiszta.

2. Törzskönyves szülők

Oké. Arra kell azonban vigyázni, hogy ha törzskönyves, akkor tessék szépen bemutatni a törzskönyveket! Mondani bármit lehet… A törzskönyvön a kutya ősei szerepelnek, törzskönyvi száma, születési ideje, chip száma, a tenyésztő és a tulajdonos neve, címe.

3. Igény szerint törzskönyvvel

  • törzskönyvet csak tenyésztő tud kiváltani
  • törzskönyv kiváltás születés után 180 nappal lehetséges (a kölyök fél éves koráig) utána csak kötelező DNS vizsgálattal

4. Kiállítás győztes szülők

A kiállítási eredmények között a MEOE segít eligazodni. www.kennelclub.huoldalon az elérhető címek, chamionátusok menüpont alatt. Leegyszerűsítve győztes cím a CAC, CACIB. Sok cacból és cacibból lesz a kutyának Championja.

5. Tenyésszemlés szülők

Csak örülni tudunk neki.

6. Chip igény szerint

Az igény az az, hogy kötelező!

„2010.07.01-én lép életbe az Állatvédelmi Törvény végrehajtási rendeletének41/2010. (II. 26.) az a része, amely elrendeli, hogy eladni, vagy tulajdonjogát bármilyen módon átruházni – örökbeadás, ajándékozás – csak mikrochippel ellátott kutyát lehet.
A rendelet mindenkire vonatkozik, gyepmesterekre, állatvédőkre épp úgy, mint bármely állampolgárra. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak azt a kutyát nem kell chipezni, amelyik a jelenlegi gazdájánál marad, illetve a kölykök közül azokat,aki a mamája mellett marad a mamája gazdájánál.”

Az más kérdés, hogy a chippezés benne van-e az árban, vagy azon felül kell megfizetni. Ám attól függetlenül, hogy a kutyánk rendelkezik-e chippel, még nem tettünk meg mindent, mert regisztráltatni is kell. Erről bővebb információk az alábbi oldalakon érhetőek el:

www.petvetdata.hu

www.petmaxx.hu

7. Szülők a helyszínen megtekinthetőek

Ez a kiindulási pont. Igenis minden esetben nézzük meg a szülőket, de legalább az anyakutyát. Sok esetben, ha messze van az áhított kölyök, csak egyetlen útra vállalkozunk, mikor elmegyünk a kiskutyáért. Ezt megértem, de ilyenkor is az Interneten lehet és kell is nagyon sok képet kérnünk, és nem csak a kölykökről beállított képeket. Lássunk olyat is, hogy játszik a kölyök a mamával, a tesókkal. Sokan nem is gondolják, hogy ez mennyire fontos. Ezekből a fotókból le tudjuk szűrni milyen körülmények között él a kiskutyánk. Koszos istállóban, vagy tisztán tartott helyen. Vannak-e körülötte játékok? A játékok, a kis tereptárgyak megléte nagyban befolyásolja az állat szocializációját. A jó szocializáció, társas viselkedésre nevelés, alapja a lelki egészségnek, mi ugye pedig egészséges kutyát szeretnénk!

8. Oltás, féreghajtás

Ez alap, ne is ragozzuk tovább!

9. Igazi ritkaság, különlegesség

Ez sajnos szinte minden esetben genetikai hibát takar. Például mikor különleges világos barna, akár sárga pettyes dalmatát hirdetnek.

10. Sürgősen eladó, helyhiány miatt, elcserélném szinte bármire

Véleményem szerint ezek a hirdetések nagyon bűzlenek. Egy felelősség teljes alom lehozatalánál számolunk a kiskutya helyigényével és azzal is, hogy nem valószínű, hogy az összes kölyöknek lesz 8 hetesen gazdája. Aki pedig szimplán elcserélné, az úgy tartotta eddig is szerencsétlent, mint a vágásra váró disznót, ami haszonállat. A kutya pedig már rég kilépett ebből a státuszból. A kutya társállat, nem haszonállat. Aki nem érti a különbséget, az ne áruljon kölyökkutyát, tartson disznót, kecskét, bármit.

11. 6 hetes kiskutyák azonnal elvihetők

Nem. Nem vihetők el! A kölyöknek 8 hetes koráig az anyukája és a tesók mellett kell maradnia. Mi azt hisszük játszanak egész nap, pedig a játék mögött komoly tanulás és szocializációs folyamat van. Ettől akarjuk megfosztani a kiskutyát?! Igenis két hét is nagyon fontos!

12. Szerződéssel

Ez nagyon kevés hirdetésben szerepel, pedig nagyon fontos momentum. Akkor is írjunk szerződést, ha „csak” hobby kutyát vásárolunk.

Remélem tudtam segíteni kicsit, azzal hogy leírtam a saját értelmezésem szerint a fogalmakat.

A végső következtetésem is az, hogy a legjobb döntés a szívünknek és a pénztárcánknak is hosszútávon, hogy tenyésztőtől vásárolunk kutyát. Ha ez nem áll módunkban, még mindig lehet fajtatiszta kutyánk fajtamentőktől, vagy akár menhelyről is fogadhatunk örökbe.

Ha már elgondolkodtál, elértem célom. Olvasgass még kicsit:

http://olcsokutya.info/