Dalmata Mentés

Bemutatkozás

Bemutatkozás:
Állatbarátok, civilek, önkéntesek vagyunk. A kutyák mentését saját elhatározásból, korábbi (más állatvédő szervezetek önkénteseként), és az elmúlt évek alatt felhalmozódott tapasztalataink alapján végezzük, mindenféle fizetés, ellenszolgáltatás nélkül! Sőt! Legtöbbször a saját zsebünkből teszünk bele, a saját civil munkánk mellett, szabadidőnket áldozzuk arra, hogy más felelőtlen emberek elhagyott, elhanyagolt, kidobott, veszélybe sodort állatain segítsünk! Nem szponzorál senki ezért minket, a mentésbe mi “csak” beleteszünk. Miért? A kutyákért, akik kiszolgáltatottak és tehetetlenek.

2011-ben alapítottuk egyesületünket a Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesületet, bár az ezt megelőző években is már aktívan tevékenykedtünk. Az egyesületre azért volt szükség, mert hivatalos szervezetként eredményesebben tudunk működni, mint magánemberenként. Ebből személyes előnyünk nem származik, mivel tagjaink semmilyen juttatásban, kivétben nem részesülnek. Az egyesület kizárólag a kutyákért létezik, üzemeltetését próbáljuk a lehető legköltséghatékonyabban megszervezni (önkéntes alapon), hogy minden egyes forintot a kutyákkal kapcsolatos közvetlen kiadásokra tudjuk fordítani. Mint hivatalos szervezet, természetesen mindenről szigorú elszámolást vezetünk.

Az Egyesület általános célja a kidobott, gazdátlanná vált dalmata kutyák és keverékeik utcáról, gyepmesteri telepekről, nem megfelelő tartás esetén gazdáktól való megmentése, rehabilitációjuknak elősegítése, ivartalanítása, majd végleges, szerető otthonba való juttatása.

Lehetőségeinkhez mérten tevékenykedünk, kicsik vagyunk, kevesen vagyunk, sajnos ki kell hangsúlyoznunk. Nincs céges autónk, céges telefonunk, menhelyünk, telephelyünk, kenneljeink, szponzoraink. Magánemberek vagyunk, akik a saját földi lehetőségeikhez mérten igyekeznek megtenni mindent a kutyákért. Amikor tudunk megyünk, telefonálunk, fuvart szervezünk, helyet keresünk a bajban lévő kutyáknak, támogatjuk befogadóikat, gondoskodunk az állatok egészségügyi és mindennapi ellátásról. Egymás segítségére és szimpatizánsaink adományaira számíthatunk egyedül, és ezeket az összegeket maximálisan a kutyák mentési költségeire fordítjuk (állatorvosi, állatkórházi számlák, esetenként fuvar és táp költségek). Az adományok felhasználásáról szigorú elszámolást vezetünk.

Kutyát elhelyezni is csak korlátozottan tudunk! Ez függ a mindenkori ideiglenes befogadóink számától és azok körülményeitől, valamint a mentendő kutya egészségügyi és szociális állapotától, ezért van szükségünk minél több információra mind a bajban lévő kutyáról, mind a befogadó körülményeiről. Lehetséges, hogy elsőre problémásnak tűnik miért kérdezünk, kérünk adatokat, de ennek is megvan az oka, tapasztalatból tesszük és annak érdekében, hogy a kutyát minél kevesebbszer kelljen kitenni stressz hatásának, a befogadót és családját se érjék kellemetlen meglepetések.

Menhelyet nem üzemeltetünk, a gondozásunkban lévő kutyák ideiglenes befogadóknál vannak elhelyezve, családi környezetben, mert hiszünk benne, hogy csak így lehet igazán megismerni őket, és ezáltal megtalálni a számukra megfelelő, hosszú távú családot. Amikor el tudunk helyezni egy-egy kutyát, nagyon számítunk ideiglenes befogadók és szállításban térítés mentesen segíteni tudó önkéntesekre, mert sokszor meghaladják ezek a feladatok az aktuális kapacitásunkat!

Több, mint 140 gazdátlan eb otthonra találásában vettünk részt, saját gondozásunkba vett, és gazdához adott mentvényeink száma ma már meghaladja a 60-at.
Mentvényeinkkel mindig első utunk az állatorvoshoz vezet, felmérjük egészségi állapotukat és annak megfelelően kezdjük el egészségügyi ellátásukat.
A gondozásunkba került kutyákat oltva, chipezve, ivartalanítva lehet örökbe fogadni az ismert egészségügyi állapotuk, és a rehabilitációjuk során megismert viselkedési szokásaik ismertetésével együtt.
Az örökbe adásról bővebben weboldalunkon lehet tájékozódni: Örökbefogadás feltételei

Miért pont dalmata?
Ezt a kérdést sokszor halljuk. Mert az egyesületünk létrehozása előtt is figyeltük a segítség kéréseket, és a dalmatákért nem ment szinte senki. A legjobb példa erre Mizo, akit családja másik két kutyájával együtt hirdetett. A beaglet vitték a beagle mentők, a tacskót vitték a tacskó mentők, a dalmatát… senki. Mi elhoztuk és ma már boldog családi eb.
Miért is dalmata? Mert nekünk is dalmatánk van. Ismerjük, szeretjük a fajtát és szeretnénk eloszlatni a velük kapcsolatos tévhiteket is, amikből adódik, hogy olyan sokan méltatlanul megszabadulnak tőlük. Nap mint nap kapjuk a segítség kéréseket és szomorúan tapasztaljuk, hogy sokan önként szeretnének megszabadulni saját dalmatájuktól, pedig egy dalmatával együtt élni örömteli és boldog kutyás élet (is lehet), ehhez csak ismerni kell a fajta igényeit és ennek tükrében reálisan felmérni saját lehetőségeinket. Tájékozódjon, olvasson, kérdezzen a felelős állattartásról és a dalmatákról! Fogadjon örökbe vagy ideiglenesen!
Beszélgessünk a dalmatákról! Bízunk benne, hogy megfelelő kommunikációval sok probléma megoldható, családi (a kutyát is érintő) tragédia megelőzhető. Összefogással.
Várjuk dalmatások (gazdik, volt vagy leendő gazdik, kutyabarátok, szimpatizánsok, önkéntesek, stb.) beszámolóit, kérdéseit, történeteit fórumunkon vagy emailben (lsd. lent)!

Miért van szükség a mentésre?
Egy ideális világban maximum azért lenne szükség a fajtamentésre hogy közvetítsen. Sajnos adódhat az ember életében olyan helyzet, amikor (bár szíve szakad meg) el kell válnia hű barátjától, rá kell bíznia másokra, idegenekre.
Ebben az esetben olyan kutyákat hirdetnénk, akik saját gazdájuknál, biztonságban keresnek másik otthont, nekik megfelelő családot. Ilyen is van, de sajnos nem ez a jellemző.
A valóság az, hogy a legtöbb hirdetendő kutyát utcáról szedik össze állatbarátok, kerülnek be menhelyre, gyepmesteri telepre, illetve utóbbiakra saját gazdájuk adja be az addig családban, otthonban élő tehetetlen, kétségbe esett állatot, aki nem felelős azért, hogy ilyen helyzetbe került. A legtöbb ilyen állattelep még csak fotókat sem készít a bent sínylődő, megmentőire váró kutyákról, de ha készül is fénykép róluk, a hathatós hirdetésükre a legtöbb helyen már nincs kapacitása egy több száz gazdátlan, kidobott állatot gondozó létesítménynek.

A beérkezett segítség kéréseket figyeljük, kezeljük, igyekszünk minél szélesebb körben elterjeszteni a híreket, hogy a kutyákon mielőbb segíthessünk, ez folyamatos és időigényes online munkát is jelent.
Úgy gondoljuk, hogy aki ismeri, szereti, érdeklődik a fajta iránt, az könnyebben rátalál a gazdikeresőkre, ha össze vannak gyűjtve, ezt a célt szolgálja weboldalunk.

Fényképes albumunk kategóriák szerint mutatja a gazdi keresőket (szukák, kanok) és a már gazdára találtakat, fórumunkon még több leírás, történet található kutyánként.
Ezen felül több internetes hirdetési portálon hirdetjük a gazdikeresőket, frissítjük az adatbázist rendszeresen.
A gazdátlan kutyák törődő családra találásán kívül lehetőségeinkhez mérten támogatjuk azokat a dalmata gazdikat, akik segítségre szorulnak (pl.gyűjtés egy adott problémára, szállítás, egyéb meghirdetése).
Az s.o.s. eseteket tekintve (amikor nagy a baj és egy kutya életveszélyben van), pedig megteszünk minden tőlünk telhetőt lsd. a fentiekben, de szeretnénk megértetni, hogy mi akkor tudunk segíteni, ha Ön is támogat minket!

Csapatunk összetétele az idők folyamán változik, ki-ki annyit tesz hozzá, amennyit tud, amennyit szeretne, ezért előfordul, hogy kiválnak, vagy legtöbbször inaktívvá válnak tagok, ezért folyamatosan várjuk önkéntesek, tenni vágyó dalmata barátok jelentkezését! Bővebb információ: Hogyan segítheted a mentést

A Dalmata Mentés Csapata

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
Hungarian Dalmatian Rescue
www.dalmatamentes.hu
kapcsolat@dalmatamentes.hu
+36303457051
Adószám: 18268991-1-41
Bankszámlaszám: 10403923-50526590-88901008
IBAN: HU57 1040 3923 5052 6590 8890 1008 BIC Code: OKHBHUHB