Dalmata Mentés

Örökbefogadás feltételei

Fontos információk:

A Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület menhelyet nem üzemeltet.
A gondozásunkban lévő kutyák ideiglenes befogadóknál vannak elhelyezve az ország különböző pontjain.
A gondozásunkban lévő kutyák örökbefogadásának feltételei: Örökbefogadási szerződéssel, leellenőrizhető, a kutya sajátosságainak megfelelő, az ebet családtagként kezelő, lelkiismeretes gazdához.

A közvetített kutyák esetében a kutya tulajdonosa, illetve befogadója által nyújtott információkért, a kutya esetleges egészségi állapotában felmerült problémákért egyesületünk nem vállal sem anyagi sem erkölcsi felelősséget. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk támogatni a közvetített kutyát is az új családjában. A közvetített kutyák elérhetőségeit emailben adjuk meg.

Kérjük érdeklődjön emailben (az adott kutya nevét/azonosítóját megjelölve) a kapcsolat@dalmatamentes.hu-n vagy telefonon a +36303457051 telefonszámon!

 

Mielőtt örökbe fogadna: Készen áll az örökbefogadásra?

Az örökbefogadás menete:

1. Érdeklődés – Meséljen magáról!

A gazdikereső kutyáink szükségleteit, speciális igényeit ismerjük. A kutyák hirdetésében le is írjuk főbb jellemzőiket, bővebb leírásuk fórumunkon kutyánként megtalálhatóak: Forum, érdemes átböngészni a kiszemelt eb történetét egészen a kezdetektől!
Ahhoz hogy a kutya és a gazdi igényei is passzoljanak, szeretnénk megismerni a családot, aki örökbe fogadni készül! Személyes megbeszélés, találkozás előtt kérjük, hogy emailben írjon magadról néhány sor bemutatkozást!
(támpontok:
– Hol él (település neve)?
– Kertes házban vagy lakásban?
– Hol lenne a kutya helye?
– Vannak más háziállatai, milyen neműek, korúak, ivarosak?
– Kutyás tapasztalata néhány sorban.
– Milyen célra szeretné befogadni a kutyát?
– Gyerekek száma, életkora?
– Ki foglalkozna a kutyával?
– Mennyi időt töltene a kutya egyedül napi szinten és hol?)

Bemutatkozó emailjét az alábbi címre legyen szíves elküldeni: kapcsolat@dalmatamentes.hu
Amennyiben van előre kiszemelt kutya, a levél témájába legyen szíves beírni az adott kutya nevét.

Válasz emailünkben egy rövid kérdőívet fogunk kiküldeni, ahol részletesen és számunkra feldolgozható, átlátható formában kérjük az adatait.
Erre azért van szükség, mert többen kezeljük a beérkezett emaileket, így nem vesznek el a fontos adatok, de emellett a saját megfogalmazású bemutatkozó soroknak is hasznát vesszük, mert ott lehetősége van a táblázaton kívüli esetleges egyéb körülmények bemutatására.
Természetesen adatait az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően bizalmasan kezeljük, harmadik félnek semmi esetben nem adjuk tovább.

2. Látogatás, ismerkedés

Bemutatkozó levele és a visszaküldött kitöltött kérdőív alapján már elindulhat egy beszélgetés arról, hogy melyik kutya lenne ideális az Önök számára.
Ha megfelelőnek tűnnek a család körülményei, a következő lépésben telefonon egyeztethet személyes látogatást a kutya ideiglenes befogadójával.
A kutya látogatására legjobb ha családtagjaival együtt jön, és elhozza a jelenleg is Önökkel élő esetleges másik kutyát, hogy tesztelni lehessen hogyan viszonyul az örökbe fogadandó eb a család minden tagjához. Az ideiglenes befogadóval mindezt előre leegyeztetik.

3. Próbaidő

Ha az első látogatás alkalmával minden rendben ment, javasoljuk, hogy térjen haza, gondolja át, és beszélje meg otthon mégegyszer az örökbefogadást családjával. Ha mindenki egyöntetűen szeretné a kutyát és felvállalja a vele járó felelősséget, készüljenek fel az új jövevény érkeztére.
lásd: Előkészületek az örökbefogadásra
Egyeztessen egy új időpontot az ideiglenes befogadóval, mikor lenne alkalmas egy következő találkozó, a kutya költözése. Esetenként változó, hogy szükséges-e többször találkozni az eb költözése előtt, de legalább egy személyes ismerkedés szükséges minden esetben! Látatlanban nem szerencsés új családtagot választani, akivel együtt szeretnék tölteni az elkövetkező éveket.
A kutya költözését általában ideálisabb a hétvégére, vagy egyéb szabadnapjára tenni, hogy az első napokban a lehető legtöbb időt tölthesse a kutyával, a könnyebb beilleszkedés érdekében.
A próbaidő hossza általában 2-3 hét, de esetenként ez is változó, a próbaidős szerződésben rögzítjük ennek feltételeit.
Ha a próbaidő alatt minden rendben van, akkor a kutya a család tagjává válik, aláírjuk az örökbefogadási szerződést.

 

Ingyen elvihető

A gondozásunkban lévő kutyákért nem kérünk ellenárat, de szívesen fogadunk adományt az egyesület, tehát a további mentendő kutyák javára!
Egyesületünk nemrég alakult, szponzor és állami támogatás nélkül, alkalmi adományokból és tagjaink saját zsebéből finanszírozzuk működésünket.
Egy gazdátlan kutya mentése mindenképpen pénzbe kerül! Szállítása, elhelyezése sem kis feladat, de komoly összegeket emészhet fel a kutya alap orvosi ellátása (oltás, chipezés, ivartalanítás), arról nem is beszélve, ha a kutya betegen vagy sérülten kerül hozzánk.
lásd: Támogatás
Kivizsgált, egészséges, oltott, chipezett, ivartalanított kutyát fogad tőlünk örökbe, visz haza, akinek viselkedését is teszteltük, nevelését, rehabilitációját megkezdtük. Ezét ha teheti, kérjük támogassa munkánkat, hogy segíteni tudjunk a többi bajba jutott dalmatán is!

A közvetített (gazdától vagy menhelyről örökbefogadható) kutyák esetében az örökbefogadás anyagi vonzatait, feltételeit az örökbeadóval kell leegyeztetni. A legtöbb menhely elkéri a kutya oltásának és/vagy ivartalanításának árát, ezekről érdeklődjön elérhetőségeiken!

Mivel a gondozásunkba vett kutyák mentésére, orvosi ellátására, elhelyezésére időt, energiát és pénzt nem sajnálunk, és mindezt saját erőnkből tesszük, ezért szeretnénk meggyőződni arról, hogy a továbbiakban is ugyanolyan törődést és szeretetet kapnak, mint ideiglenes befogadójuknál (vagy még többet is, hiszen saját családjuk lesz végre).
A fenti procedúra ezért fontos számunkra, szeretnénk tudni hová kerül a kutya, és a továbbiakban is tartani szeretnénk a kapcsolatot az örökbefogadókkal. Időnként kérjük, hogy írjanak a kutyáról, küldjenek képet róla, és szívesen vesszük, ha közzétehetjük blogunkon, fórumunkon a sikertörténeteket.
Dalmatás tapasztalataikat megoszthatják fórumunkon, ahol egy egyszerű regisztrációt követően írhatnak: http://dalmatamentes.hu/forum
Egyesületi életünket is nyomon követhetik a fórumon, ahol az előre jelzett, aktuális dalmata találkozókra, rendezvényekre várjuk minden támogatónkat, örökbefogadónkat, ideiglenes befogadónkat, és mindazokat akinek dalmatájuk van vagy csak egyszerűen szereti a fajtát!

 

Örökbe adás külföldre
Egyesületünk Magyarország területén kívül csak az adott ország helyileg illetékes Dalmata mentésén keresztül, vagy ennek hiányában bejegyzett és elismert helyi állatmentő szervezeten keresztül tud öröbe adni.
Bővebb információért érdeklődjön az info@dalmatamentes.hu -n.