Dalmata Mentés

Készen áll az örökbefogadásra?

Készen áll az örökbefogadásra?

Egy állatot befogadni, az állat élete végéig szóló elkötelezettség.
Készen áll arra, hogy szeretettel törődjön és kielégítse minden igényét kedvencének élete végig (az elkövetkező körülbelül 10-17 évig)?

Mielőtt örökbefogadna, tervezzen előre! Vegye figyelembe az eddigi életritmusát!
Rendelkezik elég idővel, energiával és anyagi forrásokkal, hogy egy újabb családtagot fogadjon be?
Családja minden tagja egyetért ezzel a döntéssel és vállalja ezen ráfordításokat?
Vállalja, hogy áldozatokat kell hoznia a kutyájáért?
Esetleg szenved-e valaki a családodban allergiától?
Milyen változásokra számít az elkövetkező 5-10 évben az életkörülményeit tekintve?
Tud-e majd ugyanúgy foglalkozni a kutyával ha megváltozik a családja összétele?
Amikor kevésbbé lesz már játékos, és sokkal inkább Önre lesz utalva, amikor majd gyakoribb orvosi kezelésre lesz szüksége?
A dalmaták akár 17 évet is megélhetnek.
Egy ismeretlen előéletű, becsült korú felnőtt állat befogadásánál az együtt töltött idő akár 10-13 év lehet. Vállalja?

Naponta minimum 2 órát kell rászánnia a kutya etetésére, sétáltatására, ápolására, tanítására, lemozgatására, játékra. Azokon a napokon is szüksége van ezekre, amikor legszívesebben semmit nem tenne, vagy éppen sokat dolgozott, esetleg más programja van. Kutyája igényeit nem hagyhatja figyelmen kívül a nagyon rossz napjain sem! Le kell vinnie ha esik, ha fúj, mozgatnia kell, ha süt a nap és akkor is ha kint éppen fagy.
A dalmaták nagy mozgásigényű kutyák, ha nincsenek lemozgatva, és nem foglalkozik vele a gazdi, unalmukban esetleg találhatnak maguknak olyan elfoglaltságot, ami Önnek nem fog tetszeni. Ha nem érik elegendő ingerek (tanítás, játék, mozgás), a kutya rombolhat vagy akár énekelhet hosszú órákon át aminek a környezete nem fog örülni.
Általában egy kert nem elég inger a dalmatának az első hét után, bizony akkor is ki kell vinni sétálni, ha megfelelően tud mozogni a kertben, mert az egy idő után unalmassá válik számára.
A megfelelően tréningelt kutya békés pihenéssel tölti azt az időt, amíg a gazdi nem vele foglalkozik.
Rendszeres orvosi ellátásra lesz szüksége (oltások, féreghajtás, stb.), és ha előfordul valami sürgős eset akkor is állatorvoshoz kell vinnie, nem várhat amíg úgy áll anyagilag!
Az ő egészsége sem lehet anyagi kérdés!

Saját lakásban él, vagy kell engedély a főbérlőtől, hogy kutyát tarthasson?
A kutyák zajosak lehetnek és előfordulhatnak “balesetek” is, amelyek eltakarítása az Ön dolga, mindegy hogy házon belül vagy az utcán történt a dolog. A környezete neheztelhet Önre, ha nem körültekintő a kutyapiszok eltakarításával kapcsolatban, és ez esetben sosem a kutya a problémás, hanem a hanyag gazda.
Biztonságosan elkerített udvarral rendelkezik? Szökésmentes a kerítése?
Az ismeretlen előéletű, befogadott kutyusok az első pár héten “szökősek” lehetnek. Amíg meg nem szokják új területüket, családjukat, nem érzik magukat biztonságban a kertben egyedül. Újonnan befogadott kutyáját sose hagyja magára az első pár éjszakán a kertben szabadon! Ilyenkor megoldást jelenthet egy kerti épületben, kennelben, vagy akár az előszobában kialakítani egy fekvőhelyet a kutya számára a kezdeti időkben.
A dalmaták emberközpontú kutyák, ami azt jelenti, hogy igénylik az ember közelségét. Nem ideális számukra, ha a kert az egyedüli életterük. Ha nem járhatnak be a házba, akkor szigetelt, az időjárástól védett kutyaházat igényelnek. A kemény fagyok idején pedig gondoskodnia kell arról, hogy fűtött helyen legyen a kutya. Mivel rövid szőrű fajta, abszolút kinti tartásra nem javasoljuk.

 

Előkészületek az örökbefogadásra

Bevásárló lista az új családtag számára:

Biléta – az egyik legfontosabb! A gazdi telefonszáma olvasható legyen és jó ha a biléta vízálló! Igaz, hogy a chip ma már kötelező, de sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen, ha viszont a gazdi telefonszáma ott lóg a kutya nyakában, hamarabb hazatalálhat ez elveszett eb!
Nyakörv
Póráz
Etetőtál
Itatótál
Táp (mérőpohárral, mert a dalmaták falánkak és hízásra hajlamosak – a táp fajtájáról a kutya gondozója ad bővebb tájékoztatást)
Jutalomfalat (a tanításhoz)
Fekhely (szivacs, párna, takaró, kutyafekhely, babzsák, fotel)
Kert esetén bélelt, szigetelt kutyaház
Szállító ketrec vagy hám biztonsági övvel, tömegközlekedés esetén szájkosár – a biztonságos utazáshoz
Gumikefe a szőr ápolására
Kullancs és bolha elleni védelem
Játékok (labda, húzókötél, stb.)
Rágócsont, fogtisztító (elfoglaltságnak sem utolsó és a fogápolás fontos része)

Készítse fel lakását is az új családtag érkezésére! Veszélyforrás lehet ha van valamilyen mérgező növény, vagy lógó, szabad elektromos vezeték, illetve bármilyen elérhető élemiszer. A kezdeti időkben a féltett cipőket is javasolt elpakolni.
Fekvőhelynek valamilyen legalább 2 oldalról “védett” helyet válasszon a kutya számára, lehet ez egy sarok vagy az ülőgarnitúra és a fal köze is. A dalmaták kíváncsi kutyák, ezért célszerű olyan pihenőhelyet választani nekik, ahonnan beláthatják a történéseket.
Az együttélés szabályait érdemes már a kutya érkezte előtt végig gondolni, a család minden tagjával megbeszélni, egyeztetni.
A dalmaták makacs kutyák, a velük való együttélés szórakoztató és kellemes lehet, ha vannak szabályok, amiket minden esetben következetesen be kell tartani velük. A jól nevelt kutya boldog kutya, mert a gazdi is csak örömét leli benne.

Kérjük, hogy ne vásároljon előre az interneten, hirdetés útján kiszemelt kutyának semmilyen felszerelést!
Csakis abban az esetben kezdjen el a bevásárláson gondolkodni, amikor már az előzetes ismerkedéseket követően a próbaidőre költözést lefixálta a kutya gondozójával lsd: Örökbe fogadás menete!
A felszerelésekkel, az állat gondozásával kapcsolatban tagjaink szívesen segítenek. Mivel a kutyát legjobban gondozója ismeri, forduljon hozzá bizalommal!