dalmatamentes.hu

Dalmata Fajtamentő KHE fóruma

Mizo - Gazdis (DM)

Re: Mizo - Gazdis (DM)

HozzászólásSzerző: isztmosz » 2015.10.13. 21:10

Mizo, az idősödő dalmata úr nagyon jól érzi magát

A hétvégi orvosi vizitek alkalmával Mizoval is találkozhattunk. Több, mint két éve él harmadik családjával a 12 éves dalmata kan, csak az éves aktuális oltására hozták magukkal, amit meg is kaphatott. Régebbi allergiájának nyoma sincsen, kiegyensúlyozott, jó kondícióban van. Puszikkal halmozott el minket, mint mindig. Hihetetlen energikus, jó egészségnek örvend, nagyon megbecsült helye van szerető családjában <3

Kép
Kép
Kép
isztmosz
 
Hozzászólások: 7054
Csatlakozott: 2012.02.14. 14:33
Tartózkodási hely: Bp

Új időszámítás kezdődött - Mizo 11. éve

HozzászólásSzerző: Csenge1990 » 2014.09.17. 16:33

Kedves Dalmata-barátok! Fogadjátok szeretettel ezt a kis összefoglalót Mizo uraság első nálunk töltött évéről!

Tavaly augusztus végén érkezett meg hozzánk Mizo, az akkor 10 éves, allergiás de csodaszép és nagyon jó természetű dalmata bácsi. Eleinte nagyon féltem, hogy a kora vagy az allergiája miatt sok lesz vele a probléma, hogy túl hamar kell végignéznem, ahogy elhagyja az élet, de nem így lett és nem így lesz. Bár ezek az aggodalmak komolyak voltak, mégsem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy ő kell nekem. Ő lesz a harmadik kutyám. (Bizony, ő harmadikként érkezett egy snaci-pincsi lány (3) és egy tacsi-beagle fiú (5) mellé!) Napokig bámultam a róla készült csillogó szemű, mosolygós képeket a neten és többé már nem érdekelt más, fiatalabb, egészségesebb kutya. Beleszerettem.

Addig módszeresen kerestem a kutyafalkám harmadik tagját. A kiválasztottnak elvben minden kritériumomnak meg kellett volna felelnie. (3-5 éves, közepes-nagy méretű, ivartalanított, makkegészséges és a legfontosabb: soha semmilyen körülmények között ne bántsa se a lány, se a fiú kutyákat, hiszen az első két kutyusom jóval kisebb termetű.) Mizo azonban önhibáján kívül ezek közül kettőnek nem tudott megfelelni. Ennek ellenére levelet írtam, hogy szeretnék találkozni vele.

Az első találkozás nem volt mesébe illő, őszintén szólva se én se a párom nem érdekelte őt annyira. Ez azonban cseppet sem zavart, sok tapasztalatot gyűjtöttem már a kutyákról, és tudtam, ő az a típus, akinek idő kell, ahhoz hogy megszeressen valakit. Másodszor már a két kiskutyánkkal együtt látogattuk meg, ezen a találkán is minden jól alakult. Nem pörögtek túlságosan egymásra, de össze sem vesztek. A harmadik alkalommal már a kertünkben találta magát. Míg Diával (nála vendégeskedett a gazdi keresés ideje alatt) kávéztunk, lassan felfedezte az új környezetet és úgy tűnt, a kicsikkel is jól megvan.

Nagyjából egy hónap kellett neki a teljes feloldódáshoz, addig egy kicsit félénk és visszahúzódó volt. Mostanra azonban teljesen kinyílt és életre szóló barátságot kötött két kis lakótársával. Főleg a szintén fekete-fehér foltos Tádét szereti, vele naponta többször nyargal végig a kerten hangosan ugatva, farok csóválva. Ha a játéknak vége sokszor egy kupacba fekszenek mindhárman, a kis Emmát középre veszik és a fiúk kétoldalt oltalmazzák a testükkel. Hihetetlenül igényli a törődést, behemót létére úgy bújik az ember ölébe, mint egy kiscica. A házunk mögött egy nagy mezőn kell átsétálni a buszmegállótól és ő általában már 200 méterről kiszúrja, hogy mindjárt hazaérek és vonyítva követeli, hogy siessek jobban. Egy igazi zabagép, ami nagyon megnehezíti a jó kondiban tartását, mert ha úgy érzi, kevés a kaja, kimegy a kertbe és szüretel magának egy kis barackot, szilvát, almát vagy diót, éppen azt, aminek szezonja van. (Na jó, tégladarabokat is szedtem már ki a szájából, tényleg nem válogatós!)

Kép

Kép

Tavasszal ünnepelte a 11. születésnapját. Egészséges, boldog és kerek kutya. Az allergiájának már csak halvány nyomai vannak. (A nyár vége felé elkezdte kikaparni a lábát, amitől egy kicsit megijedtem, de gyógyszer végül nem kellett. Egy hatalmas gyomirtás után azonnal jobban lett. Ezért most már valószínűsítem, hogy nem étel-, hanem pollenallergiája lehet.)

Ezekben a percekben is itt fekszik mellettem a szobában, szuszog miközben a picik a hasához bújnak. És ez még nagyon-nagyon sokáig így lesz! Köszönöm Dia és Dalmata Mentés, hogy vigyáztatok rá, amíg megtaláltuk egymást! És azt is köszönöm, hogy ilyen gyakran érdeklődtök felőle! :)

Csenge
Csenge1990
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: 2014.09.17. 15:06

Mizo - Gazdis (DM)

HozzászólásSzerző: isztmosz » 2013.11.11. 22:33

Mizo gazdis!
Két hónap próbaidő után elérkezett az ideje, hogy Mizo örökbe fogadását is szerződéssel véglegesítsük.

Egy szép, napos őszi hétvégén együtt sétáltunk az új gazdikkal. Bevallom, kicsit tartottam a találkozástól, féltem tőle, hogy felkavarja a kutyát, de szerencsére tévedtem.
Egyből látható volt, ahogy új gazdijaihoz ragaszkodik, viszonozza a törődést, szeretetet! Egyáltalán nem volt oda értünk, aminek örültünk.

Kép

Szépen rendbe jött a szőre, jó a kondija. Az allergia ellenes gyógyszert csak rövid ideig kellett adni neki, hamar megszűntek a tünetek. Valószínűsítjük, hogy inkább valamilyen nyári pollenre volt allergiás, de azért gazdái továbbra is csirkementes, speciális táppal etetik a biztonság kedvéért.

Kép

Jól érzi magát új családjában, igazán neki való a környezet: mindig is imádta a kistestű kutyákat (első gazdájánál egy tacsival volt összezárva a szűk kennelben), most két kis játszópajtija is van, nagyon szeret a kertben intézkedni, a meleg szobában aludni családja közelében. Mi sosem voltunk igazából az ő családja, az előzőek csak részben voltak adottak. Mi csak a megmentő angyalai voltunk, kétszer is.
Most viszont jó helyen van, ahol szeretik és ő meghálálja ezt.

Új gazdija írta Mizoról:
Sziasztok!
Hihetetlenül örülök, illetve örülünk, hogy Mizot választottunk harmadik kutyául. Nem csak azért, mert imádja a két kis dögöt (Emmát és Tádét), hanem azért is, mert nagyon jó természetű, kiegyensúlyozott kutyus. Messze kevesebb probléma van vele, mint a kicsikkel. Nem szökik, szófogadó, nyugodt, szobatiszta, nem rág, zúz, rombol. Egyetlen "hibája" hogyha éhes akkor nehezen ül meg a fenekén, előtte enni pedig felér egy farkasszem-párbajra hívással. A nyáltócsákról nem is szólva. Attól a pillanattól fogva viszont, hogy telepakolta a hasát, a világ minden finomsága illatozhat a lakásban, ő háttal nekünk szundikál. Sokan kérdezték, hogy de miért egy "öreg", 10 éves kutyát választottunk. Nos azért, mert ez az "öreg" kutya remek házőrző, ugat, morog, örül, ugrándozik, mikor hazaérünk, hozza-viszi a labdákat, csóvál, kunyerál. Egyszóval azt teszi, amit bármelyik kutyától várunk. Akkor mégis kit érdekel a kora? Eleve idős(ebb) kutyát kerestem, mert a kölyközéshez nem volt energiám ismét, az első kutyám még csak most lett 2 éves. Édesek, aranyosak, amikor babák, de ez rengeteg gonddal jár. Sokkal többel, mint magadhoz venni egy jó természetű, korosabb, hálás kis ebet. Azt gondolom tehát, hogy a jó személyiség (ami passzol a leendő gazdihoz) sokkal fontosabb egy kutya esetében, mint a kora. Ennek fényében én mindenkit bátorítok arra, hogy merjen idősebb kutyát hazavinni! Ezt senki nem bánja meg!
Bakos Csenge M.


Kép
Kép
isztmosz
 
Hozzászólások: 7054
Csatlakozott: 2012.02.14. 14:33
Tartózkodási hely: Bp

Re: Mizo

HozzászólásSzerző: isztmosz » 2013.08.26. 23:13

Mizo próbaidős gazdis!

A hétvégén beszéltünk a gazdijelöltekkel, minden rendben Mizoval.
Nagyon jól viselkedik, szófogadó. Emmával már az első éjszaka összebújva aludtak, napközben játszottak is!

Kép

Gazdijelölt szerint: "ritka jó természetű, kiegyensúlyozott kutya, elsőre ért mindent szépen"

Bízunk benne, hogy Tádéval is megtalálják a közös hangot hamarosan. A fotók szerint már törik a jég.
Kép

Köszönjük a képeket!
isztmosz
 
Hozzászólások: 7054
Csatlakozott: 2012.02.14. 14:33
Tartózkodási hely: Bp

Re: Mizo

HozzászólásSzerző: isztmosz » 2013.08.26. 23:03

Nemrég érdeklődők akadtak kifejezetten Mizora!
A bemutatkozó levelezések után személyes találkozót beszéltünk meg a szimpatikus fiatal párral.
Az elmúlt hosszú hétvégén eljöttek hozzánk, megismerkedtek Mizoval. A nagy melegben éppen a délegyházi tavakhoz készülődtünk, ahol üzemel egy kifejezetten kutyás strand, a találkozó után indultunk.
Mizo is élvezte a vizet, bár úgy vettük észre, hogy korábban nem nagyon volt dolga ekkora víz felülettel. A Dunához eleinte félénken közelített, kisebb biztatásra bele is lépett néhányszor, amikor levittük, így a kutyás strandon már egész bátor volt. Igaz jobban érdekelte a többi kutyás család, akikhez oda-oda szaladt ismerkedni. Mindenkinek csóvált, számára teljesen idegen kutyákkal is barátságosan, érdeklődően viselkedett.

Kép

Érdeklődőivel másnapra beszéltük meg a következő találkozót, ahová elhozták a két kistestű, szintén örökbe fogadott kutyusukat (Emma és Tádé).
A városligetben találkoztunk. A kutyák megszaglászták, üdvözölték egymást, semmi probléma nem volt. Mindkét ebük ivartalanított, szocializált, barátságos, jól nevelt, érdeklődtek Mizo iránt.
A többi kutyával való játék során átragadt rájuk is a hangulat, egy-két tétova, játékos mozdulatot is tett Mizo.
Átbeszéltük mit gondolnak Mizóról, hogyan kezelik a saját kutyáikat, és az egyéb kérdéseket: pl.ki vigyáz majd mindhármukra, amikor arra kerül a sor, hogy rá kell bízniuk valakire a kutyákat rövid avagy hosszabb időre. Mizo egészségügyi állapotáról is részletesen tájékoztattam őket, vállalják, hogy megvásárolják neki a speciális (szárnyas mentes) tápot, folytatják az allergia kezelését.
Miután nagyon pozitívan zártuk a második találkozót is, megbeszéltük, hogy a hétvégén Mizo próbaidőre költözhet.

Eljött a péntek, összepakoltuk Mizo cókmókjait (gyógyszer, spec.táp, póráz, fekhely, fültisztító, labda, stb.) és elvittük leendő otthonába.
A kerítés nagyon jól megoldottan dupla, így először megszaglászhatták egymást, de nem volt baj a kezdeti izgalomtól, amikor beléptünk vele a kicsik területére. Pár perces szaglászás, ugatás, futkározás után kissé lecsillapodtak, és gond nélkül engedtük össze őket. Ehhez hozzájárult, hogy pár napja már találkoztak.

Kép

Mizo mindent megszaglászott, körbe-körbe szaladgált. Újdonsült barátai követték őt egy darabig, majd visszatértek a házőrzéshez. Mizo is felkapta a fejét és csatlakozott. Az utcai front felé együtt szaladtak intézkedni. Mizo kiengedte magas hangját, ami az új gazdinak nagyon megtetszett.
Pihenni már otthonosan heveredett le egy tuja tövébe.

Kép

Sokat beszélgettünk a leendő gazdival és egyre jobban megnyugodtam, hogy jó helye lesz védencünknek. Kifejezetten nagyobb testű, idősebb, nyugodt de aktív kutyát kerestek és Mizoban találták meg, amire vágytak. Csenge elmesélte, hogy részt vettek a családban nemrégiben érkezett 2-3 másik kölyökkutya, valamint a sajátjuk (Emma, a kis vöröses barna keverék szuka, aki 4 hónaposan került hozzájuk) felnevelésében. A kölyökkori hebrencsséget, hiperaktivitást, rongálást, rágcsálást nem szerették volna ismét átélni, ennek okán kerestek idős kutyát, aki már előre tudhatóan kijön kistestűekkel. Mivel Mizo korábban egy tacsilánnyal osztotta meg szűk kenneljét, és később is rajongott a kisebb négylábúakért (tanuja voltam, amikor beszökött a kertbe a szomszéd kan kiskutya, akivel napokig játszott, majd később két kölyök yorki is mellette nőtt fel) és egyéb tulajdonságai is megfelelőnek tűntek, ezért jelentkeztek rá.
Bizony, egy ennyi idős kutyának is vannak értékes tulajdonságai! Az allergiájával együtt járó kezelést (egyelőre gyógyszerezés és az etetésének szigorú fegyelme) is vállalták. Sajnos van tapasztalatuk komolyabb gyógykezeléssel kapcsolatban is, amit Tádéval, a kis feket-fehér mentett kannal kellett átélniük. Nem sokan csinálnák utánuk.

A lakásban kitettük Mizo takaróját és labdáját, amit a kicsik azonnal birtokba vettek :mrgreen:
Kép

Emma nagyon érdeklődő, közvetlen volt Mizoval, Tádé kissé félénkebb, neki több idő kell, hogy feloldódjon.
Itt már Mizo sejthette, hogy maradni fog, simiért leendő gazdijához ült:
Kép

Ilyenkor mindig nehéz a szív... otthagyni a kutyát, rábízni másokra. Nehéz, de tudom, hogy jó helye lesz, jobb helye! Kinti-benti kutya lehet, kert, kutyabarátok állnak rendelkezésére, ami egy idős kutyának fontos, hogy mozogjon egész nap, ahogyan ő mindig is megszokta, de kényelemben heverhessen az emberek közelében is, a meleg szobában, ami kijár neki! Gondoskodnak róla, családtagként fogják kezelni, nem fogják magára hagyni. Megadják neki, amit egy szerető, kedves kutyának meg kell adni!
isztmosz
 
Hozzászólások: 7054
Csatlakozott: 2012.02.14. 14:33
Tartózkodási hely: Bp

Re: Mizo

HozzászólásSzerző: isztmosz » 2013.08.17. 13:56

Mizo allergiája sokat javult az elmúlt 3 hónapban, mióta hozzánk került. Akkor tiszta seb volt az orra, azt gondoltuk összeverekedhetett más kutyával vagy esetleg máshol sérülhetett meg. Az első napokban azonban nyilvánvalóvá vált, hogy magának vakarja szét a fejét.
Az ivartalanításkor megvizsgálta az állatorvos, azt javasolta, hogy első körben próbáljuk megtalálni az bőrallergia, a vakarózás okát, vonjuk meg tőle a szárnyas eredetű táplálékot, mielőtt gyógíszeresen kezeljük. Így is tettünk, kifejezetten bőrallergiás kutyáknak kifejlesztett tápot kap azóta is (royal canin dermacomfort). Az állapota határozottan javult, a sebek begyógyultak a fején, a szőr is kezdett visszanőni a kikapart helyeken:
Kép

Azonban a múlt héten vidéken töltöttünk egy hetet, ahová természetesen ő is jött velünk, Mizo allergiája fellobbant. Bújt a bokrokba, dörgölte a fűbe az orrát, egész testét. Sajnos ott kevesebbet is volt szem előtt, mint a lakásban, napközben nem tudtunk folyton rászólni, hogy ne nyalogassa, vakarja magát. A kötőhártyáján is jelentkezett némi irritáció, a füleit is vakarászni kezdte.

Kép

Hosszú hétvége ide vagy oda, mi az állatorvosnál jártunk vele a mai napon.
Szteroid alapú injekciót kapott, és a továbbiakban nagyon kis dózisban gyógyszert kap az allergia kezelésére. A fülét tisztítófolyadékkal kezeljük és bízunk benne, hogy az allergiája a száraz idő végeztével hanyatlani fog és talán gyógyszerre sem lesz szüksége. A biztonság kedvéért továbbra is szárnyas mentes tápot kap és figyeljük, hogy hat-e a kezelés, folyamatosan csökkentve a tablettás kezelés dózisát. Egyéb vizsgálatot az állatorvos nem tartott szükségesnek, szerencsére a felírt gyógyszer nem drága készítmény, a speciális tápot azonban külön rendelni kell számára.

Mizo ellátására ezért szívesen fogadunk akár csekély összegű adományokat is, amelyeket eljuttathattok számára az egyesület bankszámlájára:
Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület
K&H 10403923-50526590-88901008
közlemény: Mizo
Eljuttathatjátok adományotokat Paypal-en keresztül is a weboldalunkon lévő Donate gomb segítségével: www.dalmatamentes.hu

Köszönjük!
Dalmata Mentés
isztmosz
 
Hozzászólások: 7054
Csatlakozott: 2012.02.14. 14:33
Tartózkodási hely: Bp

Re: Mizo

HozzászólásSzerző: isztmosz » 2013.08.17. 13:38

Mizo az elmúlt hónapokban sokat változott. Hamar hozzászokott a lakás élethez.
Nagyon szeret lustálkodni, a melegben a kövön elnyúlni, de szereti a kényelmes kutya fekhelyeket is, amikből jut neki is.

Kép

A sétákon is szépen viselkedik. Autómentes környezetben elengedhető, behívható. Falkázik a többiekkel, figyel, felveszi a séta ritmusát, ami korábban nem volt rá jellemző.
Megtanulta, hogy az autóba ki-be szállásnál meg kell várni amíg szabad utat kap, az ajtónál leül.
A lakásban csendes, nyugodt, sosem ugat. Amikor zöld környezetbe kerül, nagyon szeret elnyúlni, a fűben hemperegni.

Kép

Továbbra is borzasztóan kedves mindenkihez legyen az ismerős, vagy idegen, ő örömmel és szeretettel közelít a kétlábúakhoz. Más kutyák iránt is érdeklődő, de első ismerkedésnél kissé bizalmatlan, kell neki néhány perc, mire elfogadja a többi kutya jelenlétét, de utána ugyanolyan kiegyensúlyozott, mintha mindig is így lett volna.

Kép

Korát meghazudtolóan játékos, jót tesz neki a kutya társaság:
http://www.youtube.com/watch?v=KnJj7hMY_g0

Cicával is teszteltük szakképzett kutyakiképző segítségével:
http://www.youtube.com/watch?v=-igdMvhTLDo

Inkább a cica lecsalogatására szolgáló táp izgatta, a macsekot megszagolta és kész. Abszolút nem vadássza őket, azóta már az utcán is találkozott macskával, teljesen ignoráns irántuk.
Mizo egy jóindulatú, barátságos kutty, aki szerető családra vár!
isztmosz
 
Hozzászólások: 7054
Csatlakozott: 2012.02.14. 14:33
Tartózkodási hely: Bp

Mizo - Gazdis (DM)

HozzászólásSzerző: isztmosz » 2013.07.07. 21:27

Gazdát keres Mizo, kan dalmata

Mizo 2003.05.20-án született. Igen, tudjuk a pontos születési dátumát, mert ő is édes kis kölyökkutya volt annak idején, akinek volt saját családja. Elképzelésük szerint a gyereknek vették a kis pöttyöst, aki hamarosan kifejlett, felnőtt kan kutyává cseperedett és bizony egy kiskorú gyerek nem bírta pórázon vezetni. Egy beton alapú, kis alapterületű, zárt kennelben töltötte első 6 évét (!!!), amikor feltették a hirdetést, hogy megválnának tőle. Elmondásuk szerint sosem vették ki a kennelből, nem sétáltatták, de még a kertbe sem volt kijárása. Innen hoztuk el 2009-ben.

Kép

Valóban semmit sem ismert a külvilágból, rettegve lapult a földre, az autó legmélyebb pontjára. Semmire sem hallgatott, de tartási körülményeinek ellenére nagyon jóindulatú eb maradt.
Ekkor még nem létezett a dalmata mentés (maximum néhány lelkes fejben), az Állat és Ember Állatvédő Egyesület karolta fel a nagy termetű, szocializálatlan gazdikeresőt.

Kép

Mizonak szerencséje volt, rövid panziós és ideiglenes tartózkodás után remeknek tűnő gazdija akadt. Az elkövetkező években kinyílt számára a világ: tágas kert, óriási szabadság, finom falatokkal kényeztetés jutott neki ez ideáig.

Kép

Most viszont ismét gazdikereső: sajnos gazdája életviteléből adódóan nem tud megfelelően gondoskodni az időközben korossá vált kutyáról. Mizo egészséges, de nem fiatal kutya már. Kicsi odafigyelésre, napi gondoskodásra van szüksége, amit jelenleg nem tudnak neki biztosítani. Az orrán és fején lévő sebeket magának kaparta, nagy valószínűséggel a csirkére allergiás, jelenleg csirke mentes tápot kap, szépen gyógyulnak a hegek, szőrösödik a pofija. Állatorvos kivizsgálta, az allergiáját leszámítva abszolút egészséges. Oltott (veszettségi+kombinált), féreghajtott, microchipezett, ivartalanított, a fogköveit is leszedettük.

Kép

Nagyon jó a kondija, jó egészségnek örvend, de szeret nagyokat lustálkodni, puha babzsákon vagy egy rongyszőnyegen elnyúlni az ember közelében. Bár világ életében kinti kutya volt, lakásban csendes, nyugodtan viselkedik, nem ugat, abszolút szobatiszta!
Nem szükséges őt nagyobb túrákra vinni, egy tágas kertben biztosított szabad mozgás, időnkénti sétáltatás kielégíti mozgásigényét. Pórázképes.
Mizo értelmes, figyel az emberre. Általában véve mindenkivel nagyon kedves, puszilkodós. Ismeri az "ül", "fekszik", "helyedre" parancsokat. Abszolút jól kijön gyerekekkel, kedveli a társaságukat és nem löki fel őket. Játékos, de nem hebrencs kutya.

Kép
Kép

Más kutyákkal jól kijön, a kistestűeket kifejezetten szereti, az ivaros, domináns kanokkal nem haverkodik. Korábban volt rá példa, hogy elkapott egy-két szabadon lévő szárnyast, így ügyelni kell rá, hogy elkülönítve legyen tőlük.

Leginkább kertes házba javasolnánk a lakásba bejárással, főleg a téli időszakban bent alvással. Szigetelt kutyaházát "viheti magával", ő nagyon jól érzi magát odakint a kertben, ahol figyelheti a ház körüli eseményeket, de a zord idő beálltával fűtött helyen kell éjszakáznia.
Különösen jó tulajdonsága, hogy nem megy el a háztól, ahol enni adnak neki és gondozzák, ragaszkodó.
Idősebb ember és vagy gyerekek mellé, családi kedvencnek is bátran ajánljuk. Probléma mentes, nyugodt, barátságos eb, aki még sok boldog pillanatot, szeretettel teli kutyás éveket adhat egy kis gondoskodásért, jó szóért, simogatásért cserébe.
Érdeklődni: info@dalmatamentes.hu (MIZO), 06303457051
Mizo fényképalbuma: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/kanok/Mizo/
isztmosz
 
Hozzászólások: 7054
Csatlakozott: 2012.02.14. 14:33
Tartózkodási hely: Bp


Vissza: Gazdira találtak 2013

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron