Dalmata Mentés

Gazdát keres Poppy, 1,5 év körüli dalmata keverék szuka!

Gazdát keres Poppy, 1,5 év körüli dalmata keverék szuka!

Poppy Pixie-vel együtt az utolsó páros, akik a pécsi mentés keretein belül szabadultak a szaporítótelep szörnyű körülményei közül. A 2 szuka társaikhoz hasonlóan kis termetűek és nagyon féltek, megküzdöttünk velük az első napokban. Feszültségük és tartózkodó magatartásuk azonban 2-3 nap után elszállt és két igazán vidám, kedves, bohóckodó kutyát ismerhettünk meg személyükben. Külön helyeztük el őket ideiglenes befogadóknál, hogy szocializációjukat, felzárkózásukat hatékonyan megkezdhessük. Az oldódó, nyitott szukák így hamar gazdikereső státuszba kerültek.

Poppy

Poppy

Poppy szereti a társaságot, legyen az ember, vagy négylábú kutyabarát. Ragaszkodó természete gazdája iránt és fajtársaival szemben is megmutatkozik: szívesen bújik kutyabarátaihoz és imád bohóckodni a már megismert és elfogadott embereknek, ilyenkor ő a figyelem középpontja. Családi kutyának kiváló, nagyobb gyermekek mellé ajánljuk.
Lakásban nyugodtan viselkedik, szobatiszta, a kertben farokcsóválva rohangál arcán a jellegzetes dalmata vigyorgással és játékra hívja a többieket. Pörgős, aktív, mozgékony kutya, kiváló kirándulótárs. Idegenekkel elsőre tartózkodó, majd mikor rájön, nincs mitől félnie, csóválva ismerkedik.

Kutyaiskola látogatását javasoljuk, hogy Poppy lelki világa teljesen helyre billenjen, a célirányos foglalkozás segít elérni, hogy mielőbb kiegyensúlyozott és engedelmes társ legyen.
A pórázas séta nem az erőssége, tanulja a helyes sétálás szabályait. Fajtársaival elsőre tartózkodóan ismerkedik, de barátságos minden ivarú és méretű kutyával.

Poppy

Poppy

Poppy 1,5 év körüli, kis termetű dalmata keverék szuka, kivizsgált, egészséges, féreghajtott, microchippel rendelkezik, oltási programja folyamatban van. Egyesületünk gondozásában keresi új gazdáját.
Lakásba és kertes házba is örökbe fogadható, kertes ház esetén bent lakással a házban.

Érdeklődni: kapcsolat@dalmatamentes.hu (Poppy) – az érdeklődéseket első sorban bemutatkozó emailben várjuk!
További információ honlapunkon olvasható: http://dalmatamentes.hu/portfolio/poppy/
06303457051, 06208066919

Története: http://dalmatamentes.hu/portfolio/poppy/
Képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/szuka/Poppy/

Dalmata Mentés


Gazdát keres Pixie, 1,5 év körüli dalmata keverék szuka!

Pixie Poppyval együtt az utolsó páros, akik a pécsi mentés keretein belül szabadultak a szaporítótelep szörnyű körülményei közül. A 2 szuka társaikhoz hasonlóan kis termetűek és nagyon féltek, megküzdöttünk velük az első napokban. Feszültségük és tartózkodó magatartásuk azonban 2-3 nap után elszállt és két igazán vidám, kedves, bohóckodó kutyát ismerhettünk meg személyükben. Külön helyeztük el őket ideiglenes befogadóknál, hogy szocializációjukat, felzárkózásukat hatékonyan megkezdhessük. Az oldódó, nyitott szukák így hamar gazdikereső státuszba kerültek.

Pixie

Pixie

Pixie végtelenül kedves természetű, emberrel és kutyákkal egyaránt. Éhezi az ember figyelmét és szeretetét, bújik mindenkihez, nagyon ragaszkodó, néha szinte túlzásba is viszi. Ha épp nincs kire zúdítania túláradó szeretetét, kutyabarátaihoz somfordál és szorosan hozzájuk bújva pihen.
Ragaszkodása annyira túláradó, hogy amennyire csak lehet, kiharcolja magának a figyelmet és simogatást, ugyanakkor azt is elfogadja, ha éppen nem ő van a középpontban, ilyenkor visszavonul és elpihen a helyén.
Az egyedüllétet elsőre kicsit nehezebben viseli, de hamar belenyugszik, hazatérő gondozóját kitörő örömmel fogadja.
Lelkesen tanulja a szabályokat és hajtja végre a feladatokat, falattal jól motiválható. Kutyaiskola látogatása ajánlott, a célirányos foglalkozás segít Pixie-nek, hogy boldog és kiegyensúlyozott, engedelmes társ legyen.
Pórázon elég bizonytalan, tanulja a sétálás szabályait. Lakásban szépen viselkedik, szobatiszta. Minden nemű és méretű kutyával barátságos, kedvesen ismerkedik idegen társaival is.

Pixie

Pixie

Pixie 1,5 év körüli, kis termetű dalmata keverék szuka, kivizsgált, egészséges, féreghajtott, microchippel rendelkezik, oltási programja folyamatban van. Egyesületünk gondozásában keresi új gazdáját.
Lakásba és kertes házba is örökbe fogadható, kertes ház esetén bent lakással a házban.

Érdeklődni: kapcsolat@dalmatamentes.hu (Pixie) – az érdeklődéseket első sorban bemutatkozó emailben várjuk!
További információ honlapunkon olvasható: http://dalmatamentes.hu/portfolio/pixie/
06303457051, 06208066919

Története: http://dalmatamentes.hu/portfolio/pixie/
Képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/szuka/Pixie/

Dalmata Mentés


Pehely (Panka) gazdis!

Pehely is a boldog, gazdis kutyák táborába tartozik. A pécsi mentés fiatal, kissé félős szukája hamar gazdikereső státuszba lépett, miután gondozásunkba került, ideiglenes befogadójánál gyorsan elkezdett oldódni.
Gazdijelöltjei nagy szeretettel és gondoskodással vették körül a próbaidő kezdetétől, szépen haladtak, lépésről-lépésre, folytatva a megkezdett munkát. Pehelyt Pankára keresztelték és bevezették a családi életbe, a városi nyüzsgést is elkezdték megszokni, hogy később a tömegközlekedésen se legyen gond a kutyával. Panka egész jól vette az akadályokat, volt, amikor kicsit bizonytalanabbul viselkedett egy-egy új szituációban, de gazdái nem hagyták elhatalmasodni, visszatérni a régi félelmeket.

Pehely

Pehely

A próbaidő alatt végig tartottuk a kapcsolatot, segítettük a beilleszkedési időszakot.
Részlet a gazdik leveléből:

“Lassan eltelik egy hónap, hogy Panka velünk van. Kutyusunk sokat változott, otthonosan érzi magát a lakásban, sőt az udvaron is. Szívesen indul sétára velünk, nem kell unszolni, de a sok szag, a mindenféle emberek, babakocsi, kerékpár, futók, stb. még sok neki. Már átvette napirendünket ügyesen, jól alkalmazkodik. Már futkosott önfeledten is a kertben, és többször is csóválta a farkát, aminek nagyon örültünk. A cicák ételéhez nem nyúl (kétszer kellett rászólnunk csak). Vacsoráját türelmesen várja, a főzött koszt a kedvence. Zöldségfélét (répa, sütőtök, alma) reszelem, mert egyébként kiturkálja. Szombaton beszélek kutyaiskola ügyben is, remélem segít majd a beilleszkedésben. Keresi velünk a testi közelséget, ha leülünk a földre, rögtön mellénk, ránk telepszik. Felugrálni, ölbe mászni nem engedjük. Napjaink így telnek, és örülünk, hogy Őt választottuk.”

Pehely

Pehely

Panka is megkezdte a kutyaiskolát a próbaidő lejártával, néhány szocializációs órát követően csatlakoznak az engedelmességi csoporthoz. Mindkettő nagy hasznukra válik, a tanultakat következetesen alkalmazzák a mindennapi életben is, hogy Panka mielőbb kiegyensúlyozott, felszabadult, boldog kutya lehessen új családjában. Az aláírt végleges szerződéssel Panka végleg révbe ért.

Üdvözlünk Panka a gazdis kutyák táborában, sok boldog évet kívánunk!

Panka története: http://dalmatamentes.hu/portfolio/pehely/
Panka képei: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/szuka/Pehely/

Dalmata Mentés


Befogadónál van a csanádapácai láncos kutya!

Februárban többen értesítették Egyesületünket egy – a Békés megyei Csanádapácán – láncon tartott, rettentő sovány dalmata szukáról. Sajnos a később törölt facebook-posztból és az online megkeresésből is hiányzott a kapcsolattartó személy elérhetősége, név és telefonszám híján pedig nem tudtunk lépni a kutya ügyében.

Lolly eredeti segítségkérő posztja (Facebook)

Lolly eredeti segítségkérő posztja (Facebook)

Egy nappal később egy korábbi örökbefogadónk, a 2012-ben mentett Kendi és Kapitány gazdája jelezte, hogy épp a környéken tartózkodik, keresi a kutyát, már a helyi önkormányzaton is érdeklődött, ahol semmilyen információt nem kapott, ő magához venné a kutyát, de kihez fordulhat? Az eredeti segítségkérőt megkeresve megtudtuk, hogy a kutya helyzete – átmenetileg – megoldódott: lekerült a láncról és egy fővároshoz közeli településre szállították valakik ideiglenes befogadóhoz. (Ha nem kérdezünk rá újból, valószínűleg nem derült volna ki ez sem, az időközben történtekről nem volt híradás, Egyesületünk felé nem jelezték a változást.)

A csanádapácai dalmata szuka

A csanádapácai dalmata szuka

Végre kaptunk egy telefonszámot, amin elértük az ideiglenes befogadót. Kiderült, hogy még nincs nála a kutya, másnál van másik településen, de hozzá fog kerülni hamarosan. Végül innen vették át korábbi örökbe fogadóink, akik az állatorvosnál kezdtek a ránézésre sem jó állapotban lévő kutyával. A kutyában az elsődleges hírekkel ellentétben volt chip! Kiderült, hogy nem 8, hanem 12 éves, két éves az utolsó oltása, Pötyinek hívják és van tulajdonosa, aki sajnos meghalt. Örököse külföldön él, így a kutya tulajdonjoga nem tisztázott és lemondó nyilatkozat sincs arról, hogy lemond a tulajdonjogról, így az új gazdik nem tudják átíratni a chipregisztrációt, nem tudnak tulajdonjogot szerezni!

Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy a kutya szívférges! Hosszú, fájdalmas és drága kezelés vár erre az idős kutyára, akinek új befogadói úgy teszik meg érte mindezt, hogy jogilag nem az övék az állat! Próbálnak jól eljárni, és hivatalos úton intézni a tulajdonos váltást, de a helyzet bizonytalan.

Sajnos más gond is van: Lolly (így nevezték el) nem jön ki más kutyákkal, így folyamatosan szeparálni kell új családja meglévő kutyáitól. Emberekkel barátságos, de a szeparáció miatt nehezebb a mindennapi élet.

Lolly befogadójánál

Lolly befogadójánál

Ehhez az átgondolatlan, kapkodó, konkrét információkat nem tartalmazó “mentéshez” (inkább facebookos közvetített segítségkérés) ilyen formában sajnos nem tudtunk érdemben csatlakozni, mivel az eredeti segítségkérés szerkesztője többszöri kérésünkre sem adott meg konkrét és igen fontos adatokat. Ennek eredménye, hogy jóakaratú, áldozatkész emberek az ország másik felén kerülnek kellemetlen helyzetbe, amikor egy közösségi oldalon feltett fénykép alapján elindulnak, és próbálják megtalálni a bajbajutott állatot, miközben készek felvállalni az anyagi és jogi felelősséget a kutya elhelyezésével és gondozásával.

A jogi oldal legalább annyira fontos egy állat megmentésénél, mint az, hogy minél hamarabb jó körülmények közé kerülhessen. Könnyen bajba kerülhet az, aki nem megfelelő alapossággal jár el, ezért kérjük, ha bajba került állat jut tudomásotokra, próbáljatok nagy körültekintéssel tájékozódni és tájékoztatni azt is, akitől a segítséget várjátok! A kutya akár balesetet, sérülést is okozhat, fertőzhet, tartását és ellátását törvény szabályozza, tulajdonosa felelősséggel tartozik érte, és rá is vonatkoznak a törvényi előírások!

Lolly befogadójánál

Lolly befogadójánál

Egy kutya megmentése nem csak arról szól, hogy futunk és elhozzuk! Fontos, hogy minden oldalról kifogástalan legyen az ügyintézés, és jogilag is megfelelően járjunk el, különben könnyen bajba kerülhetünk, és épp a megmentésre szoruló kutya látja kárát a felületes ügyintézésnek!

Lolly befogadóival tartjuk a kapcsolatot, és ha a kutya gyógyulásához szükségük lesz segítségre, mindent meg fogunk tenni, hogy támogassuk őket!

Lolly fotói: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazdiratalalt/2018/Lolly/

Dalmata Mentés


Perla gazdis!

Perla, a pécsi mentésben átvett dalmata keverék szuka is révbe ért! Gazdijelöltjei lépésről-lépésre vezették be a kertvárosi élet mikéntjébe a próbaidő hetei alatt. A szaporítótelep zárt világát ismerő fiatal kutya számára eleinte kihívást jelentettek az új helyzetek, idegen zajok és arcok, bizonytalansága időről-időre felszínre tört. Mindezek miatt Perla esetében kiemelten fontosnak tartottuk a kutyaiskolai tanfolyamot, hogy gazdáival együtt tanulva, dolgozva megszabadulhasson a séták során tapasztalt félelmi reakcióktól. A mindennapi életben lassacskán haladtak előre Perlával a kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat útján, a próbaidő második felében már sokkal oldottabban viselkedett a kutya, gazdái iránt érzett bizalma azóta is egyre erősebb.

Perla

Perla

A próbaidő lejárta után be is iratkoztak a kutyaiskolába, ami hamar eredményre vezetett náluk. Perlával kitartóan gyakorolják az újonnan tanultakat, melyek segítenek berögzült félelmei végleges eltűnésében.

Perla próbaideje nehezebben indult, de ettől függetlenül remekül érzi magát új otthonában, gazdái nagy odafigyeléssel és szeretettel vannak iránta, mi pedig örömmel írtuk alá a végleges örökbefogadási szerződést!
Hosszú boldog, élményekben gazdag életet kívánunk Perlának és családjának!

Perla

Perla

Perla teljes története elolvasható weboldalunkon és fórumunkon egyaránt:
http://dalmatamentes.hu/portfolio/perla/
http://dalmatamentes.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=1073

Perla fotói: http://gallery.site.hu/u/dalmatamentes/gazditkeres/szuka/Perla

Dalmata Mentés